BENİM ÇOCUĞUM ÇOK ZEKİ

Bu cümleyi hayatınızda en az bir kere muhakkak duymuÅŸsunuzdur. Hakları da var, her çocuk zekidir ama ben zekiliÄŸi, zeka kavramını sizin düÅŸündüÄŸünüz gibi düÅŸünmüyorum. Zekilik demek çarpım tablosunu ezbere bilmek deÄŸildir, ya da akıllı telefon kullanabilmek hiç deÄŸildir.

IQ desem, hepimiz biliyoruz. Zeka düzeyi.... ÅŸuan çok moda. IQ çocuÄŸumuzun okul baÅŸarısı olabilir. Sadece okul baÅŸarısı da göstermez IQ seviyesini ama öyle kabul edelim. Biz Bu zeka düzeyini yükseltmek için yaratıcı oyuncaklar alıyoruz, satranç kurslarına gönderiyoruz, özel dersler aldırıyoruz, testler çözdürüyoruz. Tek bir amacımız var baÅŸarılı olsun. BaÅŸarılı olsun da nerede? Sadece derslerinde mi? Peki hayatının geri kalanında nasıl olacak?

EQ duygusal zekadır. ÇocuÄŸunuzun çevre ile iliÅŸkisidir. EQ hayatın ta kendisidir aslında. Biz çocuÄŸumuz okulda baÅŸarılı olsun diye bu kadar çabalarken, duygusal zekası yükselsin diye ne yapıyoruz? Hayatta baÅŸarıyı duygusal zeka getirecek. Bir öÄŸrencinin istediÄŸi kadar okul baÅŸarısı yüksek olsun, duygusal zekası zayıf ise hayatta baÅŸarısız olaya mahkûmdur. Bizim iletiÅŸimimizi, çevreyle olan iliÅŸkimizi, hayat tarzımızı belirleyen duygusal zekamızdır. Peki nasıl geliÅŸtirelim? Ä°ÅŸte bu zekayı geliÅŸtirmek ucuzdur. ÇocuÄŸunuzla zaman geçirin, kaliteli olsun. ÇocuÄŸunuzu insan içine çıkarın, bura alışveriÅŸ merkezi olmasın. Onu sosyal hayata alıştırın, tiyatro, sinema gibi. Beraber bol bol kitap okuyun.

ÇocuÄŸunuz zekasını kullanarak BoÄŸaziçi üniversitesini de bitirse, baÅŸarılı olmak için duygusal zekasına ihtiyacı var, iÅŸ mülakatına annesini babasını götüremez, kendi ayakları üstünde duramaz.

Her saÄŸlıklı çocuk zekidir. Her çocuk öÄŸrenebilir. Yalnız bu zekilik sadece okul zekası deÄŸildir.

TuÄŸba Bademci Kaydet

Yorum yap