Zamane Çocukları Yazmayı Severse

Yazmak, Özgürlük, Mutluluk...

Çocuklar her ne kadar büyümek için, dünyada kendi ayakları üzerinde durana kadar büyüklere ihtiyaç duysalar da, ruhları “özgür, sorgulayan, soran, merak eden” doÄŸarlar. Ve büyükler de, tekrar bu meraklı, sorgulayıcı, özgür ruha kavuÅŸmak için çalışıp çabalarlar. Ä°ÅŸte modern toplumun birliÄŸini, birlik içindeki özgürlüÄŸünü, geliÅŸimini engelleyen en büyük sorunlarından biri budur, çocukluÄŸundaki sahip olduÄŸu bu zenginliÄŸi unutarak büyümesidir. Özgür ve sorgulayan bir düÅŸünce tarzı kiÅŸiyi yaÅŸamda güçlü ve mutlu kılar.

Ve sevgili dostlar; bunu hatırlamanın ve yaÅŸamda bizi güçlü ve mutlu kılacak düÅŸünce tarzını yakalamanın en güçlü yollarından ikisi okumak ve yazmaktır.

Okumak ve yazmak, düÅŸünme yeteneÄŸini arttırır ve buna baÄŸlı olarak yaratıcı zeka, dinleme ve konuÅŸma yeteneÄŸini geliÅŸtirir. Dünya ile, doÄŸa ile, kiÅŸinin kendisi ile ve toplum ile olan iletiÅŸimini iyileÅŸtirir, olgunlaÅŸtırır. Her geliÅŸmiÅŸ, iyi, olgun iletiÅŸim de kiÅŸileri mutlu kılar.

Okumak ve yazmak; biliÅŸsel, duygusal, psiko-motor geliÅŸimin iyi olmasını destekler. Çözüm odağını, baÅŸarı ve mutluluk odağını yaratır. Ruhsal, zihinsel, duygusal, biliÅŸsel yapıyı büyük seviyede olumlu yönde etkiler.

Yazmak, özellikle problem çözme ve yaratıcılığı geliÅŸtiren önemli bir araçtır.

Yazmak, hayatı kolaylaÅŸtıran, pratikleÅŸtiren, günlük düzeni saÄŸlayan, günün ve hayatın iyi organize olmasını saÄŸlayan, ruhun, düÅŸüncenin doÄŸru ve saÄŸlıklı iÅŸlemesine destek olan ve bunlar gibi çokça faydası olan bir araçtır.

Peki okumaya ve yazmaya çocukları nasıl yönlendirebiliriz?

Teknolojiyle tanışılan dünyada okumak ve yazmaktan uzaklaÅŸmanın bize zarar verdiÄŸini görüyoruz. Biz akıllı yaratılmışlar olarak, aklımızı teknolojiyi doÄŸru ve etkin kullanmaya yönlendirebiliriz. Çocuklarımıza; teknolojiyi, interneti merak ettiÄŸi konuları araÅŸtırma yapmaları için, yaÅŸlarına uygun filmler izlemeleri, “kelime oyunları” oynamaları gibi saÄŸlıklı, akılcı, biliÅŸsel, duygusal gelimiÅŸlerini destekleyici ÅŸekilde kullanmalarını yönlendirebiliriz. Okumayı ve yazmayı kendimizin de kullandığımızı rol model olarak onlara göstermeli ve bunlardan ne kadar faydalandığımızı onlara yaÅŸamımıza katkılarını gösteren somut örnekler ile anlatmalıyız. Evimizde kitaplıklar olmalı, sehpalarda sık sık alıp okuduÄŸumuz ve notlar aldığımız defterler olmalı. Ve çocuklarımıza da arada kitap, defter ve kalem hediye etmeliyiz. Ve hatta ilk sayfalarına yazdığımız minik sevgi notlarıyla.

Küçük yaÅŸlardan itibaren resimli kitaplarla, masallarla okuma saatleriyle baÅŸlayıp, yazmayı öÄŸrenmelerinin ardından tekerlemeleri, deyimleri yazarak öÄŸretmeliyiz.

Minik yöntemler de büyük güzellikler yaratırlar bazen.

ÖrneÄŸin;

Uyuduktan sonra baÅŸ uçlarına minik not kağıtlarına onları sevdiÄŸimizi yazabiliriz.

Evde yokuz diyelim, baÅŸka birileri de olsa onlara destek bizim notumuzu almalı, “yemekler dolapta senin için hazır” bir kalp kondurarak bilgi verebiliriz.

Market pazar listelerini çocuklara yazdırabiliriz. Haftalık yapacağınız iÅŸler listesini onlara yazdırabiliriz.

“Güzel dileklerini yaz, duygularını, gününde neler yaptın, neler hissettin yaz” bir bak, iyi geliyorsa bunu yapmaya devam et diye yönlendirme yapabiliriz. Bunu birlikte yaparak çocuÄŸumuzu motive edebiliriz.

Yazılı oyunlar oynatabiliriz, isim bitki şehir eşya... gibi.

Yazarlar, ÅŸairler ve onların gerçek yaÅŸamlarını bildiklerimizin hikayelerini çocuklarımıza masal gibi anlatabiliriz. Her hayat bir masal gibi deÄŸil mi?

Bir sorun ya da çözülmesi gereken bir konu ya da problem varsa ya da bir karar vermesi gerekiyorsa bunu yazarak irdelemesini ÅŸöyle öÄŸretebiliriz:Bir örnek; “konu nedir tanımlamasını, konunun saÄŸlayacağı fırsatları, dezavantajlarını, avantajlarını, giderlerini, getirilerini, çözüm seçeneklerini, sonuç alternatiflerini, konuyla ilgili olumsuz olumlu duygularını, düÅŸüncelerini, eksisini artısını yaz ve bak bakalım neye karar verdin.” Gibi.

Birden karar verecektir, yazmak böyle bir ÅŸeydir, göze, kulaÄŸa, duyguya, düÅŸünceye direkt ve genel ve gereken detayda resmi sunar. Her konuyu çözer. Hayatı kolaylaÅŸtırır, yaratıcılığı geliÅŸtirir, yenilikler yaratmayı saÄŸlar, geliÅŸtirir, iyileÅŸtirir ve zenginleÅŸtirir.

Okumak ve yazmak, çok kolay ve bizlere kolaylık saÄŸlayan araçlar. Hayatımızı ve çocuklarımızın hayatını kolaylaÅŸtıran, iyileÅŸtiren ve zenginleÅŸtiren böylesine güzel ve renkli araçları kullanmak akılcı bir seçim.

Bu konuyu size yazarak aktarmak da benim için büyük bir keyif oldu.

Sevgiyle dostlar,

 

Yazar Hakkında

/images/dilara-koc-5.png

Dilara Koç

Yazar/ Åžair

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap