Milli Mücadele'nin 100. Yılı Anısına

Kuzey Ege Turu, Batı Karadeniz Turu, Güney Ege Turu duydunuz, peki, hiç Milli Mücadele Turu duydunuz mu? Ailece düzenlediğiniz gezi bir de Milli Mücadele’nin 100. Yılına denk geldiyse, harika bir gezi rotası olmaz mı sizce de?

Yaşayarak öğrenme modelini benimsemişimdir hep. Gezi planını yaparken çıktı ortaya, Milli Mücadele’nin başlangıcından TBMM’ nin kuruluşuna kadar düzenlenen toplantılar, kongreler ve genelgelerin yayımlandığı bölgelere gezi. Rastlantı değildi hep hafızamız da kazınmış olan Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas şehirleriydi bizi bu geziye götüren aslında.

Başlamıştı bir sabah erkenden yolculuk (Amasya gezi yazısı için http://annerehberi.com.tr/2019/05/07/amasyagezisi/ ) karlı bir Nisan sabahında. Amasya ya doğru yol alıyorduk, Yeşilırmak kıyısında "Amasya Tamimi" nin yazıldığı yer, Kurtuluş Savaşının başladığı yerlerdendi. Kitabım yanımdaydı. @sozcuyilmazozdil in M. Kemal kitabını hep çantamda taşıdım Adana’ ya dönene kadar.

Derslerde dinlerdik "Amasya genelgesi" ni, maddelerini öğrendik çocukken. Şimdi oradaydık yazıldığı yerde "Saraydüzü Kışlası". Kitabın da yanımda olması hem orada okuyup hem gezmek müthiş bir duyguydu, hala yazarken içim titriyor. (Kitap yorumuna ayrıca yer vereceğim blog bölümünde). Düşünsenize elinde kalem, masa başında oturmuş Mustafa Kemal’ i hayal ediyorsunuz Amasya Genelgesini yazarken.

Ertesi gün Samsun’ a gidiyoruz. Yol üzerinde Havza ilçesi var. 19 Mayıs 1919 da Samsun’ un güvenli olmadığını düşünerek "Havza" ya geçmişti değil mi Mustafa Kemal? Evet, Samsun, özel bir şehirdir hak eder özel olmayı. Gidince daha çok anladım neden bu kadar hak ettiğini.  Çünkü her yer Atatürk, her ay Mayıs, her gün ayın 19’ u sanki. Öyle bir ruh var şehirde, inanın. Bandırma Vapuru’ nu gezerken gözyaşlarınızı tutmanız pek mümkün olmuyor hele benim gibi sulu gözlüyseniz. “19 Mayıs’ ta ayrıca gelmek gerek buraya” diyoruz eşimle. Kim bilir Atatürk’ ün doğum tarihi olarak kabul ettiği 19 Mayıs’ ta ne güzel etkinliklere sahne oluyordur güzelim Anadolu şehrimiz Samsun. "Doğum tarihim 19 Mayıs 1881" olarak kabul edilsin diye resmi yazısı var M. Kemal’ in Bandırma Vapuru’ nda sergilenen.

İhtişamlı "Onur Anıtı" nın büyük hayranlıkla kaç kez önünden geçtik hatırlamıyorum. Milli Mücadele gezimizin bir sonraki durağına doğru yola çıkmak için Samsun’dan ayrılıyoruz. İstikamet kongre şehri Sivas. Sivas merkezde bizi bekleyen o zamanlar Erkek Lisesi şimdi "Atatürk Kongre Ve Etnoğrafya Müzesi" ilk durağımız oluyor. Kongrede alınan kararlar, resimler, Milli Mücadele’ yi erkekler kadar sahiplenen kadınlar, görülmeye değer bir müze.

Gezimiz süresince o kadar fazla detay var ki arada yazmadığım gezdiğimiz, gördüğümüz yerlerde burada sadece Milli Mücadele başlığını almak istedim bugüne özel.

Sürekli gezi plan programları yapan okullarımıza, tur şirketlerimize seslenmek istiyorum buradan; Değerli yöneticiler neden "Milli Mücadele" turları başlatmıyorsunuz? Hep duyduğumuz kongreleri, tamimleri, seyahatleri neden birde gezerek iyice anlatmıyoruz yavrularımıza, neden "nasıl kurtuldu bu vatan çocuklar" demiyoruz, duygularıyla yaşatarak? Kağnılarla, sabanlarla, gizli toplantılarla nelere göğüs gerdi bu vatan, koskaca bir tarih yazıldı bu coğrafyada neden demiyoruz? Neden Milli Mücadele’ nin başladığı şehirleri gezerek değil de baş harflerini kodlayarak öğretmeye çalışıyoruz hala...

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap