Ayrıştır, Dönüştür, Kazandır

Gelecekte su kıtlığı yaşanacağının göstergesi olarak bazı ülkelerde başlayan “Sıfır günü” uygulamaları, kuzeyde sürekli büyük parçalar halinde kopup okyanusa karışan dev buz kütleleri, nesli tükenmeye başlayan canlılar, zamansız ve aşırı yağan yağmurlar, meydana gelen seller, tsunamiler, kasırgalar bir iklim krizinin eşiğinde olduğumuzun göstergesi değildir de nedir?

“Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.”*

Peki, biz bunları yaşarken ilerde çocuklarımızı neler bekliyor biliyor muyuz? Onlardan ödünç aldığımız yeryüzünde gelecekte yaşanabilecek olumsuz senaryoları önlemek için biz bireysel olarak ne yapıyoruz?

Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Zeki Bozkurt ile Belediye olarak yürüttükleri faaliyetleri ve halkımızın daha fazla haberdar olup kullanılmasını istediğimiz uygulamaları konuştuk. Sıfır atık paneli, mobil atık getirme merkezleri, tekstil atık kumbaraları, atık ilaç toplama kutuları gibi birçok projeye imza attılar şimdi projelerinin detaylarını hep birlikte öğrenelim. Daha fazla kişiye ulaşsın bilgiler, daha fazla kişi geri dönüşüm ekonomisine katkı sağlasın, daha fazla kişi atık ilaçlarını eczanelere teslim etsin ve tehlikeli atıkları doğru bir şekilde bertaraf etmiş olsun.

İlçe belediyesi olarak temel görevleri vatandaşların günlük yaşantıları içerisinde oluşturdukları atıkların yönetimini sağlayıp bu atıkları döngüsel ekonomiye kazandırmaya çalışmak olan arkadaşlarımızın sesine kulak verelim şimdi. Adana’da şimdilik 3 noktaya yerleştirilen Mobil atık getirme merkeziyle başlayalım.

Mobil Atık Getirme Merkezleri

İlçemiz genelinde toplamda 3 tane mobil atık getirme merkezi var. Mobil atık getirme merkezleri vatandaşlarımızın evlerinde biriktirdiği ancak lisanslı toplayıcılara veremedikleri kağıt, metal, plastik, cam, bitkisel atık yağ, atık elektronik aletler, atık piller olmak üzere toplamda 7 türde atık biriktiren kent mobilyası olarak adlandırılabilir.

Mobil atık getirme merkezlerimiz şehrin çeşitli noktalarında konumlandırılmış haftada en az bir kere düzenli kontrolleri yapılıp biriken atıklar alınarak lisanslı geri dönüşümcülere verilmekte veya Belediyemizin yapmış olduğu birinci sınıf atık getirme merkezinde biriktirilmektedir.

Mobil atık getirme merkezlerimizin sayısını arttırarak özellikle vatandaşlarımızın kolay erişebileceği noktaları seçip toplanan geri dönüştürülebilir atık miktarını artırmayı hedeflemekteyiz.

Adana Seyhan Mobil Atık Getirme Merkezleri için tıklayınız:

http://gispya.seyhan.bel.tr/portal/apps/webappviewer/index.html?id=318592eb946d425cb649bc5f2438b40c

Tekstil Atık Kumbaraları

2020 yılı Kasım ayı itibariyle ilçemiz genelinde toplamda 200 noktada tekstil atığı toplamaktayız. Vatandaşlarımızın evlerinde giymedikleri, kullanmadıkları kıyafetler, ayakkabılar, yatak örtüleri, perde, çarşaf vb. tekstil ürünlerinin evsel atıklara karışmasını engellemek adına bu ürünleri tekstil kumbaralarında biriktiriyoruz.  Burada ilk etapta atık olarak değerlendirdiğimiz bu materyallerin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz vasıtasıyla içerisinden kullanılabilir olanların belli miktarını alıp temizleyip ütüledikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Toplamda 200 noktada yaklaşık 9 ayda 150 ton civarında tekstil atığı toplayıp ve ihtiyaç sahiplerine bunun yaklaşık 7,5 tonunun dağıtımını gerçekleştirdik.

Hangi kumbaralarımızdan ne kadar toplantığı, her ay düzenli olarak kayıt altına alınarak kumbaranın bulunduğu lokasyonun bir nevi performansı değerlendiriliyor. Eğer kumbaranın performansıyla ilgili  negatif bir durum varsa lokasyonunu değiştirip başka noktalara taşıyoruz.

Adana Seyhan Tekstil Atık Kumbaraları için lütfen tıklayınız:

http://gispya.seyhan.bel.tr/portal/apps/webappviewer/index.html?id=8bbec424b57843318803ac5ce55761d3

Atık İlaç Toplama Kumbaraları

Evlerimizde biriktirmiş olduğumuz atıkların içerisinde birçok tehlikeli atık bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri aslında hiç fark etmediğimiz, en güzel yerlerde saklamaya çalıştığımız, evsel manada tehlikeli atık diyebileceğimiz ilaçlardır. Çünkü bizler eczanelerden reçetelerle aldığımız ilaçları, bir şekilde bir zaman lazım olur, yanımda kalsın, elimin altında bulunsun mantığıyla evde biriktirmek gibi bir alışkanlığa sahibiz. Dolayısıyla bir de bakıyoruz ki evlerimizde kilolarca ilacı buzdolabımızda veya buna benzer yerlerde saklamış oluyoruz. Bu ilaçların belli bir süre sonra kullanım ömürleri sona eriyor ve dolaplarımızda yer açmak, bu ilaçlardan kurtulmak adına, ilaçları yeri geliyor çöplere atıp yeri geliyor şurup ve benzeri sıvı olanları lavabolardan boşaltıp ilaçlardan kurtulmaya çalışıyoruz. Halbuki bir an için ilaçlar bizden uzaklaşıyor lakin baktığımızda alıcı ortamlara, toprağa suya karıştırarak besin döngüsüne bu tehlikeli maddeleri vermiş oluyoruz. Bu sıkıntıları göz önünde bulundurarak hem de mevzuatın öngördüğü şekilde, ilçemiz genelinde toplam 80 noktada evlerimizde kullanım ömürleri bitmiş fazla bulunan ilaçların toplanması adına evsel atık ilaç toplama noktaları oluşturduk. Bu noktalarda ilaç satış yerlerini yani eczaneleri Adana Eczacı Odası ile beraber belirledik. Belirlenen eczaneler atıldıktan sonra rahatlıkla ulaşılamayacak şekilde 80 litrelik, sarı renkli, ağzı kilitli evsel atık ilaç kumbaraları yerleştirdik. Bu kumbaraları QR kodla akıllandırarak hangi lokasyonda olduğu, konumlandırılan eczanenin telefonu, ismi vb. bilgeleri bu QR koda işledik.

Kumbaraların yerleştirilmesinden itibaren toplamda 3 hafta geçmesine rağmen şu anda 200 kilogram civarında evsel atık ilaç eczanelerden toplanmıştır. Şu anda 3 haftada 200 kilo civarında bir ilaç toplandı uzun vadede vatandaşlarımızın uygulamamızdan daha fazla haberdar olmasıyla birlikte bu miktarın artacağını düşünüyoruz. Bunu yaparak evlerden lavabolar aracılığıyla veya çöp aracılığıyla tehlikeli sayılacak ilaç ana maddelerinin toprağa, suya karışmamasını hedefliyoruz.

Adana Seyhan Atık İlaç Toplama Kutuları lokasyonları için lütfen tıklayınız

http://gispya.seyhan.bel.tr/portal/apps/webappviewer/index.html?id=33d2831c548d4db08df8204d9d5d9533

Bunları biliyor muydunuz?

Bir tişört ve 1 kot pantolon üretmek için gereken su normal bir insana 13 yıl yetebiliyor.

1 kot pantolon üretiminde yaklaşık 15.000 lt su kullanılıyor.

Ülkemizde yılda yaklaşık 1.300.000 ton tekstil atığı ortaya çıkıyor.

Endüstriyel su kirliliğinin % 20'si tekstillerin işlenmesi ve boyanmasından kaynaklanmaktadır.

Bir tişört için 2.650 lt su gerekiyor.

Giyim endüstrisi temiz suyu en çok kirleten ikinci sektördür.

Tekstil ürünleri Dünya çapında kullanılan pestisitin %18’ i ve insektisitin ise % 25’ inin kullanımına sebep olmaktadır.

Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için AYRIŞTIR, DÖNÜŞTÜR, KAZANDIR. Aatığını ayrıştırarak belirlenen yerlere bırakarak siz de Adana Seyhan'da uygulanan projelere destek verin.

* Kızılderili Atasözü

Kaynaklar: https://sifiratik.gov.tr/sifir-atik/atik-ayirma-kilavuzu/ilac

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap