Manş Denizini Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını: Nesrin Olgun Arslan

Ä°lk tanıştığımızda ne kadar enerjik bir kadın olduÄŸunu düÅŸünmüÅŸtüm, yanılmadığımı sonradan daha iyi anladım. Bir orada bir burada, yerinde duramayan tatlı, güçlü, esprili gülen güldüren bir kadın. Nesrin Olgun Arslan ManÅŸ Denizi’ni yüzerek geçen ilk Türk Kadını. Bu baÅŸarısıyla Cumhuriyetin baÅŸarılı kadınları listesine giren bir sporcu. Geçenlerde Ä°ngiltere’ deydi mesela, düÅŸünün Ekim ayında hava 12 su 13 derece  yüzen kocaman bir yürek? Yani anlayacağınız aradan 40 yıl geçmiÅŸ ama hala bayrağımızı dalgalandırmaya devam ediyor.

 

Nesrin hanım sizi kısaca tanıyabilir miyiz? (eÄŸitim, bulunduÄŸunuz görevler vs.)

1957 yılında Adana’da doğdum. Ankara Gazi Üniversitesi EÄŸitim Fakültesi Beden EÄŸitimi ÖÄŸretmenliÄŸi mezunuyum. Beden eÄŸitimi öÄŸretmenliÄŸi, spor uzmanlığı, spor yöneticiliÄŸi, antrenörlük gibi pek çok görevde bulundum. Åžu anda Seyhan Belediyesi Spor Müdürü olarak görev yapmaktayım.

Spora başlamaya ne zaman karar verdiniz? Başarılarınızdan bahsedebilir misiniz?

Yüzmeye 7 yaşında baÅŸladım ve 17 yaşına kadar havuz yarışlarında 100 e yakın madalya kazandım. Tramplen Atlamada ilk kadın olarak Türkiye ÅŸampiyonu oldum. Masa tenisinde Türkiye 2. si 3. sü oldum.

Maraton yüzmeye, 17 yaşında hocamla tartışınca kendimi savunmak için “bende ManÅŸ denizini yüzerek geçerim” () deyip antrenmanlara Kutal Özülkü ile baÅŸladım.

1979 29 AÄŸustos’ta 15 saat 47 dakikada yüzerek ManÅŸ denizini yüzerek gecen ilk Türk Kızı oldum. Türkiyeʼ de yapılan Mersin Maratonunu (5 kez), Çanakkale Boğazı’ nı ve Kıbrıs’ta düzenlenen 15 km’lik bir maratonu yüzdüm. 1979 yılında Beden EÄŸitimi ÖÄŸretmeni olarak çalışma hayatıma baÅŸladım.

2015 yılında ManÅŸ Denizini yüzerek gecen ilk Türk Kadın takımında yer alarak 58 yaşında tekrar yarışmacı olarak denizlere döndüm. 2016 yılı 9 Temmuz’da Ä°talya’da Capri-Napoli (36 km) maratonunu yüzen ilk Kadın takımı olduk ve en iyi takım kupasını aldık.

2017 31 Temmuz’ da ise Amerika’da Catalina Kanalını (36km) Yüzen ilk Türk takımında yer aldım. Takım 3 Erkek ve 3 Kadından oluÅŸmuÅŸtu.

2017 28 Ekim’ de Dubaiʼde 3 km lik bir açık deniz yarışına eÅŸim Zafer Arslan ile katıldık.

3 yıldır Havuz ve deniz yarışlarında Türkiye’de birçok madalya kazandım.

2018 ve 2019 Haziran ayında Arnavutluk Ksamil ÅŸehrinde yapılan Açık Deniz yarışında ben 4 km eÅŸim 2 km yüzerek madalya kazandık.

Birçok konferansa konuÅŸmacı olarak katıldım ve baÅŸarı öykümü anlattım. Birçok platformda ödüllendirildim.

Bundan sonraki yaÅŸantımda da sporun içinde yer alıp kadınları yüreklendirmeyi sürdüreceÄŸim.

AÄŸustos 2019 Ekim 2019 Ä°talya Polignano Oceanman Uluslararası Açık deniz yarışı 3. Olarak Aralık ayında Meksika Cancun’ da yapılacak Dünya Åžampiyonasına katılmaya hak kazandım.

Bu sporun zor ve kolay yönleri nelerdir, bu zorlukları nasıl aÅŸtınız?

Uzun antrenman ve yarış süresince sıkılmak en kötüsü. Hiç durmadan kulaç atmak zorundasın temponu bozmamak için

BildiÄŸim kadarıyla yakın zamanda Ä°talya’da Adriyatik denizinde yüzdünüz ve yine madalya ile döndünüz? Bu güne kadar ki en büyük baÅŸarınız hagisi diye sorsam?

Elbette ManÅŸ denizini yüzmem ve tam 40 yıl öncenin Türkiye’ sinde. Bu baÅŸarıdan sonra Cumhuriyetin baÅŸarılı kadınları arasına girmek, adımın doÄŸduÄŸum sokaÄŸa verilmesi ve takdir görmek harika.

Bu başarıdan sonra hayatınızda neler değişti?

Bu baÅŸarı mesleki yaÅŸantımda tüm kapıları açtı bana.

Akış diye bir kavram var ya, aslında bu tam da sizin yaptığınız spora da terim olarak oturuyor, suda akışı yakalayıp rakip tanımıyorsunuz maaÅŸallah J . Åžaka bir yana baÅŸarı baÅŸka türlü olmuyor zaten akışta mutluysanız baÅŸarı kendiliÄŸinden geliyor. Peki, baÅŸarıya ulaÅŸmak için nelerden fedakarlık ettiniz? DeÄŸdi mi?

Ben tüm yaÅŸantımda her mücadelemde hiç yakınmadım. Sadece sonuca odaklandım ve her alanda (evlat, eÅŸ, anne, iÅŸ yaÅŸantısı, arkadaÅŸlık iliÅŸkileri gibi) baÅŸardım diyebiliyorum. Çok yoruldum, çok çalıştım ama deÄŸdi diyorum. Fedakarlık anne olmanın iç güdüsü olduÄŸu için her alanda hiç karşılığını beklemedim. Bizler ebeveynsek fedakarlık edeceÄŸiz tabiki yorulacağız hele de ÅŸimdi farklı bir dijital çaÄŸ var önümüzde. Onlarla mümkün olduÄŸunca gezeceÄŸiz, spor yapacağız ki daha az tv izlesinler, daha az dijital oyunlara eÄŸilimleri olsun. Tembellik yok ebeveynler, haydi harekete 

Yeni nesil çocuklar çok çabuk sıkılıyorlar, çalışmadan hemen bazı baÅŸarılar gelsin kapılarını çalsın istiyorlar. Bu dalda yeni sporcuların yetiÅŸmesi için neler yapılmalı sizce? Çocuklara ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?

EÄŸitim sistemi deÄŸiÅŸmedikçe, ebeveynler dünyanın odağına çocuklarını koydukça baÅŸarı gelmesi imkânsız gibi. Sadece ülke genelinde keÅŸfedilen üstün yetenekli ve genetik harikası birkaç sporcu ile avunabiliriz belki. Çocuklara öncelikle sabırlı olmalarını öÄŸretmemiz gerek. Bu da eÄŸitimcilerin önceliÄŸi olmalı.

Kızınız ve eÅŸinizde bu yarışlara katılıyorlar tabiki kendi kategorilerinde, ailece böyle birlikte yarışmalara gitmek, aynı heyecanı paylaÅŸmak nasıl bir duygu Nesrin hanım?

Harika bir duygu elbette, içten içe çok mutlu olup gururlanıyorum.

ÇocuÄŸu yüzme sporunu tercih eden ebeveynlere önerileriniz neler olur?

Programlı yaÅŸamayı çocuklarına ne kadar erken yaÅŸlarda öÄŸretirlerse, yüzme gibi çok yorucu ve uzun süre gereken bir branÅŸta zorlanmazlar.

Son olarak yakın zamanda katılacağınız bir yarışma var mı önünüzde?

26/29 Ekim’de Bodrum’da yapılacak Uluslararası Aquamaster Açık Deniz Åžampiyonasına katılacağız ve ben 5 km ve 3 km yüzdüm. 1 altın madalya ile döndüm.

Bizlerde Annerehberi olarak geleceÄŸe ışık tuttuÄŸunuz için teÅŸekkür ediyor, çalışmalarınızda çocuklara, gençlere sporu sevdirme ve yaygınlaÅŸtırma çalışmalarınızda yanınızada olmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyoruz.

Başarılar.

 

Röportaj

Manolya GümüÅŸay

EÄŸitim Koçu

Yorum yap