ANNE SÜTÜ MÜ, ANNE KOKUSU MU?

Merhaba sevgili annerehberi.com.tr ailesi.

Öncelikle miniklerimizin eğitiminin temellerini atmamıza yardımcı olmakla başlayıp “bu kadar yetmez daha fazla yararım nasıl dokunur” düşünceleriyle boğuşan bir annenin, sevgiyle ördüğü duvara bir tuğla koyma fırsatı bulduğum için çok mutluyum.

Kendimden bahsedeyim. Ben 29 yaşımda, hala büyümeye çalışan bir yandan da bebeğimi nasıl büyüteceğim endişesine kapılan, malum yeni nesil bir anneyim. Şimdi mucizem 1 yaşında ama nasıl geldi bu yaşına? Kendi bebeğimle yaşadığım tecrübelerimle size ufacıkta olsa bir yararım dokunursa ne mutlu. Bilirkişi filan değilim ama her şeyden önce bir anneyim, ne de olsa bize birbirimizden fayda var. Halimizden anlayan halimizi yaşayandır :)

“0-6 AY” bebeğin de annenin de hayatlarının en zor ama en güzel anlarıymış, yaşadım ve gördüm. Hamile ve yeni doğum döneminde, hepimizin en büyük endişesi bebeğimizin emip emmeyeceğidir. Eğer bebeğinizi anne sütüyle ya da anne sütü ağırlıklı beslemek istiyorsanız 6 ay boyunca sadece sütüyle bebeğini beslemiş olan bu anneye kulak verin. (Hııım! mamayla beslemekte dünyanın sonu değil anne sütü alan uzaya, mama yiyen fizana gitmeyecek öyle değil mi? :) ). Siz ruhunu doyurun kokunuzla bana göre en mühimi anne sütü değil anne kokusu.

Öncelikle; ilk doğum anından sonra ilk üç gün çok sütünüz olmayacaktır ama olan sütünüz, bebeğinizin serçe parmağımızın ucu kadar küçük olan midesine yetecektir. Siz bebeğinizi bol bol emzirmeye devam edin. Pes etmeyin, pes etmeyin, pes etmeyin…(Küçük bir not: Bebek emmeye başlıyor ama biraz zaman geçtikten sonra uyuyakalıyor diyorsanız, bebeğinizin çenesinin veya ayağının altını gıdıklayın.)

Artık birbirinize alıştınız zar zor da olsa bebeğiniz emmeye başladı siz de hemen ama hemen süt sağmaya başlayın. Başlayın ki süt sağdıkça beyin yeni sütün üretimini sağlamam lazım diyerek bol bol süt göndersin göğüslerinize, sağdıkça göreceksiniz. Böylece buzlukta da bolca sütünüz olacak bu da benim gibi çalışan anneler için yokluklarında bebeğin en büyük kurtarıcısı.

Gelelim süt artırma yöntemlerine. Bulgur pilavı, soğan, nane, maydanoz üstüne tatlı ne güzel bir menü değil mi? Göbek yapıyor onlar göbek, süt değil. Kilo vermenizi istemeyenlerin uydurması olabilir dikkat edin :) SU diye mucizesi var yaradanın arkadaşlarım. Bol sütlü bu arkadaşınızı dinleyin, için için sütlenin. İÇİN, EMZİRİN, SAĞIN SÜTLENİN :)

Anne sütü ile beslenme bebek için çok önemli bir unsur ama en önemlisi ne biliyor musunuz? Mutlu bir anne ve onun sıcacık koynu.

Mutlu bir lohusalık geçirmek için de çevrenizdeki herkese kulak kapatmayı ve  pimpirik denilen illetten uzak durmayı sakın ama sakın unutmayın. Bebek her şekilde büyüyecektir ama anne mutluysa bebek asıl o zaman iyi büyüyecektir. Ben bebeğimi muhteşem boş yorum yapan çevreme rağmen “hı hı evet” diyerek geçiştirip sadece bebeğimin kokusunu içime çekip bolca öptüm. Kucağımdan hiç ama hiç bırakmadım ki kolikli bir bebekti bırakmam imkânsızdı. Kucağa alışır diye de korkmadım alışmalıydı zaten. Bir daha hangi döneminde bu kadar sarmaş dolaş olacaktım ki.

 Yine de kaygılarınız varsa açın Nil Karaibrahimgil’ in “Hmmm sütmüşüm ben, ilaçmışım, balmışım Hmmm cennetmişim, sığınakmışım, yuvaymışım” şarkısını, anlayamadığınız gözyaşları içinde dinleyip bebeğiniz için ne kadar muhteşem bir varlık olduğunuzun farkına varın.

Bol sevgi ile yetiştirilen çocuklar diliyorum hepinizden. Görüşmek üzere muhteşem anneler.

  Peyzaj Mimarı Anne Bahar Doğan Kocasaraç

Yorum yap