Yeni Nesil ve Öğrenme Şekilleri

Arada sırada çocuklara kullandığım bir cümle var “bitmeyen dizi, video yapmışlar”. Youtube ve Netflix te durum böyle deÄŸil mi? Eski kuÅŸaklar TV de radyoda ne varsa mecburen onu dinlerken yeni nesil video/müzik listelerini kendileri oluÅŸturup zaman mekan bağımsız dinleyebiliyorlar. Ah bunu birde öÄŸrenme durumlarına yansıtsalar diye geçirmiyor deÄŸilim zaman zaman bir anne olarak. Bakın "Ä°ÅŸte Z KuÅŸağı" adlı kitapta bununla ilgili nelerin altını çizmiÅŸiz.

Önceki KuÅŸaklar okuldan eve girip televizyonu açtıklarında yayında ne varsa onu izlerken Z KuÅŸağı keyfine göre ne izleyeceÄŸine karar veriyor.  EÄŸlenceyi tam olarak istedikleri ÅŸeye uyarlayabiliyorlar. Bilgisayar, telefon ve tabletlerini açmaları yeterli. Hastalık kontrol ve önleme merkezleri Z kuÅŸağının %41 'inin bilgisayar başında okulla ilgili olmayan ÅŸeylerle her gün 3 saatten fazla zaman geçirdiÄŸini buldu.

Z KuÅŸağı için medya tamamen mobil ve onların ÅŸartlarında. Yani neyi nerede ne kadar isterlerse izleyebiliyor dinleyebiliyorlar. AraÅŸtırmacılar ergenlerin geleneksel TV'ye kıyasla Netflix ve YouTube'da daha çok zaman geçirdiÄŸini bildiriyorlar.

Yazar Don Tapscott, kuÅŸaklararası topluluktan bahsederken bu durumu Z kuÅŸağının eski kuÅŸaklara tur bindirmesi olarak tanımlıyor: "Bu, tarihte çocukların önemli bir ÅŸey hakkında uzman kiÅŸiler olduÄŸu ilk sefer."

Z kuÅŸağı ezber için bilgi yaÄŸmuruna tutulmayı zaman kaybı olarak görüyor.

Teknoloji Z kuÅŸağının öÄŸrenme ÅŸeklini deÄŸiÅŸtirdi izledikleri öÄŸretici bir YouTube videosunu duraklatabiliyor ve ileri geri sarabiliyorlar. Yani öÄŸrendikleri ÅŸeyi özellikle de öÄŸrenme hızlarına göre kiÅŸiselleÅŸtirebiliyorlar.

Z KuÅŸaklıların 8 saniyelik bir dikkat aralığı var aynı zamanda edinebilecekleri bilgileri kısa açıklamalarla almaya alışıkla. Önceki kuÅŸaklar bir sunumu beÅŸ dakika olsun aralıksız dinleyebiliyordu ama Z KuÅŸaklıların dikkati çok daha çabuk dağılıyor. Bu yüzden onları uzun ve ağır tek bir oturumda eÄŸitmeye çalışmak yerine programlarını olabildiÄŸince küçük parçalara ayırmak gerekiyor. 

Kaynak: David stillman ve Jonah Stilman, Çeviri Duygu Pınar Kayıhan ve Ferhat Erduran, Ä°ÅŸte Z KuÅŸağı kitabı Ä°KÜ ayınevi

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap