Geleneksel Kuşak, Bebek Patlaması Kuşağı, X,Y, Z ve Alfa Kuşağı

Yaşınız ne olursa olsun, daima doÄŸduÄŸumuz kuÅŸaÄŸa ait olacağız. KuÅŸak gruplar, ÅŸu anki yaşına göre deÄŸil, doÄŸum yılına göre tanımlanmaktadır. Yani nesiller gruplar halinde yaÅŸlanıyor.

Hangi kuşaksınız bir bakalım;

Geleneksel Kuşak: 1925- 1944 yılları arasında doğanlar.

Baby Boomers: 1945-1964 yılları arasında doğanlar. Şu anda 56-76 yaşları arasındalar.

X Kuşağı: 1965-1979 arasında doğanlar ve şu anda 41-55 yaşları arasında.

Y Kuşağı: Y kuşağı veya Milenyum Kuşağı 1980-1994 yılları arasında doğanlar. Şu anda 26-40 yaşları arasındadır.

Z Kuşağı: Z kuşağı veya internet kuşağı olarak adlandırılan nesil en yeni nesil ve 1995-2009 yılları arasında doğanlar. Şu anda 5-25 yaş arasındalar.

α KuÅŸağı: 2010- 2024 yılları arasında doÄŸdu veya doÄŸacak olan nesillerdir.

 

Her Nesli Farklı Kılan Nedir?

Nesilleri birbirinden ayıran ve deÄŸiÅŸik isimlerle adlandırılmalarına sebep olan en önemli etkenlerden biri ise Teknolojinin büyük bir hızla ilerlemesi ve teknolojinin getirdiÄŸi yeniliklerin baÅŸlattığı süreçlerdir. OluÅŸan farklılıklar bireylerin yaÅŸama alışkanlıklarında, hayata bakış açılarında ve günlük hayatın bütün pratiklerinde kendini göstermektedir.

Bir tarafta kiÅŸisel bilgisayarların yeni yeni satışına baÅŸlandığı, internetin olmadığı zamanların yetiÅŸkinleri, diÄŸer tarafta doÄŸduÄŸu andan itibaren kendilerini internetin, bilgisayar oyunlarının, cep telefonlarının ve anlık mesajlaÅŸmaların içinde bulan “network” gençliÄŸi. Annesine ve babasına teknolojik aletleri nasıl kullanacağını öÄŸreten genç bir nesil ile bilgisayar veya akıllı telefon kullanmakta zorlanan ebeveynlerin ve yetiÅŸkinlerin yaÅŸadığı bir dönemden geçmekteyiz. BirçoÄŸu ebeveynlerinin cep telefonları veya tabletleri ile oynayarak büyüyor. Hiper baÄŸlantılı bir dünyada büyüyorlar ve akıllı telefon tercih ettikleri iletiÅŸim yöntemidir. Ortalama olarak, mobil cihazlarında günde 3 saat harcıyorlar.

Ä°ÅŸte bu gruplar, literatürlerde “dijital yerliler” ve “dijital göçmenler” olarak adlandırılmaktadır. Dijital yerliler günümüz teknolojileri ile hayata baÅŸlayan, hayatının merkezinde çevrimiçi ortamların ve yeni teknolojilerin yoÄŸun olarak yer aldığı, günlük iÅŸlerini teknoloji ile yürüten 21. yy çocuklarından ve gençlerinden oluÅŸmaktadır. 

Biz ebeveynler de kuÅŸakları mümkün olduÄŸunca yakalamalı onlara doÄŸru yönü göstermek için seferber olmalıyız.

Kaynaklar:

https://www.kasasa.com/articles/generations/gen-x-gen-y-gen-z

https://www.guvenliweb.org.tr/blog-detay/kusak-farki-ve-sifir-kusagi-tehlikesi

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap