Matölye

Her baÅŸarılı insanın arkasında bir öÄŸretmen vardır. Ä°nsanlar bu öÄŸretmenlerin isimlerini sayarken zorlanır. Herkes bir ya da iki öÄŸretmen ismi sayarken, ben çok ÅŸanslıyım. Çünkü benim isim listem çok uzun. Talip Cengiz hayatıma dokunan öÄŸretmenlerden biridir. O bir Matematik öÄŸretmeni ama sadece Matematik öÄŸretmeni demek yetmez. O bir yazar, seslendirmen, radyocu, giriÅŸimci.... Bu liste uzar da gider. O yüzden sizle Matölye'yi ve Talip Cengiz'i tanıştırmak istedim. Talip Cengiz MatemaÄŸin hayat, hayatın matematik demek olduÄŸunu düÅŸünüyor. Sizi de inandıracak.

BÄ°ZE MATÖLYEDEN VE HÄ°KAYESÄ°NDEN BAHSEDER MÄ°SÄ°NÄ°Z?

Matölye (matematiksel etkinlikler atölyesi) 1991 yılından beri yoÄŸurulan düÅŸüncelerin 2005 yılında ete kemiÄŸe bürünmesi ile vücut buldu. Gençlerin matematiÄŸe karşı geliÅŸtirdikleri olumsuz düÅŸünceleri tespit edip doÄŸru bakış açıları kazanmaları hedeflendi. "Hayata ve MatematiÄŸe birde Buradan Bak" adlı sahne performansı, "Matematikle Oynuyorum" atölyesi, "MateMantık Kur Sistemi" gibi çalışmalarla gençlere ve anne babalara farklı bakış açıları kazandırdı.

MATÖLYENÄ°N KURUCUSU KÄ°MDÄ°R?

Matölye, Matematikçi Talip CENGÄ°Z tarafından kuruldu. Talip uzunca yıllar yaptığı gözlemler ve bu gözlemlere dayalı çalışmaların sonuçlarına binaen Matölye' yi kurdu.

MATÖLYE TAM OLARAK NELER Ä°ÇERMEKTEDÄ°R?

Matölye; okullar ve STK lar için;

* "Hayata ve MatematiÄŸe birde Buradan Bak" adlı 1.5 saatlik bakış açısı hikayelerinin anlatıldığı keyifli ve farkındalık oluÅŸturan bir stand up,

*Okullar için matematiÄŸin gücünü ve bu güce ulaÅŸmanın yalınlığını anlatan "Matematikle Oynuyorum" atölye çalışmasını,

*10 yaÅŸ ve üstü gruplar için matematiÄŸin temel mantıksal süreçlerinin adım adım yaÅŸatıldığı "MateMantık Kur Sistemi" ni,

*12 yaÅŸ ve üstü bireyler için ise okul ve sınav baÅŸarısı üzerine kurgulanmış "Tahlil Tanı Taktik Takip"

çalışmalarını içermektedir.

SÄ°ZCE MATEMATÄ°K NEDÄ°R?

Matematik en yalın haliyle; okuduÄŸunu anlamak, gördüÄŸünü anlamlandırmak, anladığını yorumlamak, gerekli hallere eleÅŸtiri getirebilmek ve sabırla çözüm yolları üretebilmektir.

PROJELERÄ°NÄ°Z NELERDÄ°R?

“Hayata ve MatematiÄŸe Bir de Buradan Bak” Stand up Gösterisi;

Velilerin ve öÄŸrencilerin kimi zaman kahkahalarla güldükleri ve çoÄŸu zamanda “Hadi canım, hiç böyle düÅŸünmemiÅŸtim…” dedikleri 52 farklı bakış açısı hikayesi anlattığım bu gösteri ortalama 1.5 saat sürmekte ve son derece keyifli geçmektedir. Bu oyun kültür merkezlerinde veya okulların konferans salonlarında oynanmaktadır.

Matematikle Oynuyorum Atölyesi;

Matematik aslında bir illüzyondur. Sihir, el çabukluÄŸu ya da göz yanılması deÄŸil. Somut çıktıları olan bir illüzyondur. Ve aslında illüzyon gösterilerini sevmeyen kimse yoktur neredeyse. Hal böyleyken, matematiÄŸin hak ettiÄŸi sevgiye mazhar olmaması beni düÅŸündürdü ve bu atölyeyi hazırlamaya itti. Bu etkinlikte sırasıyla 15 farklı matematiksel sırları olan oyun çocukları hayretler içerisinde bırakıyor ama ardından oyunların sırlarını keÅŸfedip aynı oyunları kendisi de yapabilmeye baÅŸlayınca, iÅŸte keyifli zaman baÅŸlıyor…

Khan Academy;

Dünyanın en büyük online eÄŸitim sitesi olan Khan Academy, 2012 yılından beri Türkiye'de de faaliyet göstermeye baÅŸladı. Türkiye’de STFA Bilimsel Makaleleri Çeviri Vakfı tarafından desteklenen Khan Academy’ de matematik videolarının denetimini ve seslendirmesini yapmaktayım.

Kanguru Matematik;

Kanguru Matematik Türkiye’nin Mersin temsilciliÄŸini yürütmekte ve soru çözüm videolarını seslendirmekteyim.

Model Uçak Atölyesi;

Mersin Üniversitesi Havacılık Kulübü ile ortak çalışmalar yürüten Mersin Model Uçak Grubunun (mermug) üyesi ve sözcüsüyüm. Toroslar Belediyesinin destekleri, Mersin Üniversitesi ve THK nun katkıları ile Mersin’de bulunan 20 dönümlük uçuÅŸ pistimizde,  ara ara açtığımız model uçak atölyelerimizle çocuklara uçakların çalışma prensiplerini anlatıyor ve yaÅŸatıyoruz. Ayrıca model uçak üretimi ve pilotajı ile ilgili atölyeler de düzenliyoruz. Bu atölyelerde öÄŸrenciler el becirilerini geliÅŸtirmenin yanı sıra, koordinasyon becerilerini artırıyor, havacılığın gerektirdiÄŸi güvenlik tedbirlerinin önemini kavrıyor ve güvenli bir kırım neticesinde dumanı tüten uçağını sabırla ve emekle yeniden yürüteceÄŸi atölye çalışmaları neticesinde yeniden havalandırıyor olmanın haklı gururunu ve özgüvenini yaşıyor. Kısacası hayatın en önemli düsturu olan “ pes etmek yerine, küllerinden yeniden doÄŸmayı” tecrübe ediyor.

Matemantık Kur Sistemi ;

1.KUR: Akıcı, Anlaşılır Okuma ve OkuduÄŸunu Anlama Egzersizleri 2 HAFTA (6 gün)

2.KUR: OkuduÄŸunu Yorumlama, Makul Öneriler Sunma ve Görsel Bakış Açısı Egzersizleri 3 HAFTA (9 gün)

3.KUR: Temel matematixel Becerileri Kazanma Egzersizleri 3 HAFTA (9 gün)

4.KUR: Türkçeyi MatematiÄŸe DönüÅŸtürme Egzersizleri 2 HAFTA (6 gün)

5.KUR: matematixel Kavramlar Arası Transfer Egzersizleri 2 HAFTA (6 gün)

Her sınav türü için OLMAZSA OLMAZ Kitap Projesi;

Bu kitabı eline alıp, matematiÄŸin temel iÅŸlemlerini, anlayarak ve biraz daha süratlice yapma isteÄŸinde bulunmuÅŸ olursunuz. Öncelikle bilmelisiniz ki, zor olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünüz ÅŸey her ne ise, ona onun hak ettiÄŸi zamanı ayırmak zordur.

Biz bu kitapta, tasarımı yapılmış bir yolculuÄŸa çıktığımızda, önümüze duruyor olan kimi engelleri aÅŸabilmenin egzersizlerini yapacağız.

Aslında yapacağımız iÅŸ matematik olmaktan öte aritmetik olacak.

Zaten bir çoÄŸumuz da iÅŸin aritmetik bölümüne takılıp, faturasını matematiÄŸe çıkarıyoruz…

İLETİŞİM

Adres: Hamidiye Mah. Cengiz Topel Cad. No: 21Cengiz Apt. Kat:4 Çamlıbel/MERSÄ°N

Instagram: https://www.instagram.com/matolye/

Facebook: Talip Cengiz

GÖRSELLER

   

Yazar Hakkında

/images/tugba-gorsel.png

TuÄŸba BADEMCÄ° KAYDET

İngilizce Öğretmeni

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap