Çerokider

DOÄžANIN ÇOCUKLARI ÇEROKÄ° EKOLOJÄ°K YAÅžAM VE Ä°NGÄ°LÄ°ZCE KÖYÜ KULÜBÜ DERNEĞİ

Gün geçmiyor ki Mersin’de doÄŸal, huzur ve keyif veren bir ortam keÅŸfetmeyelim. Bir tarafta Toros DaÄŸları bir tarafta Akdeniz’ in muhteÅŸem güzelliÄŸi olunca doÄŸal güzelliklerin insanların faydasına deÄŸerlendirilmesi kaçınılmaz oluyor. Gelenek ve göreneklerimizi ÅŸehirde binalar arasında büyüyen çocuklarımıza nasıl aktarırız diye düÅŸünmüÅŸler, aÄŸaçların gölgesinde, akarsuyun huzur veren sesinde müthiÅŸ bir ortam oluÅŸturmuÅŸlar. Åžimdi Çerokider’ i daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Ben Gülsüm Betül Yücel. NiÄŸde‘ nin Beyağıl Köyünde doÄŸdum. Üniversite eÄŸitimimi Denizli Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümünü bitirerek tamamladım. DoÄŸa aşığıyım,  sportif faaliyetlerden hoÅŸlanırım,  gezmeye, denemeye, keÅŸfetmeye meraklıyım. Ä°yi insanlar biriktirmeyi seviyorum. GeçmiÅŸe ait yaÅŸanmışlığı olan her sey ilgi alanımdır. Türetici biriyimdir.

Böyle bir dernek kurma fikri nereden aklınıza geldi?

ÖÄŸretmen olduÄŸumdan birçok velim oldu ve velilerim arasında dernek baÅŸkanı olan ve güzel iÅŸler yapan kiÅŸiler vardı. Kimsenin uzanamadığı sorunlara uzanıp projeler üreten kiÅŸilerdi. Yurt dışından yabancı misafirler geliyor kültür aktarımı saÄŸlanıyor, konu içerik ne ise o ülkelerde bu konuda neler yapılıyor bu bilince ulaşılıyor ve farkındalıklar artıyordu. Bu süreçte bende, Ekolojik köy fikrini geliÅŸtirdim. Gelenek göreneklerin yaÅŸatılması ve pratik Ä°ngilizce konusu önem verdiÄŸim konular arasında olunca, üçünü birleÅŸtirerek projeler üretebilir ve “bu bilinci yaygınlaÅŸtırabilirim” dedim, dernek kurdum en çok da projeler üretmek ve uygulayabilmekti amacım.

Bize köyünüzden bahseder misiniz?                         

DoÄŸanın Çocukları Çeroki Ekolojik YaÅŸam ve Ä°ngilizce Köyü Kulübü DerneÄŸidir. Mersin /Mezitli Tol Köyü/ Kilise Deresinde yaklaşık olarak 3 dönüm üzerine kurulmuÅŸtur.

Kendi ellerimizle türeterek elde ettiÄŸimiz, her bir çivisini kendimizin çaktığı ikinci el eÅŸyaların kullanılarak yapıldığı örnek bir çocuk köyüdür.

Adını da bir Kızılderili kabilesi olup ve doÄŸayla müthiÅŸ bir uyum içerisinde olan Çerokilerden almıştır  (Küçük AÄŸacın EÄŸitimi).

Alanımızda;

-Adet gelenek evi ( mavi ocak )

-Keyifhane

-Açık hava dersliÄŸimiz  (mavi- beyaz köÅŸk)

-Voleybol sahamız

-2 adet zorvayvır parkurumuz

-Ekim-  dikim alanlarımız

-2 duş ve 2 alaturka tuvalet ve lavabomuz vardır

-Deremiz köprümüz ve kamp alanımız mevcuttur.

DerneÄŸinizin diÄŸer bir deyiÅŸle köyünüzün amacı nedir?

Amacımız; oyunu aracı kılarak, çocuklarımızı doÄŸaya çekmek, doÄŸada yaÅŸama deneyimleri kazandırmak, yaparak, yaÅŸayarak tecrübeler edinmelerini saÄŸlamak. DoÄŸa farkındalıklarını arttırmak,  doÄŸanın bir parçası oldukları bilincini kazandırmak ve yerelde ulusal ve uluslararası platformda destekçilerle projeler üretip, sürdürülebilirliÄŸimizi saÄŸlamaktır.

Köyünüzde ne tür etkinlikler yapmaktasınız?

Anne ve babalarımızın dahil olacağı

  • Ekim – dikim atölyeleri ( mevsimlik )
  • Tarhana atölyesi
  • Reçel atölyeleri
  • EkÅŸi mayalı ekmek yapımı
  • Tohum bombası yapımı ve doÄŸaya bırakma
  • Yapı atölyeleri ( kerpiç yapımı )
  • Masa atölyeleri
  • Keçi saÄŸma
  • DoÄŸadan toplanılan materyallerle yaratıcılıklarını geliÅŸtirecek ahÅŸap atölyeleri
  • Zorvayvır yarışmaları
  • Kamplar (analı- babalı -  çocuklu)

Köyünüzden nasıl faydalanabiliyoruz, etkinlik takviminiz nelerdir?

Åžu anda bireysel olarak misafirlerimizi ekolojik köyümüzde konuk edebiliyoruz. Toplu olarak ise okulları rezervasyon yaptırmaları suretiyle kabul edebiliyoruz. Talep olduÄŸu taktirde yukarıda da bahsettiÄŸim etkinlik organizayonlarını düzenleyebiliyoruz.

Åžu an için bir etkinlik takvimi hazırlamadık. Etkinliklerimizi instagram sayfamızdan yayınlıyoruz.

Geleceğe dair planlarınız nelerdir?

Yerel ve genelde çeÅŸitli yayın organları aracılığıyla Çeroki Çocuk Köyü’ müzü tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz. Tanıtalım ki daha çok ailemiz daha çok çocuÄŸumuz bu doÄŸal ortamımızdan faydalansın.

Alanımızla ilgili Avrupa birliÄŸi projeleri yapmayı, akreditasyon ile yabancı misafirlemizi konuk ederek çocuklarımızın pratik Ä°ngilizcelerini geliÅŸtirmek istiyoruz.

Valilik ve Belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluÅŸları ile çocuklarımız ve ebeveynleri için projeler geliÅŸtirmeyi çok istiyoruz.

Yiyecek içecek konusunda nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?

Herkes köyümüze gelirken kendi yiyeceÄŸini alıp gelebiliyor burada pikniÄŸini yapabiliyor. Bunun dışında kalabalık grupların ziyareti söz konusu olduÄŸunda rezervasyonlu ise onlara sıkma-börek hizmetinde bulunuyoruz.

Hangi yaÅŸ gruplarına hitap ediyor köyünüz?

Hedef yaÅŸ grubumuz 5 ile 13 yaÅŸ aralığıdır. Bu yaÅŸ grubumuzun yanı sıra doÄŸa ile kucaklaÅŸmak isteyen herkese köyümüzün kapıları açıktır.

Ä°letiÅŸim

Adres: Tol Köyü, Kilise Deresi, Mezitli /MERSÄ°N

Tel: 05387319114

GÖRSELLER

               

Yazar Hakkında

/images/tugba-gorsel.png

TuÄŸba BADEMCÄ° KAYDET

İngilizce Öğretmeni

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap