VII. Zeka Kongresi Notları II

4-5-6 Ekim tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen Türkiye Zeka Vakfı’nın düzenlediği VII. Zeka ve Yetenek Kongresi notlarımıza kaldığımız yerden devam edelim istedim bu yazımızda.

Kongrede konuşulan konuların tüm ülkeye yayılması için katılımın öneminden bahsediyor öncelikle, Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Sayın Emrehan Halıcı. Bizlerde hem öğrenmek hem de öğrendiklerimizi aktarmak için oradaydık ve bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir diyoruz yazımıza başlamadan önce.

“Hayatımızdaki en değerli şey “zaman”. "Yarının işini bugünden yap."  Neleri yapacağınızdan çok neleri yapamayacağımızı bilmek gerek. Yararı olmayan şeylere zaman harcamayalım. Zaman kazanmak kadar zamanın israfını da önlemeliyiz. Zaman, tek bir anı bile israf edilmeyecek kadar değerli. Düşünmediğimiz, merak etmediğimiz, üretmediğimiz, paylaşmadığımız her an israf ettiğimiz zamandır.”

“Dünyada ne kadar insan varsa o kadar zeka ve yetenek vardır. Arkadaş sevgisi, hayvan sevgisi, öğrenme sevgisi ve birlikte başarabilme sevgisi öğretmeliyiz çocuklarımıza.”

“Zeka ve yetenekler bireye özgün değerlendirilmeli, bireylerin etiketlemekten uzak kapsayıcı ve dinamik olmalı.”

“Yapay zeka diyoruz ama yapay zekayı kim üretecek, bu çocuklarımızı ortaya çıkarmalıyız. Bilgi artık her yerde asıl önemli olan nokta bilgiyi yorumlamak,  ayıklamak ve doğru kullanmak. Eğitimde cağ atlamanın yolu okul öncesinden geçiyor. Devlet okul öncesine 1 dolarlık yatırım yaptığında karşılığı 7 dolar. Okul öncesi eğitim o kadar önemli.”

“Bilim ve teknoloji seferberliği yolunda nitelikli insan kaynağı, değişime ayak uydurmak için bu teknolojiyi bilgiyi üreten insan kaynağına ihtiyaç var.”

“Zeka ve yeteneğin pratikte gördüğüm şey geliştirilebilir şeylerdir. Aynı oranda yetenekli ve aynı oranda yetenekli ve zeki insanların ürettikleri bazı şeylerin değerli olması için bir köprüye ihtiyaçları var.”

“Yönlendirmek değil aslında, çocuğun istediği  şeyi yapması için onun yanında olmak. Çocuğu tanımak dediğimiz şeye ulaşmak onunla sohbet etmekten, gözünün içine bakmaktan, onunla zaman geçirmekten geçiyor.”

  Manolya Gümüşay Eğitim Koçu

Etiketler

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap