Motivasyon

MOTÄ°VASYON

ÖÄŸle arası boÅŸ vaktim vardı, bir TEDx konuÅŸması izleyim diye düÅŸündüm ve en çok izlenen TEDx leri ÅŸöyle gezerken bir tane buldum ve açtım izlemeye baÅŸladım. Tedx konuÅŸmalarını biliyorsunuz, ilk kez 1984 yılında düzenlenmiÅŸ. ÇeÅŸitli konulardaki konuÅŸmaları kapsayan bir konferans serisi olarak tanımlanıyor, “paylaÅŸmaya deÄŸer fikirler” diyebiliriz.  Ä°ngilizcedeki teknoloji, Internet ve dizayn kelimelerin kısaltmasından oluÅŸan kavramdaki X harfleri ise bağımsız organize edilen etkinlikler anlamına geliyor. Maksimum 18 dakika olduÄŸu için de gün içerisinde sıkılmadan bir kaç tane konusuna göre seçip izleyebilirsiniz. Benim Tedx te seçtiÄŸim konuÅŸma “Dan Pina ile ÅŸaşırtıcı motivasyon üzerine” adlı konuÅŸma oldu.

 Tedx lerle ilgili de kısaca bilgi verdikten sonra gelelim asıl konumuz motivasyona.

Beni bilen bilir, spor yapmayı çok severim. Sabahları erken kalkarım ve sporumu yaparım mutlaka, sabah yapmadıysam da akÅŸam zaman ayırırım, sabah yaptıysam güne daha enerjik baÅŸladığımı düÅŸünürüm bu ÅŸekilde. YürüyüÅŸ, koÅŸu, 7-8 aydır yogaya baÅŸladım, yüzme severim, masa tenisi oynamayı çok severim fena da oynamam söyleyeyim, kendine güvenen gelsin. Günde mutlaka 1,5 -2 saatini spora ayıran biri olarak spor konusunda motivasyonum tavan darısı başınıza.

Yine bir cumartesi, üstelik Temmuz ayı, nem oranı %99 olan Adana’da olunca, spor yapmak ayrı bir eziyet gibi gözükse de, (özellikle sulu deÄŸilse spor) ben saat 7.45 tam 1,5 saatlik yürüyüÅŸle 10.000 adım atmıştım. Peki, bu kadar olumsuz ÅŸartlar altında dahi ben hangi motivasyonla o saatte 10000 adım yaptım? Bu soruyu kendime sorunca detaylı bir araÅŸtırma yaparak sizlere yayın olarak çıkarmaya karar verdim.

Benim motivasyonumun ardındaki nedenleri incelemeden önce Motivasyon nedir? Motivasyonsuzluk nedir? Motivasyon kaynakları nelerdir? Motivasyon faktörleri nelerdir? Hem siz hem de kendim için birazcık kitabi bilgi araÅŸtırdım.

Motivasyon; Bireyden istenilen nitelikte ve nicelikte görevini yapması için, bireyi eyleme geçirmeye yarayan iÅŸlem ya da araç motivasyon olarak tanımlanmaktadır.  Her hangi bir hedef için motivasyon yöntemleri doÄŸru kullanıldığında bireyin motivasyonsuzluÄŸu giderilerek harekete geçmesi saÄŸlanabilir. Motivasyonsuzluk ise bir davranışı gerçekleÅŸtirmeye yönelik ne içsel ne de dışsal herhangi bir isteÄŸin olmaması durumu olarak tanımlanmaktadır.

Çalışanların, öÄŸrencilerin daha verimli çalışmaları, iÅŸlerinden, yaptıklarından tatmin olmaları, performanslarının artması çeÅŸitli içsel ve dışsal motivasyon faktörlerine baÄŸlıdır.

Dışsal motivasyon, davranışın, eylemin, bir sonuç için gerçekleÅŸtirildiÄŸi motivasyondur. Dışsal motivasyon faktörlerine, maaÅŸ, yönetim, statü, kiÅŸiler arası iliÅŸkiler, ödül, güvenlik,  gibi örnekleri verebiliriz.

Ä°çsel motivasyon araçları, doÄŸrudan yapılan iÅŸin, gerçekleÅŸtirilen eylemin doÄŸasıyla ve iÅŸin içeriÄŸiyle ilgilidir. Ä°lgi çekici ve zorlayıcı iÅŸ, iÅŸte bağımsızlık, sorumluluk, çeÅŸitlilik, yaratıcılık, kiÅŸinin yeteneklerini ve becerilerini kullanma fırsatları gibi faktörlerden oluÅŸmaktadır.

Çocukken içsel motivasyonla hareket ederken mesela büyüdükçe çevresel faktörler ve insanlarla iletiÅŸim arttıkça dışsal motivasyon daha çok devreye giriyormuÅŸ.

Dan Pink’nın Tedx konuÅŸması içsel motivasyonun ne kadar önemli olduÄŸunu anlatan konuÅŸma olmuÅŸ. 21. yüzyılda gerçekten yüksek performans bekliyorsak yaklaşımımız ödülle ya da ceza ile motivasyon deÄŸil, yepyeni bir yaklaşıma ihtiyaç var bu da artık bilimin kabul ettiÄŸi içsel motivasyon.

Yani, içsel motivasyon;

Bir ÅŸeyleri önemli olduÄŸu için yapmaya,

SevdiÄŸimiz için, ilginç olduÄŸu için yapmaya,

Önemli bir ÅŸeyin parçası olduÄŸu için yapmaya,

Diyor Dan Pina ve ekliyor;

Yeni iÅŸletim sistemimiz üç öge etrafında dönüyor;

Özerklik, ustalık ve amaç

Özerklik; kendi hayatımızı yönetme isteÄŸi.

Ustalık; gerçekten anlamlı olan bir ÅŸeyde gittikçe daha iyi seviyeye gelmek.

Amaç; ise bizden daha büyük olan bir ÅŸeyin hizmetinde bir ÅŸeyler gerçekleÅŸtirme ihtiyacı.

Yani 3 ögeyi kendimizde keÅŸfeder ve beslersek içsel motivasyonumuzu saÄŸlamış oluruz buradan ben bunu çıkardım.

Atomik alışkanlıklar kitabı yazarı James Clear’a göre “en etkili motivasyon ilerleme” dir mesela.

DeÄŸerli yazar Mümin Sekman’ın kitapları baÅŸlı başına bir motivasyon aracı bence, “her ÅŸey seninle baÅŸlar”, “raÄŸmenciler”, “ÅŸampiyon sözleri” kitaplarını bunlara örnek olarak verebilirim.

Haftasonu sabah erken saatteki yaptığım spor konusunda benim motivasyon kaynaklarıma ben de bu bilgiler ışığında baktım ve sonuç:

1- Sporun endorfin yani mutluluk hormonu ile ilişkisi sayesinde kendimi daha iyi daha mutlu hissetmemi sağlayacağını bilmem.

2- Sabah zinde ve huzurlu baÅŸlarsam günümün öyle geçeceÄŸine olan inancım.

3- Daha saÄŸlıklı bir yaÅŸam için sabah erkenden yapmam gereken bir ÅŸeyi yapmış olmanın verdiÄŸi iç huzuru hissetmek,

 ve son olarak da

4- Çocuklarıma örnek olmak için.

Farkındaysanız dışsal bir motivasyon kaynağı yok, para, ödül, statü deÄŸil motivasyon kaynaklarımın tamamı içsel motivasyon.

Bu sonuncusu ise bonus olarak karşınıza çıkıyor deÄŸerli dostlar. Çünkü Kendi yaÅŸamımıza çocuklarımızın da hayatında olmasını istediÄŸimiz alışkanlıkları yerleÅŸtirdiÄŸimizde, onlara sadece yaparsan ÅŸöyle olur, yaparsan böyle olurun ötesinde davranışlarımızla, eylemlerimizle somut örnekler göstermiÅŸ oluyoruz. VerdiÄŸimiz öÄŸütleri eylemlerimizle pekiÅŸtirmiÅŸ oluyoruz. Bu da çocuklarımız açısından yaÅŸamda gözlemledikleri için daha uygulanabilir alışkanlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bunu da söylemeden geçemedim.

Åžimdilik benden bu kadar sizde istediÄŸiniz bir konuda kendi içsel motivasyon aracınızı bulun ve eyleme geçin dostlar.

Tekrar görüÅŸmek üzere. Sevgiyle kalın.

 

 

Kaynakalar: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/983139

https://www.youtube.com/watch?v=xMIB-nZ9EKI

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap