Çocuklarını teknolojiden uzak yetiştiren 6 teknoloji yöneticisi

 

Çocuklarını teknolojiden uzak yetiştiren veya ekran başında geçirdikleri süreyi ciddi şekilde sınırlayan 6 teknoloji yöneticisi

Bir gün ekranda çok fazla zaman geçiren kızıma “kızım teknoloji devleri çocuklarını nasıl büyütüyormuş bunu bir araştırır mısın?” dedim. Kızıma söylemişken ben de sizler için bunları bir toparlamak istedim.

Teknolojinin ve uzun ekran başında kalma süresinin çocuklar üzerindeki etkileri hem uzmanlar hem de ebeveynler tarafından geniş çapta tartışılıyor. Steve Jobs gibi teknoloji patronları çocuklarını çoğunlukla teknolojiden uzak yetiştirdiler. Google CEO'su Sundar Pichai ve Snapchat CEO'su Evan Spiegel gibi diğer yöneticiler, çocuklarının hafta boyunca ekran başında kalma sürelerini sıkı bir şekilde sınırlıyor. Dünyanın en önemli teknoloji yöneticilerinden bazılarının, çocuklarının teknolojiyle temasını nasıl sınırladığını gelin hep birlikte öğrenelim.

 

  1. Google CEO'su Sundar Pichai'nin ortaokul yaşındaki oğlunun cep telefonu yok ve TV'ye yalnızca "aktivasyon kodu" ile erişilebiliyor. Pichai, 2017'de New York Times'a, televizyona erişimi zorlaştırarak ailesinin kolektif ekran süresini kasıtlı olarak sınırlamaya çalıştığını söyledi. Pichai, çocuklarının teknolojiyi kullanarak ne kadar zaman harcadığını izlemenin yanı sıra, kendi cep telefonu ve bilgisayar kullanımını da azaltmaya çalıştığını söyledi.

 

 

  1. Steve Jobs'un evinde akşam yemeği zamanı çocuklarıyla yüz yüze sohbete ayrılmıştı; bu da görünürde iPad veya iPhone olmadığı anlamına geliyordu. Bir röportajda Jobs ailesinin, Silikon Vadisi tarihindeki en üretken teknoloji yöneticilerinden birine ait olmasına rağmen teknolojiden oldukça uzak bir aile olduğunu söylemişti. "Steve her akşam mutfaklarındaki büyük uzun masada akşam yemeği yemeyi, kitapları, tarihi ve çeşitli şeyleri tartışmayı önemsiyordu." "Hiç kimse bir iPad veya bilgisayar çıkarmadı. Çocuklar hiç de cihaz bağımlısı gibi görünmüyorlardı."

 

  1. YouTube CEO'su Susan Wojcicki ve eşi Google yöneticisi Dennis Troper, çocuklarının teknolojiyi sorumlu bir şekilde yönetmeyi ve ekran başında geçirilen zamanı diğer etkinliklerle dengelemeyi öğrenmesini istiyor. "Özellikle aile tatilindeysek, tüm çocuklarımın telefonlarını aldığım zamanlar oluyor çünkü insanların birbirleriyle etkileşime girmesini istiyorum" dedi . "Ben de telefonlarını alıyorum ve şunu söylüyorum: 'Hepimiz bugün orada olmaya odaklanacağız.'" Wojcick, çocuklarının cihazlara sağlıklı bir bakış açısına sahip olmalarını ve onlara ne zaman ara vermeleri gerektiğini anlamalarını istediğini vurguluyor. 

  1. Reddit kurucu ortağı Alexis Ohanian ve tenis ikonu Serena Williams, kızları büyüdükçe ekran başında kalma süresini sınırlamayı planladıklarını söylüyor.  "Eşim ve ben onun teknolojiye sınırlama getirmenin nasıl bir şey olduğunu bilmesini istiyoruz" dedi. "Büyüdüğünde onunla video oyunları oynamayı sabırsızlıkla bekliyorum ama onun sadece düşünceleriyle, bloklarıyla ve oyuncaklarıyla vakit geçirmesi gerçekten önemli, bu yüzden bunu oldukça sıkı bir şekilde düzenleyeceğiz. "

  1. Yatırımcı ve 'Shark Tank' yıldızı Mark Cuban, evine özel yönlendiriciler kurarak çocuklarının interneti ne zaman kullandığını izlemesine ve belirlenen ekran süresi sınırlarını aştıklarında tüm etkinlikleri kapatmasına olanak tanıdığını belirtiyor.  Başlangıçta çocuklarının ekran başında kalma süresi kazanması için bir ödül sistemi kurdu. Kübalı çocuklar her saatlik okuma karşılığında iki saat Netflix alacaktı. Oğlu da sık sık Minecraft zamanı karşılığında matematik problemlerini çözüyordu. 

 

 

  1. Snapchat kurucu ortağı ve CEO'su Evan Spiegel ve eski Victoria's Secret meleği Miranda Kerr, 8 yaşındaki çocukların ekran süresini haftada 1,5 saatle sınırlıyor. Spiegel çocukken televizyon izlemeden büyümüş ve bunun kendisini okumaya, bir şeyler inşa etmeye ve kendi başına düşünmeye zorladığını ifade etmiştir. Aynı faydaları kızına da  aktarmak istediğini söyledi. Ancak bu onu teknolojiden tamamen uzaklaştırmak istediği anlamına gelmiyor. Asıl tartışmanın ekran başında geçirilen zamanın kalitesiyle ilgili olduğunu söylüyor.

Kaynak: https://www.businessinsider.com/tech-execs-screen-time-children-bill-gates-steve-jobs-2019-9#google-ceo-sundar-pichais-middle-school-aged-son-doesnt-own-a-cell-phone-and-the-tv-can-only-be-accessed-with-activation-energy-1

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap