Anne, Harry Potter Okur Musun?

OkuduÄŸum kitabımın bittiÄŸi bir gün, kızıma sordum “hangi kitabı okumamı isterdin?”. “Tabiki Harry Potter anne” cevabını aldım. Aslına bakarsanız cevabı beni hiç ÅŸaşırtmadı. “Neler yapıyoruz çocuklarımız için neler, birde istediÄŸi kitabı okuyalım ne var yani” dedim. Çünkü “zorla kitap okunmaz” baÅŸlıklı bir yazım bile var blogda. Zorla olmuyor hakikaten.

Harry Potter serisini oldukça seven bir çocuÄŸun olunca, çocuÄŸunun sürekli ondan bahsetmek istemesi, kitapla ilgili testler çözmesi, yazara ait seri dışı bile olsa kitaplar alınıp okunmasına ÅŸaşırmıyorsun. Aslında bu düÅŸkünlüÄŸü fark ettim ama “ya kitap beni sarmazsa” korkusu vardı hep. O nedenle baÅŸlamadım hiç okumaya, hele de birçoÄŸunuzun bildiÄŸi gibi kiÅŸisel geliÅŸim ağırlıklı okuduÄŸum bu günlerde. DüÅŸünsenize altını çizecek fazla cümle yok kitapta fantastik bir dünyadasınız :)

Çok ÅŸey paylaÅŸmak istiyor insan çocuÄŸuyla, bu anlar kalsın akıllarında istiyor. YürüyüÅŸ yaptığınız an, birlikte kitap okuduÄŸunuz an, koÅŸtuÄŸunuz an, gıdıklamaca oynadığınız, yüzdüÄŸünüz, bol bol sohbet ettiÄŸiniz, bazen belki birlikte aÄŸladığınız, tartıştığınız anlar. Bu anlara bir yenisini eklemek için aldım saygıdeÄŸer Harry Potter’ı elime. SaygıdeÄŸer diyorum çünkü bizim evde Harry’nin ayrı bir yeri var. Okumak için elime aldığımda bile yaÅŸadığı mutluluÄŸu görmeniz gerekti. Ben gördüm ÅŸanslıyım diye düÅŸünüyorum. Elimde kitabı gördüÄŸü an hemen “anne nereye geldin bakalım, hııım… daha buraya var, ÅŸurda ÅŸöyle oluyor” diye de konuÅŸmadan yapamıyor.

Kitaba ilk baÅŸladığımda, kızımla kitap okurken Harry’yi alıyordum elime, o yokken okuyabiliyorsam okuyordum ÅŸu anda okuduÄŸum kitabı. 1-2 gün bu ÅŸekilde ilerledikten sonra baktım kitap güzel ilerliyor. Bırakmadım elimden. Günün yoÄŸunluÄŸundan, iÅŸlerden, güçlerden fazla okuyamasam da elimden düÅŸmüyor Harry. Hele birde onunla ilgili bıcır bıcır konuÅŸmaktan, kendisine soru sormamdan hoÅŸlanan, bilmediÄŸi bir soru bulduÄŸumda, onunla keyifle uÄŸraÅŸtığım bir kız çocuÄŸum olunca.

Harry Potter’ın bir film serisi de var aynı zamanda biliyorsunuz. Kızım ilk okumaya baÅŸladığında filmini izlemeyi çok istedi, ancak mantıklı ve kararlı bir ÅŸekilde “önce kitabını okuması gerektiÄŸini, kitap okumadan izlerse kitapları okuyamayacağını, kitapların ona aynı zevki vermeyeceÄŸini, sonra birlikte izleyeceÄŸimizi” anlattım. Geçenlerdeki sohbetimizde “ne kadar haklı olduÄŸumdan, kitapları okuduktan sonra filmin ne kadar basit, konuları atlayarak ilerlediÄŸinden, iyiki önce kitapları okuduÄŸundan” bahsetti. Evet, kararlı olmak her konuda çok önemli gerçekten, kararlılığınızı kaybettiÄŸiniz an aslında çocuÄŸunuz için olacak güzel ÅŸeylere bir set çekmiÅŸ oluyorsunuz. Peki, siz neyi tercih ederdiniz, serinin  8 kitabını da okumasını mı? Yoksa filmleri tıkır tıkır izleyip, ancak bir iki kitabını okumasını mı? Cevaplarınızı duyar gibiyim.

PaylaÅŸmak güzeldir özellikle birlikte anı doya doya yaÅŸamak. PaylaÅŸtığımız anları yakalamak bizim elimizde. PaylaÅŸtığımız anları yaratmakta. Onlar oyuncaktan çok bizimle oyun oynamak ve zaman geçirmek ister aslında. AkÅŸam yine yatmadan önce kitap okuma saatinde, birbirinize bakıp “en sevdiÄŸiniz anın o an olduÄŸuna” karar veriyorsanız, çocuÄŸunuzla paylaÅŸtığınız güzel anlar var demektir.

Sevgiyle ve paylaÅŸarak kalın…

Manolya

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap