Gezgin Aile

Anı yaşamak, paylaşmak, doğa da çocuklarında keyifle çalışmak, oynamak, gezmek ve dinlenmek aslında yaptıkları Van Gölü kenarında. Kendimi düşündüğümde keşfetmek için yaptığımız geziler hiç yormaz bizi, keyif verir aksine çünkü hiç solumadığın bir havayı soluyor daha önce hiç görmediğin bir manzaranın içinde buluyorsun kendini. Çocuksuz gezmek mi? Hayır, o bana göre değil işte. Yürü yürüyebildiğin kadar, bak bakabildiğin kadar sevdiklerinle yeni ufuklara. Şimdi aslında zor sandığımız ama keyfini alınca belki cesaret edemeyenlerin de zamanla neden olmasın diyebileceği bir gezme yöntemi hakkında bilgi alacağız. Çadır kamplı, hem de çocuklu, anne öğretmen, baba veteriner hekim,  @gezginaile0146 bugün konuğumuz, merak edenlere keyifli okumalar.

Sizleri biraz tanıyabilir miyiz?

Biz dört kişiden oluşan minik bir aileyiz. Kızımız 9, oğlumuz 5 yaşında.

Çadırlı kamp yapma fikri nereden geldi, önceden böyle bir deneyiminiz oldu mu?

Hiç böyle bir fikrimiz yoktu. Bir gün bir Uluslararası yayla festivalı vardı kamplı. Çadır festival alanından kiralanabiliyordu. Ben bir çadır kiraladım kurulmuş haliyle. Eşim çadırda ben kalamam dedi. Benim ısrarımla kaldı ve bir hafta sonra Decathlon’a gidip çadır alma fikri oluştu. Bizim de kamp olayımız bu şekilde başlamış oldu.

İnsanların çocukla bir yere gidemiyoruz dediği bir zamanda sonuçta siz hem araçla seyahat ediyor hem de çadırlı kamp yaparak geziyorsunuz. Ne zaman başladınız bu şekilde gezmeye?

Biz evlendiğimizden bu yana hep gezen bir karı kocaydık. Yani gezmeyi seviyoruz. 3.5 yıldır çadırla kamp yaparak gezmeye başladık. Sadece geziler sonucu kamp yapmıyoruz. Canımız sıkılıyor haydiii bir hafta sonu çıkıyoruz, alıyoruz eşyalarımızı kamp malzemelerimizi, gidiyoruz bir gecelik kamp yapıp doğada dinlenmeye. Bu durum çocukları çok mutlu ediyor.

Çocuklarla zor olmuyor mu?

Çocuklar bizden daha istekli durumdalar. Kampa gidelim fikri doğduğunda bile evde bir “Oleeyy!” çığlığı kopuyor. Biz çocuklarla yaptığımız şeylerden mutlu oluyoruz. Onlar kamp ile mutlu olunca  biz  daha da mutlu oluyoruz. Kamp demek paylaşmak demek. Paylaşmak da sadece hayatı paylaşmak değil aynı zamanda işbölümü yapmak, işi de paylaşmak demek.

Çadırı hep birlikte kuruyoruz, eşyaları birlikte indiriyoruz. Kampta tablet, telefon yok. Bu paylaşım ve işbirliği onları da mutlu ediyor, bizim de üzerimizdeki iş yükünü hafifletiyor :)

Şimdiye kadar nerelere gezi yaptınız? Yakın zamanda gezi planınız var mı?

Mardin, Erzurum, Kars, Artvin Şavşat, Rize, Trabzon, Ordu (kısacası  Doğu Karadeniz) Mersin, İzmir, Kahramanmaraş  yaylası Başkonuş, Adana çevresi (Küp Şellalesi, Dokuzoluk),Van gölü kenarında kamp yaptık mesela. Çadırımızın fermuarını açınca karşında berrak suyu görmek harika 11 günlük kamplı tatilden yeni döndük evimize. Yakın zamanda belki İzmir olur yine.

Çadırlı kamp deyince biraz güvenliği de düşünüyor insan ister istemez, kamp yapacağınız güvenli yerleri nasıl buluyorsunuz?

Genellikle kamping alanlarını seçiyoruz kamp yapacağımız yerlerde. Malum lavabo duş imkanı olması lazım ki rahat edebilelim. O zaman da güvenlik sıkıntı olmuyor. Zaten bizim için güvenliği kamp alanı görevlisi sağlanmış oluyor :)

Genel ihtiyaçlar neler oluyor çadır nasıl olmalı? Yüksek tavanlı havadar çadır öneriniz var mı? Mat/ tulum / şişme yatak ne önerirsiniz?

İlk olarak çadır lazım bizim iki adet çadırımız var. Biri daha uzun kalmalarımız için ki bu ısı yalıtımlı bir çadır. Diğer çadırımız daha küçük olan. Bu da sadece yatmak amacıyla kullandığımız bir çadır. Küçük çadırımızı bir yere gidip gezip görüp yatma vakti gelince iki dakikada kuruveriyoruz. Diğer büyük çadırımızı uzun zaman geçireceksek kuruyoruz.

Çadır alırken dikkat etmeleri gereken noktadan bahsetmek istiyorum. Isı yalıtımlı olsun ki terleme yapıp da içerde kendilerini ıslatmasın. Ya da soğuk havada üşütmesin. Yola çıkmadan önce gidilecek yerlerin hava durumu araştırması mutlaka yapılmalı ki sıkıntıya girmesinler. Biz Kahramanmaraş’tan çıktık yola ve Karadeniz sürekli yağış alan bir yer. Yağmurluğumuzu filan ayarlamıştık mesela.

Bir şişme yatağımız var ayak pompası ile şişebilen. İki çocuğumuz yarışıyor şişirmek için zaten. Bizim uyku tulumumuz da var ama biz onu daha çok üzerimize örtmek için kullanıyoruz. Şişme yatak çocuklarla olunca bize çok daha mantıklı oluyor.

Çocuklar keyif alıyorlar mı? Bu geziler neler kazandırıyor çocuklara?

Çocuklar halinden çok mutlu. Dediğim gibi, iş yapmak odun toplamak, işbirliği içerisinde bir şeyler yapmak mutlu ediyor onları. Anne baba da kendileriyle birlikte bir şeyler yaptığı için kendilerini de değerli hissediyorlar.

Siz ya da çocuklarınız en fazla hangi konularda zorluk yaşıyorsunuz?

Yaşadığımız zorluk yok gibi. Sadece hazırlık aşamasında herkes için ayrı eşya hazırlamak biraz zorluyor. O da zaten her tatile giderken yaşanan şeyler.

Gezinizi planlarken faydalandığınız web sayfaları ya da uygulamalar var mı?

Gezimizi planlarken daha çok internet üzerinden mesafeleri araştırıyoruz nerede ne kadar zaman geçireceğimizi, nerelere uğrayacağımızı planlıyoruz.  Çünkü geçireceğimiz ve gideceğimiz mesafeye göre yatacağımız kamp alanını belirlememiz gerekiyor. Bu arada çadırda kalınca erken kalkıyoruz doğal olarak. Erken kalkan da yol alır ve daha çok yer gezer J

Çok yer gezmek, gezerken güzellikler keşfetmek isteyenlere ve çocuklarının hafızalarında güzel hatıralar bırakmak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederiz.

İLETİŞİM

İnstagram: https://www.instagram.com/gezginaile0146/

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap