Dur! Fark et, Harekete Geç

Son 1 yıldır hayatımız birçok yönden deÄŸiÅŸmek zorunda kaldı. Maalesef daha önce hiç karşılaÅŸmadığımız bir durum olduÄŸu için de adapte olmakta zorlanıyoruz.

PANDEMÄ°!

Neredeyse bir sendrom olarak bile adlandırılabilecek düzeye ulaÅŸtı sıkıntılar. Ama ben isim vermekten mümkün olduÄŸu kadar kaçınma taraftarıyım. Çünkü tek bir sebebi olmayıp, dışarıdan anlaşılamayan, objektif testlerle de ölçülemeyen fonksiyonel rahatsızlıklar isimlerle etiketlendiÄŸi zaman, kiÅŸiler bu ismi dış kontrol odağı olarak görüp kontrolün kendilerinde olabileceÄŸi ihtimalini göz ardı ediyorlar. Ve öÄŸrenilmiÅŸ çaresizlik içinde bu etiketle yaÅŸamaya bağımlı oluyorlar.

DeÄŸiÅŸtirebileceÄŸimiz ÅŸeyler için neden sadece izleyici olalım?

Nelere sebep oldu bu pandemi?

• Dijital dünyaya tam bağımlılık 

• Zorunlu asosyallik

• ÇoÄŸu kiÅŸi için evden-iÅŸe, iÅŸten-eve geçen monoton sürecin daha da monotonlaşıp zamanın sadece evde geçmesi

• Hastalık kaygılarıyla tetiklenen ve sürekli alarm durumundaki vücudumuzu tüketen bir sinir sistemi 

• Minimal fiziksel aktivite ve üstüne üstlük dengeyi daha da bozan artan fiziksel yüklenmeler (Daha çok ev iÅŸi-ve bunun fiziksel bir aktivite sanılması-, daha rahatsız ergonomik olmayan çalışma ortamları vs.)

Sonuçta neler oldu?

• Tüketen ve sakinleÅŸemeyen sinir sistemi yüzünden bitmeyen, sabah ilk kalktığımızda bile hissedeceÄŸimiz yorgunluklar.

• Artan yüklenmeler ve azalan fiziksel aktiviteler ile bozulan omurga dolaşımı ve geçmeyen aÄŸrılar.

• Önceden de ara ara hissettiÄŸimiz ama sinyallerini görmezden geldiÄŸimiz fonksiyonel sebepli aÄŸrıların artarak kendini daha sık göstermesi.

Neler yapabiliriz?

• Sabah ilk kalktığında alarmı duyup sinir sisteminin alarmını da hemen harekete geçirme! Yıllar önceden yaptığın ve unuttuÄŸun gerinme var ya onu yapma zamanı :) Sadece 2-3 dakikanı alır.

AyaÄŸa kalk ve bir nefes alıp kolları yükselt gökyüzüne, bacaklarınla yere köklendiÄŸini de hissederek. Nefes ver uzunca ve indir kollarını yavaÅŸça tüm bedeninde gevÅŸemeyi hissederek. 

• Gün içinde tüm telaÅŸ ve zihinsel yüklenmeler arasında unuttuÄŸun bedenin ve kendin için "STOP" zamanlar yarat. Kendine bir döndüÄŸün, nefes alıp vererek varlığını farkettiÄŸin, otomatik pilottan çıkıp sadece ÅŸu An da kaldığın zamanlar. 4-5 kez alarm kurup yapabilirsin bence veya hatırlatıcı bir iÅŸaret olabilir sürekli göz önünde olan.

• Åžöyle bir 15 dakika sadece adımlarının, kol salınımlarının farkına vararak yapacağın bir yürüyüÅŸ.(Markete giderken, iÅŸe giderken olan hedef odaklı bir yürüyüÅŸten farklı olsun ama :)

• AkÅŸam evde 10 dakika açtığın dilediÄŸin bir müzikle serbestçe ritme kapılarak kendinle dans et :)

Günlük sadece yarım saati kendine, zihnine, bedenine ayırmış oldun. Kendine yapacağın bu iyiliÄŸi bence çok görme.

Biliyoruz ki; deÄŸiÅŸime adapte olabildiÄŸimiz sürece varız!

Yazar Hakkında

/images/goksen-aydemir.jpeg

Gökşen Aydemir

Uzman Fizyoterapist/ Manuel Terapist/ Yoga EÄŸitmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap