Bu değerlendirmeleri okuyun ve kararı kendiniz verin

Günlerdir konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Çocuğuma izletmeli miyim? İzletmemeli miyim? Bugün 1 haftadır ülkemiz hatta dünya gündemindeki dizi ile ilgili, commensensemedia (filmler, video oyunları, TV programları vs. hakkında ebeveynlere güvenilir bilgiler sağlayarak, onları çocuklarının gelişimine faydalı ve zararlı eser ve yayınlardan haberdar etmeyi amaçlayan Amerikan sivil toplum kurulusu.) ve yorumlarına güvendiğimiz insanların dizi hakkındaki düşüncelerine yer vermek istiyorum.

Bakınız dijital bir oyunun veya filmin, dizinin uygun olup olmadığıyla ilgili her ebeveynin başvuru rehberi haline gelen https://www.commonsensemedia.org platformu’nda “Ebeveynlerin bilmesi gerekenler” başlığında diziyle ilgili neler yazıyor;

Squid Game'de şiddetin çok yoğun olduğunu ailelerin bilmesi gerekiyor. Karakterler, bir oyun ustasının sadist zevki için sistematik olarak işkence görür ve öldürülür. Yetişkinler seks yapıyor ve cinsel şiddet tehditleri var: Kadınlar saçlarından tutuluyor ve dövülüyor. Birinin kumar oynamaktan, kazanmaktan veya para dolandırmaktan elde ettiği yüksek değerlerle ilgili temalar ana odak noktasıdır. 

Doç. Dr. @yavuzsamur “Bir Yeni Bildiriminiz Var” adlı kitabın yazarı ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim görevlisi.

“Çocuğunuzun olmadığı ortamlarda izleyiniz, özellikle ölüm sahneleri sıkıntılı, fazlaca şiddet barındırıyor, bildiğiniz ölüm kalım savaşı veriyor insanlar”

@dijitalbaba.orhantoker Bilişimci, Yüksek mimar, diziyi izleten ebeveynler ve reklamını yapan fenomenlerle ilgili ağır ve bir o kadar da yerinde eleştiriler yaparak bakın neler söylüyor;

“Bu aslında ebeveynlik yapanlarla yapmak istemeyenlerin savaşı. Okul dışında Squid Game canlandırması yapacak diye çocuğun tekmelerle hastanelik edildiği video gördüm. Bu aslında gelecek nesilleri düşünenlerle düşünmeyenler arasında bir savaş. Üstünde yazıyor “+18, cinsellik, şiddet ve intihar” diye.”

Gerek özel yaşantısına gösterdiği özen, gerek düşünceleri gerekse toplumsal olaylara duyarlılığıyla ön plana çıkan ünlü oyuncu @berguzarkorel,  2 milyon takipçisinin bulunduğu İnstagram hesabından yayınladığı hikâyede;

 "Duyduklarıma inanamıyorum. 'Squid Game' izlemeyen çocuk yok. İki gün önce ilk kez açtık ve aklı başında bir ebeveynin çocuğuna bu diziyi nasıl izlemesine izin verdiğini anlamış değilim. Bu dizi asla çocuklara uygun değildir. 'Ama bütün arkadaşlarım izliyor' diyebilir çocuğunuz, cevabı çok net; 'Bu dizi senin yaşına uygun değil, 18 yaşından küçüksün ve o yaşa gelene kadar bizim sorumluluğumuzdasın ama diğer evlerde olan kurallar bizim sorumluluğumuz dışında..."

"Rica ediyorum; çocuklarınıza bu diziyi izletmeyin. Kanal bile '+18' ve 'İntihar' uyarısı verirken buna nasıl görmezden geliyorsunuz?"

@barisozcan güncel konulara, teknoloji ve sanata dair belgesel niteliği taşıyan ufuk açıcı videolarıyla sevilen bir Youtuber. Diziyle ilgili eleştirileri yüklenir yüklenmez 1 günde 1 milyondan fazla kişinin izlediği Barış Özcan ise;

“Daha büyük ödül ve para için başına geleceklerden habersiz olan kahramanımız bu sayede yepyeni bir dünyaya adım atmış oluyor. Dizimizin ana karakterinin temel motivasyonu “PARA”. Dizinin sınıflandırmasında yetişkin izleyiciler için olduğu yazılı, yetişkin sınıfı ise kimi ülkelerde +18 kimi ülkelerde +21 demek. Dizinin içerdiği aşırı şiddet ve yetişkin temalarından ötürü 18 yaşından küçüklere önermiyorum. Her şeyin bir zamanı var acele etmeye gerek yok. Ruh sağlığınızı akıl ve duygu gelişiminizi dengenizi her şeyin üzerinde tutun.

Karar sizin izletmeli misiniz? İzletmemeli mi?

 

 

 

Etiketler

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap