Dijital kullanımda dışsal durdurucular
Hangimiz pandemi nedeniyle çocuğumuzun daha da arttırdığı dijital kullanımından dert yanmıyoruz ki? Çağımızda çocuk olmak mı zor, ebeveyn olmak mı zor diye sorsam peki, ne cevap veririsiniz? Geçen gün annemle sohbet ederken cümlem şu oldu “anne bizim zamanımızda böyle değildi, çocuklarımızın etraflarında o kadar dikkat dağıtıcı unsur var ki, telefon, televizyon, tablet, playstation vb. çocuk bu kadar eğlenceli şey dururken ders çalışmak ister mi?”. Teknolojinin ilerlemesine sevinsem mi üzülsem mi bilemiyorum bazı zamanlarda. Ama düşününce yine aynı cümleler dolanıp duruyor kafamda “her şeyin fazlası zarar ve elindeki teknolojiyi doğru kullanıyorsan, elbette teknolojinin ilerlemesi faydalı.” Hangimiz evde kendimizi sürekli şu halde bulmuyoruz peki?
- Bak 1 saat oynanacak tamam mı?
- Son 10 dakika
- Hadi kapatır mısın artık?
- Tekrar neden aldın onu eline?
- Hani bugün tablet yoktu!
- Hayır, bugün hafta içi lütfen kapatır mısın onu?
Kurallar ve sınırlarla, bu tekrarlanan istenmeyen olaylara bir son verebiliriz ancak. * “Sınırlar, bireyselliğimizi ve birlikteliğimizi sağlıklı yaşayabilmemiz için gereklidir”. Söz konusu çocuklar, dijital kullanım ve sınırlar olunca akademisyen yazar @yavuzsamur ‘un “dışsal durdurucular” diye bahsettiği önerileri inceleyelim istiyorum. Nedir bu “dışsal durdurucular”? Çocuğunuz telefon, tablet, televizyon gibi teknolojik cihazları bırakmakta güçlük çekiyorsa çocuğu başından kaldırabilmek için bizim dışardan gelecek uyarılara ihtiyacımız olduğunu belirtiyor.
- Çocuğun kursu var ve oraya gitmesi gerekiyor,
- Saat tam yedide haberler başlayacak,
- O akşam dokuzda misafirliğe gidilecek,
- Alarm kurdunuz alarm çalana kadar oynanacak
gibi örnekler çoğaltılabilir.
Çocuk teknoloji kullanımına geçmeden önce ekran süresini ona göre ayarlarsak tekrar bir uyarıya ihtiyaç olmayacaktır. Ancak çocuk bir oyun oynuyor örneğin; araba yarışı olsun oyunumuz, 5 tur atacak ve biz 3. turda “hadi kapat” diyoruz. Çocuk elbette bu oyunu bırakmak istemeyecektir. İzlediğiniz bir dizinin tam ortasında size “hadi kapat” dendiğini düşünün, ne hissederdiniz? Onu da anladığımızı göstererek “tamam bu yarışın bitince kapatır mısın?” dediğimizde daha olumlu sonuç almış olacağız.
Bir de bu yolları denemeye ne dersiniz sevgili ebeveynler? Unutmayalım bilinçli aile bilinçli gelecek.
Kaynak: “Bir yeni bildiriminiz var” Yavuz Samur
*Prof. Dr. Gonca Gül Çelik
Yorum yap