SOSYAL MEDYA VE ÇOCUKLARIMIZ

Uzun zamandır aklımda olan bir yazıyı paylaÅŸmak istiyorum bugün. Çağımız teknoloji çağı evet onun hayatımıza getirdiÄŸi kolaylıkları göz ardı etmek mümkün deÄŸil elbette. Ancak beraberinde getirdiÄŸi sıkıntılara da ara ara deÄŸinmekte de fayda var diye düÅŸünüyorum. Dijital dünyayı kullanmak zorundaysak, bunların zararlarını bilmeli öyle kullanmalı/kullandırmalıyız. Dijital platformların, doÄŸru kullanmadığımız taktirde ne gibi zararlarının olabileceÄŸini anlatan kitaplar yazılmaya baÅŸlandı artık. Hatta kitabın birine blogda yer bile verdik bu kapsamda. Daha önce “Çocukları sanal dünyadan koruma kılavuzu” kitabını okudum sizler için yorumladım. Kitap yorumuna http://annerehberi.com.tr/2018/05/17/cocuklari-sanal-dunyadan-koruma-kilavuzu/ linkinden ulaÅŸabilirsiniz.

Dün benim çocuklar, birkaç çocuk youtuberla tanıştırdı beni. Onları izlerken aklıma bu yazıyı yazmak geldi yeniden. Sonra geçtim bilgisayarın başına. Evet, bilmeyenler için söylüyorum çocuk youtuberlar var artık, instabloggerlar. Gençler bunu artık meslek edinmiÅŸler, ya da okumuÅŸ insanlar, üniversite mezunları, lisedekiler, insanlar, yaÅŸadıklarını, mekanları, iyi örnek oluÅŸturabilecek konuları paylaşıyorlar, reklam yapıyorlar vs. onu anlıyorum da, çocuklara (6-10 yaÅŸtan bahsediyorum) bir türlü anlam veremiyorum. Çocuklar artık “günaydın videosu” çekiyorlar, “kahvaltımda bugün neler var bakalım, haydi hep birlikte kahvaltı yapalım” diyorlar, binlerce takipçilerine. Canım çocuÄŸum sen günaydını annene babana söylesene, bu videoyu çekmek yerine, yatakta sabah onların kokusunu içine çekerek sarılıp ÅŸekerleme yapsana. Var mı çocuÄŸunla sarmaÅŸ dolaÅŸ sabah ÅŸekerlemesi gibisi?

Youtuber çocukların parkta scooterla kayarken videoları var. Barbie bebeklerle oyun kurma videoları, dakikalarca izledikleri çozuklarımızın. Acı gerçek ÅŸudur ki, aÅŸağı inip, parka gidip kendi scooterı ile keyif yapmak, bebeÄŸini alıp onunla kendi oyununu kurmak yerine, sadece izliyorlar, hareketsiz, beyinleri uyuÅŸurcasına. Artık iyice reklama dönüÅŸtürmüÅŸler, hediyeler, oyuncaklar, reklam için çekimler. “Anı yaÅŸayın” diye bir cümle var ya, artık “anı baÅŸkaları için yaÅŸar ya da baÅŸkalarının anını izler” olduk. Bu tür videoları izleyen çocuklarımız da kendi videosunu çekmek istiyor, bir ÅŸekiller, bir dudaklar, konuÅŸmalar, ellerinde telefon düÅŸürmemeye baÅŸlamalar, bunlar da olumsuz diÄŸer yan etkileri.

Dijital platformla ilgili baÅŸka bir konuya daha deÄŸinmek istiyorum. Bir arkadaşımızın kızı, bir sosyal medya hesabını kendi izni olmadan açmış ve birkaç video yüklemiÅŸ. Kızının öyle bir hesabı olduÄŸunu videosu olduÄŸunu öÄŸrendi, üzüldü tabiki. Bu tür hesapları aktifleÅŸtirmek için genellikle e-mail hesabı ya da telefon olması gerekiyor biliyorsunuz. Anneye onu sordum “kim açmış olabilir?” baba deÄŸil, anne deÄŸil. Kim çıktı dersiniz? Üst kat komÅŸunun torunu ile birlikte açmışlar, yani komÅŸu torununun e-mail hesabını kullanmışlar. Torun da muhtemelen iyilik yaptığını zannediyor, çünkü kendisi gibi hesabı açtıkları çocuÄŸun bilinç düzeyinin sosyal medya hesaplarını kaldırabileceÄŸini düÅŸünüyor. Neden anlattım bunu? Lütfen çocuÄŸunuzu dijital platformlardan gelebilecek zararlara karşı uyarın. Resim video paylaşımlarına zaten karşıyım, herhangi bir ÅŸekilde adres vs. gibi özel bilgilerini vermesinler (online oyunlarda haberleÅŸiyorlar çünkü, bu çocuklar tanımadıkları bir sürü oyuncuyla sürekli iletiÅŸim halindeler). Gün için de telefonla bilgisayarla neler yaptıklarını takip edelim. Bu tür hesapları sizin bilginiz dışında kullanmasının kendisine ne tür zararlar verebileceÄŸini lütfen anlatın. ÇocuÄŸunuz büyükse, bir baÅŸkasının çocuÄŸuna ebeveyninin bilgisi olmadan bu tür hesaplar açmamasını tembihleyin lütfen.

Dönem farklı bir dönem deÄŸerli okurlar. Teknoloji artık hayatımızın merkezinde, hayatımızdan çıkarmak deÄŸil amacımız, doÄŸru kullanalım ve çocuklarımıza da doÄŸru kullanmayı öÄŸretip zararlarına karşı uyaralım. Bilinçli teknoloji canavarları olsunlar. Biz ne kadar bilinçli ve farkında olursak çocuklarımıza da aynı oranda bilinçli kullanmayı öÄŸretebiliriz.

  Sevgiler Manolya

Yorum yap