Ayrıştır, Dönüştür, Kazandır
Gelecekte su kıtlığı yaÅŸanacağının göstergesi olarak bazı ülkelerde baÅŸlayan “Sıfır günü” uygulamaları, kuzeyde sürekli büyük parçalar halinde kopup okyanusa karışan dev buz kütleleri, nesli tükenmeye baÅŸlayan canlılar, zamansız ve aşırı yaÄŸan yaÄŸmurlar, meydana gelen seller, tsunamiler, kasırgalar bir iklim krizinin eÅŸiÄŸinde olduÄŸumuzun göstergesi deÄŸildir de nedir?
“Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.”*
Peki, biz bunları yaÅŸarken ilerde çocuklarımızı neler bekliyor biliyor muyuz? Onlardan ödünç aldığımız yeryüzünde gelecekte yaÅŸanabilecek olumsuz senaryoları önlemek için biz bireysel olarak ne yapıyoruz?
Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Zeki Bozkurt ile Belediye olarak yürüttükleri faaliyetleri ve halkımızın daha fazla haberdar olup kullanılmasını istediÄŸimiz uygulamaları konuÅŸtuk. Sıfır atık paneli, mobil atık getirme merkezleri, tekstil atık kumbaraları, atık ilaç toplama kutuları gibi birçok projeye imza attılar ÅŸimdi projelerinin detaylarını hep birlikte öÄŸrenelim. Daha fazla kiÅŸiye ulaÅŸsın bilgiler, daha fazla kiÅŸi geri dönüÅŸüm ekonomisine katkı saÄŸlasın, daha fazla kiÅŸi atık ilaçlarını eczanelere teslim etsin ve tehlikeli atıkları doÄŸru bir ÅŸekilde bertaraf etmiÅŸ olsun.
İlçe belediyesi olarak temel görevleri vatandaÅŸların günlük yaÅŸantıları içerisinde oluÅŸturdukları atıkların yönetimini saÄŸlayıp bu atıkları döngüsel ekonomiye kazandırmaya çalışmak olan arkadaÅŸlarımızın sesine kulak verelim ÅŸimdi. Adana’da ÅŸimdilik 3 noktaya yerleÅŸtirilen Mobil atık getirme merkeziyle baÅŸlayalım.
Mobil Atık Getirme Merkezleri
İlçemiz genelinde toplamda 3 tane mobil atık getirme merkezi var. Mobil atık getirme merkezleri vatandaÅŸlarımızın evlerinde biriktirdiÄŸi ancak lisanslı toplayıcılara veremedikleri kağıt, metal, plastik, cam, bitkisel atık yaÄŸ, atık elektronik aletler, atık piller olmak üzere toplamda 7 türde atık biriktiren kent mobilyası olarak adlandırılabilir.
Mobil atık getirme merkezlerimiz ÅŸehrin çeÅŸitli noktalarında konumlandırılmış haftada en az bir kere düzenli kontrolleri yapılıp biriken atıklar alınarak lisanslı geri dönüÅŸümcülere verilmekte veya Belediyemizin yapmış olduÄŸu birinci sınıf atık getirme merkezinde biriktirilmektedir.
Mobil atık getirme merkezlerimizin sayısını arttırarak özellikle vatandaÅŸlarımızın kolay eriÅŸebileceÄŸi noktaları seçip toplanan geri dönüÅŸtürülebilir atık miktarını artırmayı hedeflemekteyiz.
Adana Seyhan Mobil Atık Getirme Merkezleri için tıklayınız:
http://gispya.seyhan.bel.tr/portal/apps/webappviewer/index.html?id=318592eb946d425cb649bc5f2438b40c
Tekstil Atık Kumbaraları
2020 yılı Kasım ayı itibariyle ilçemiz genelinde toplamda 200 noktada tekstil atığı toplamaktayız. VatandaÅŸlarımızın evlerinde giymedikleri, kullanmadıkları kıyafetler, ayakkabılar, yatak örtüleri, perde, çarÅŸaf vb. tekstil ürünlerinin evsel atıklara karışmasını engellemek adına bu ürünleri tekstil kumbaralarında biriktiriyoruz. Burada ilk etapta atık olarak deÄŸerlendirdiÄŸimiz bu materyallerin Sosyal Yardım İşleri MüdürlüÄŸümüz vasıtasıyla içerisinden kullanılabilir olanların belli miktarını alıp temizleyip ütüledikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Toplamda 200 noktada yaklaşık 9 ayda 150 ton civarında tekstil atığı toplayıp ve ihtiyaç sahiplerine bunun yaklaşık 7,5 tonunun dağıtımını gerçekleÅŸtirdik.
Hangi kumbaralarımızdan ne kadar toplantığı, her ay düzenli olarak kayıt altına alınarak kumbaranın bulunduÄŸu lokasyonun bir nevi performansı deÄŸerlendiriliyor. EÄŸer kumbaranın performansıyla ilgili negatif bir durum varsa lokasyonunu deÄŸiÅŸtirip baÅŸka noktalara taşıyoruz.
Adana Seyhan Tekstil Atık Kumbaraları için lütfen tıklayınız:
http://gispya.seyhan.bel.tr/portal/apps/webappviewer/index.html?id=8bbec424b57843318803ac5ce55761d3
Atık İlaç Toplama Kumbaraları
Evlerimizde biriktirmiÅŸ olduÄŸumuz atıkların içerisinde birçok tehlikeli atık bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri aslında hiç fark etmediÄŸimiz, en güzel yerlerde saklamaya çalıştığımız, evsel manada tehlikeli atık diyebileceÄŸimiz ilaçlardır. Çünkü bizler eczanelerden reçetelerle aldığımız ilaçları, bir ÅŸekilde bir zaman lazım olur, yanımda kalsın, elimin altında bulunsun mantığıyla evde biriktirmek gibi bir alışkanlığa sahibiz. Dolayısıyla bir de bakıyoruz ki evlerimizde kilolarca ilacı buzdolabımızda veya buna benzer yerlerde saklamış oluyoruz. Bu ilaçların belli bir süre sonra kullanım ömürleri sona eriyor ve dolaplarımızda yer açmak, bu ilaçlardan kurtulmak adına, ilaçları yeri geliyor çöplere atıp yeri geliyor ÅŸurup ve benzeri sıvı olanları lavabolardan boÅŸaltıp ilaçlardan kurtulmaya çalışıyoruz. Halbuki bir an için ilaçlar bizden uzaklaşıyor lakin baktığımızda alıcı ortamlara, topraÄŸa suya karıştırarak besin döngüsüne bu tehlikeli maddeleri vermiÅŸ oluyoruz. Bu sıkıntıları göz önünde bulundurarak hem de mevzuatın öngördüÄŸü ÅŸekilde, ilçemiz genelinde toplam 80 noktada evlerimizde kullanım ömürleri bitmiÅŸ fazla bulunan ilaçların toplanması adına evsel atık ilaç toplama noktaları oluÅŸturduk. Bu noktalarda ilaç satış yerlerini yani eczaneleri Adana Eczacı Odası ile beraber belirledik. Belirlenen eczaneler atıldıktan sonra rahatlıkla ulaşılamayacak ÅŸekilde 80 litrelik, sarı renkli, aÄŸzı kilitli evsel atık ilaç kumbaraları yerleÅŸtirdik. Bu kumbaraları QR kodla akıllandırarak hangi lokasyonda olduÄŸu, konumlandırılan eczanenin telefonu, ismi vb. bilgeleri bu QR koda iÅŸledik.
Kumbaraların yerleÅŸtirilmesinden itibaren toplamda 3 hafta geçmesine raÄŸmen ÅŸu anda 200 kilogram civarında evsel atık ilaç eczanelerden toplanmıştır. Åžu anda 3 haftada 200 kilo civarında bir ilaç toplandı uzun vadede vatandaÅŸlarımızın uygulamamızdan daha fazla haberdar olmasıyla birlikte bu miktarın artacağını düÅŸünüyoruz. Bunu yaparak evlerden lavabolar aracılığıyla veya çöp aracılığıyla tehlikeli sayılacak ilaç ana maddelerinin topraÄŸa, suya karışmamasını hedefliyoruz.
Adana Seyhan Atık İlaç Toplama Kutuları lokasyonları için lütfen tıklayınız
http://gispya.seyhan.bel.tr/portal/apps/webappviewer/index.html?id=33d2831c548d4db08df8204d9d5d9533
Bunları biliyor muydunuz?
Bir tiÅŸört ve 1 kot pantolon üretmek için gereken su normal bir insana 13 yıl yetebiliyor.
1 kot pantolon üretiminde yaklaşık 15.000 lt su kullanılıyor.
Ülkemizde yılda yaklaşık 1.300.000 ton tekstil atığı ortaya çıkıyor.
Endüstriyel su kirliliÄŸinin % 20'si tekstillerin iÅŸlenmesi ve boyanmasından kaynaklanmaktadır.
Bir tiÅŸört için 2.650 lt su gerekiyor.
Giyim endüstrisi temiz suyu en çok kirleten ikinci sektördür.
Tekstil ürünleri Dünya çapında kullanılan pestisitin %18’ i ve insektisitin ise % 25’ inin kullanımına sebep olmaktadır.
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için AYRIÅžTIR, DÖNÜÅžTÜR, KAZANDIR. Aatığını ayrıştırarak belirlenen yerlere bırakarak siz de Adana Seyhan'da uygulanan projelere destek verin.
* Kızılderili Atasözü
Kaynaklar: https://sifiratik.gov.tr/sifir-atik/atik-ayirma-kilavuzu/ilac
Yorum yap