Motivasyon
MOTİVASYON
Öğle arası boş vaktim vardı, bir TEDx konuşması izleyim diye düşündüm ve en çok izlenen TEDx leri şöyle gezerken bir tane buldum ve açtım izlemeye başladım. Tedx konuşmalarını biliyorsunuz, ilk kez 1984 yılında düzenlenmiş. Çeşitli konulardaki konuşmaları kapsayan bir konferans serisi olarak tanımlanıyor, “paylaşmaya değer fikirler” diyebiliriz. İngilizcedeki teknoloji, Internet ve dizayn kelimelerin kısaltmasından oluşan kavramdaki X harfleri ise bağımsız organize edilen etkinlikler anlamına geliyor. Maksimum 18 dakika olduğu için de gün içerisinde sıkılmadan bir kaç tane konusuna göre seçip izleyebilirsiniz. Benim Tedx te seçtiğim konuşma “Dan Pina ile şaşırtıcı motivasyon üzerine” adlı konuşma oldu.
Tedx lerle ilgili de kısaca bilgi verdikten sonra gelelim asıl konumuz motivasyona.
Beni bilen bilir, spor yapmayı çok severim. Sabahları erken kalkarım ve sporumu yaparım mutlaka, sabah yapmadıysam da akşam zaman ayırırım, sabah yaptıysam güne daha enerjik başladığımı düşünürüm bu şekilde. Yürüyüş, koşu, 7-8 aydır yogaya başladım, yüzme severim, masa tenisi oynamayı çok severim fena da oynamam söyleyeyim, kendine güvenen gelsin. Günde mutlaka 1,5 -2 saatini spora ayıran biri olarak spor konusunda motivasyonum tavan darısı başınıza.
Yine bir cumartesi, üstelik Temmuz ayı, nem oranı %99 olan Adana’da olunca, spor yapmak ayrı bir eziyet gibi gözükse de, (özellikle sulu değilse spor) ben saat 7.45 tam 1,5 saatlik yürüyüşle 10.000 adım atmıştım. Peki, bu kadar olumsuz şartlar altında dahi ben hangi motivasyonla o saatte 10000 adım yaptım? Bu soruyu kendime sorunca detaylı bir araştırma yaparak sizlere yayın olarak çıkarmaya karar verdim.
Benim motivasyonumun ardındaki nedenleri incelemeden önce Motivasyon nedir? Motivasyonsuzluk nedir? Motivasyon kaynakları nelerdir? Motivasyon faktörleri nelerdir? Hem siz hem de kendim için birazcık kitabi bilgi araştırdım.
Motivasyon; Bireyden istenilen nitelikte ve nicelikte görevini yapması için, bireyi eyleme geçirmeye yarayan işlem ya da araç motivasyon olarak tanımlanmaktadır. Her hangi bir hedef için motivasyon yöntemleri doğru kullanıldığında bireyin motivasyonsuzluğu giderilerek harekete geçmesi sağlanabilir. Motivasyonsuzluk ise bir davranışı gerçekleştirmeye yönelik ne içsel ne de dışsal herhangi bir isteğin olmaması durumu olarak tanımlanmaktadır.
Çalışanların, öğrencilerin daha verimli çalışmaları, işlerinden, yaptıklarından tatmin olmaları, performanslarının artması çeşitli içsel ve dışsal motivasyon faktörlerine bağlıdır.
Dışsal motivasyon, davranışın, eylemin, bir sonuç için gerçekleştirildiği motivasyondur. Dışsal motivasyon faktörlerine, maaş, yönetim, statü, kişiler arası ilişkiler, ödül, güvenlik, gibi örnekleri verebiliriz.
İçsel motivasyon araçları, doğrudan yapılan işin, gerçekleştirilen eylemin doğasıyla ve işin içeriğiyle ilgilidir. İlgi çekici ve zorlayıcı iş, işte bağımsızlık, sorumluluk, çeşitlilik, yaratıcılık, kişinin yeteneklerini ve becerilerini kullanma fırsatları gibi faktörlerden oluşmaktadır.
Çocukken içsel motivasyonla hareket ederken mesela büyüdükçe çevresel faktörler ve insanlarla iletişim arttıkça dışsal motivasyon daha çok devreye giriyormuş.
Dan Pink’nın Tedx konuşması içsel motivasyonun ne kadar önemli olduğunu anlatan konuşma olmuş. 21. yüzyılda gerçekten yüksek performans bekliyorsak yaklaşımımız ödülle ya da ceza ile motivasyon değil, yepyeni bir yaklaşıma ihtiyaç var bu da artık bilimin kabul ettiği içsel motivasyon.
Yani, içsel motivasyon;
Bir şeyleri önemli olduğu için yapmaya,
Sevdiğimiz için, ilginç olduğu için yapmaya,
Önemli bir şeyin parçası olduğu için yapmaya,
Diyor Dan Pina ve ekliyor;
Yeni işletim sistemimiz üç öge etrafında dönüyor;
Özerklik, ustalık ve amaç
Özerklik; kendi hayatımızı yönetme isteği.
Ustalık; gerçekten anlamlı olan bir şeyde gittikçe daha iyi seviyeye gelmek.
Amaç; ise bizden daha büyük olan bir şeyin hizmetinde bir şeyler gerçekleştirme ihtiyacı.
Yani 3 ögeyi kendimizde keşfeder ve beslersek içsel motivasyonumuzu sağlamış oluruz buradan ben bunu çıkardım.
Atomik alışkanlıklar kitabı yazarı James Clear’a göre “en etkili motivasyon ilerleme” dir mesela.
Değerli yazar Mümin Sekman’ın kitapları başlı başına bir motivasyon aracı bence, “her şey seninle başlar”, “rağmenciler”, “şampiyon sözleri” kitaplarını bunlara örnek olarak verebilirim.
Haftasonu sabah erken saatteki yaptığım spor konusunda benim motivasyon kaynaklarıma ben de bu bilgiler ışığında baktım ve sonuç:
1- Sporun endorfin yani mutluluk hormonu ile ilişkisi sayesinde kendimi daha iyi daha mutlu hissetmemi sağlayacağını bilmem.
2- Sabah zinde ve huzurlu başlarsam günümün öyle geçeceğine olan inancım.
3- Daha sağlıklı bir yaşam için sabah erkenden yapmam gereken bir şeyi yapmış olmanın verdiği iç huzuru hissetmek,
ve son olarak da
4- Çocuklarıma örnek olmak için.
Farkındaysanız dışsal bir motivasyon kaynağı yok, para, ödül, statü değil motivasyon kaynaklarımın tamamı içsel motivasyon.
Bu sonuncusu ise bonus olarak karşınıza çıkıyor değerli dostlar. Çünkü Kendi yaşamımıza çocuklarımızın da hayatında olmasını istediğimiz alışkanlıkları yerleştirdiğimizde, onlara sadece yaparsan şöyle olur, yaparsan böyle olurun ötesinde davranışlarımızla, eylemlerimizle somut örnekler göstermiş oluyoruz. Verdiğimiz öğütleri eylemlerimizle pekiştirmiş oluyoruz. Bu da çocuklarımız açısından yaşamda gözlemledikleri için daha uygulanabilir alışkanlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bunu da söylemeden geçemedim.
Şimdilik benden bu kadar sizde istediğiniz bir konuda kendi içsel motivasyon aracınızı bulun ve eyleme geçin dostlar.
Tekrar görüşmek üzere. Sevgiyle kalın.
Kaynakalar: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/983139
Yorum yap