Deneyap Teknoloji Atölyesi

Milli Teknoloji Hamlesinde rol alacak gençlerin gelişimlerini sağlamak üzere Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı kapsamında oluşturulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri protokolünün tarafları T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’dır. Protokol kapsamında 2020 yılının sonuna kadar 81 ilde 100 deneyap teknoloji atölyesi kurulması planlanmaktadır.

Tüm ülkede teknoloji üretecek ortaokul ve lise öğrencilerine hizmet vermek üzere hazırlanan Deneyap Teknoloji Atölyeleri ilk olarak 12 ilde faaliyetlerine başlayacaktır. Bu iller Adana, Ankara, Edirne, Eskişehir, Antalya, Konya, Erzurum, Trabzon, Manisa, İzmir, Muğla, Hakkari ‘dir. Bu illerde  4., 5., 8., 9. Sınıf öğrencileri ile lise hazırlık öğrencilerini kapsayacak ve eğitimler Mayıs 2019 itibariye eğitimlere başlanması planlanmaktadır.

Projenin amacı kısaca şu şekilde özetlenebilir. Ülke gelişimine yüksek katkı sağlayabilecek yetenekli öğrencilerin ülke genelinde tespit edilmesi ve bu öğrencilerin gelişimleri için gerekli desteklerin sağlanması önem taşımaktadır. Gençlerin takım çalışması, yenilikçi düşünce, proje geliştirme odaklı eğitim programları ile daha üretken olmaları sağlanmalıdır. Deneyap Teknoloji Atölyesi projeleri yeterli fiziki imkânlar ve donanımlar sağlanarak, gençlerin bilim ve teknolojide yenilik üretebilen ve diğer insanları da bu doğrultuda etkileyebilen bireyler olmaları hedeflenmektedir.

3 yıl sürecek olan eğitim modeli tamamen ücretsizdir. Eğitim modeli, eğitimin amacı, eğitim süreci, eğitim programları, eğitim süreci ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için: https://www.deneyapturkiye.org/

3 yıl sürecek Deneyap Atölyelerinde uygulanacak eğitim programları;

İlk Yıl

Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama ve Elektronik Programlama alanları, Deneyap Teknoloji Atölyelerinde uygulanacak temel eğitimdir. Temel eğitimlerden sonra Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Yazılım Teknolojileri (Nesnelerin İnterneti, Mobil Uygulama) Havacılık ve Uzay, Malzeme, Yapay Zekâ alanlarına ilişkin eğitimler verilmektedir.

İkinci Yıl

Öğrenciler, Yazılım Teknolojileri (Nesnelerin İnterneti, Mobil Uygulama), Siber Güvenlik, İleri Robotik, Yapay Zekâ, Enerji Teknolojileri, Uzay ve Havacılık, Malzeme alanlarından uzmanlaşmak istedikleri üç alanda eğitim alabileceklerdir. Öğrencilerden her ders modülü sonunda bir proje geliştirmeleri beklenmektedir. İkinci yılın sonunda öğrenciler, mentörleri eşliğinde eğitimin üçüncü yılında çalışacakları proje fikrini belirleyeceklerdir.

Üçüncü Yıl

Sınıf ortamında derslerin bulunmadığı bu yıl, öğrenciler takımlar halinde, ikinci yılın sonunda belirledikleri proje fikrini hayata geçirmek için çalışmalar yapacaklardır. Proje ekibi olarak ihtiyaç duydukları sıklıkta, Deneyaplarda proje toplantıları ve çalışmaları yapabileceklerdir. Yılsonunda, geliştirdikleri projenin sunumu için özel bir etkinlik düzenlenecektir.

Sınav için son başvuru tarihi: 10 Şubat 2019

Sınav Tarihi: 17 Mart 2019

Eğitim Başlama Tarihi: Mayıs 2019

DENEYAP ATÖLYESİ İÇİN PLANLANAN İLLER, GENÇLİK MERKEZLERİ ADI VE ADRESİ

İL DENEYAP ATÖLYESİ İÇİN PLANLANAN GENÇLİK MERKEZİ ADI VE ADRESİ DENEYAP ATÖLYESİ İÇİN PLANLANAN GENÇLİK MERKEZİ ADRESİ
Adana Adana Ceyhan Gençlik Merkezi 6 Ocak Mah. İnönü Bulvarı No:338 Ceyhan / Adana  
Ankara Ankara Keçiören Gençlik Merkezi Keçiören/Ankara  
Antalya Antalya Alanya Gençlik Merkezi Cumhuriyet Mahallesi Ahmet Tokuş Bulvarı No: 221 (Milli Egemenlik Stadı Yanı) Alanya/Antalya
Edirne Edirne Gençlik Merkezi Şükrüpaşa Mahallesi Jandarma Üstteğmen Ahmet Altın Caddesi No:7 22030 Merkez/Edirne
Erzurum Erzurum Palandöken Gençlik Merkezi Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi 65.Sokak No:1 Palandöken/Erzurum
Eskişehir Eskişehir Odunpazarı Gençlik Merkezi Büyükdere Mahallesi Millet Caddesi Elveren Sokak No:1 Odunpazarı/Eskişehir
Hakkari Hakkari Gençlik Merkezi Dağgöl Mahallesi Hastane Caddesi Merkez/Hakkari
İzmir İzmir Yasin Börü Gençlik Merkezi Seyhan Mah.  Aydın Hat Boyu Caddesi N0: 540 Buca/İzmir
Konya Konya Uluslararası Gençlik Akademisi Alavardi Mahallesi Fatih Cad. No:96 Meram/Konya  
Manisa Manisa Turgutlu Şehit Tolga Artuğ Gençlik Merkezi Ergenekon Mahallesi Hasan Tahsin Caddesi No:1 Turgutlu/Manisa
Muğla Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi Orhaniye Mahallesi Bülent Önuçan Sokak No:9 Kışla Mevkii Merkez/Muğla
Trabzon Trabzon Gençlik Merkezi Akyazı Mahallesi Akçaabat (Konak) Caddesi Şenol Güneş Kompleksi No 6 61040 Ortahisar/Trabzon

Sınava başvurmak için:  https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/

Kaynak: https://www.deneyapturkiye.org/

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap