HAMLE SATRANÇ SPOR KULÜBÜ

EÄŸitim, eÄŸitim, eÄŸitim... Yine Adana’da harika bir eÄŸitim merkezi ile karşınızdayız. Bugün yakından tanıyalım bölümümüzde @adanahamlesatranc kulübünü tanıyoruz. Babasından dolayı satrançla büyümüÅŸ, ÅŸimdi ise iÅŸini severek yapan bir eÄŸitmenle tanışmaya hazır mısınız?

BÄ°ZE HAMLE SATRANÇ SPOR KULÜBÜNDEN BAHSEDER MÄ°SÄ°NÄ°Z, NE GÄ°BÄ° BAÅžARILARINIZ VAR HANGÄ° ALANLARDA FAALÄ°YET GÖSTERÄ°YORSUNUZ?

Hamle Satranç Kulübü 2000 yılından beri faaliyet gösteren, il bazında ve Türkiye çapında sayısız Åžampiyon YetiÅŸtirmiÅŸ, Türkiye’ nin ve Adana‘nın en köklü kulüplerinden birisidir. En son olaraktan 2017-2018 YaÅŸ Grupları il birinciliÄŸinde de 18 Genel Kategori Ödülü’ nün 10’unu kazanarak yine büyük bir baÅŸarıya daha imza attık. Aynı zamanda, Drama ve Jimnastik, branÅŸlarındada alanında uzman eÄŸitmenler eÅŸliÄŸinde faaliyet göstermeye devam ediyor.

ALÄ° CAN SABAHÄ° KÄ°MDÄ°R? KENDÄ°NÄ°ZÄ° TANITIR MISINIZ?

Ben 1983 Yılında Adana’ da doÄŸdum.  Anadolu Üniversitesi Ä°ÅŸletme Mezunuyum,  18 yıldır Hamle Satranç Kulübünde Satranç AntrenörlüÄŸü yapıyorum, evli ve iki çocuk babasıyım.

SATRANÇ OYNAMAYA KAÇ YAÅžINDA BAÅžLADINIZ? SATRANÇ SPORU Ä°LE NASIL TANIÅžTINIZ?

Satranç oynamaya 9-10 yaÅŸlarımda babam sayesinde baÅŸladım.  Babam Cemil Sabahi Adana Satranç DerneÄŸi’ nin kurucularındandır. Beni o zamanlar 5 Ocak stadyumunun altındaki Satranç merkezine götürdü, tabi Cemil Sabahi’nin oÄŸlu olduÄŸum için çok büyük bir ilgi gördüm, kocaman aÄŸabeyler dostum seninle satranç oynayalım mı deyip sevgi gösterisinde bulunuyorlardı. 70 yaşında ki bir dede “ortak seninle satranç oynayalım mı?” dedi. Tabi ayaklarım adeta yere basmıyordu, sonradan öÄŸrendim ki herkese “ORTAK” diye hitap ediyordu. Tüm satranççılar onun ORTAÄžIYDIJ.  Gerçekten çok samimi ve sıcak bir ortam vardı bu da beni satranca baÄŸlayan önemli unsurların başındaydı.

DERSLER KAÇ KİŞİLÄ°K YAPILIYOR, ÖZEL DERSLERDE YAPILABÄ°LÄ°YOR MU?

Sınıflarımız, yaÅŸ ve seviyelerine göre 6-8 KiÅŸiliktir. Özel Turnuva gruplarımıza ve isteyen kiÅŸilere özel ders verebiliyor daha hızlı geliÅŸimlerini saÄŸlayabiliyoruz.

 Ä°KÄ°NCÄ° ÇOCUK Ä°ÇÄ°N Ä°NDÄ°RÄ°M UYGULUYOR MUSUNUZ?

Evet, kardeÅŸ indirimimiz var.

ÇALIÅžMA SAATLERÄ° NEDÄ°R?

Çalışma saatlerimiz

Hafta içi 16.00 -21.00

Hafta sonu 10.00 -17.00 saatleri arası seviyelere göre gruplarımız var.

YAZ AYLARINDA HÄ°ZMET VERÄ°YOR MUSUNUZ?         

Evet, yaz aylarında da hafta içi bireysel ve grup derslerimiz mevcut.

YAPTIĞINIZ İŞİN TANIMI NEDİR? BİZE MESLEĞİNİZİ ANLATIR MISINIZ?

Satranç, kimine göre sadece bir oyun, kimine göre boÅŸ vakitlerini doldurabileceÄŸi bir eÄŸlence, benim için ise bir kültür, bir yaÅŸam biçimi ve en önemlisi bir eÄŸitim aracıdır. Satranç, çocukların dikkatlerini bir noktada toplayabilme, motivasyonlarını geliÅŸtirme, hayal güçlerini artırma, düÅŸünen araÅŸtıran yargılayan varlıklar haline getiren, zamanlarını kullanabilme becerisi geliÅŸtiren çok önemli bir spor dalıdır. Biz antrenörlerin görevi de çocuklara küçük yaÅŸlardan itibaren bu sporu sevdirmek ve onların zihinsel geliÅŸimlerine katkıda bulunmayı saÄŸlamaktır.

MESLEĞİNÄ°ZÄ° SEÇMENÄ°ZDE ETKÄ°LÄ° OLAN FAKTÖRLER NELERDÄ°R?

Her ÅŸeyden önce çocukları çok seviyorum, onların dünyalarına inmek, onlarla vakit geçirebilmek gerçekten çok eÄŸlenceli, satranç oynamayı da çok seviyorum. Zaten dünyanın en güzel mesleÄŸi sevdiÄŸin iÅŸi yapmak ve bu iÅŸten para kazanabilmek, sevdiÄŸin iÅŸi yapıyorsan ve bu iÅŸten para kazanıyorsan dünyanın en güzel iÅŸi o iÅŸtir!

SATRANCINI GELÄ°ÅžTÄ°RMEK Ä°STEYEN SPORCULARA NE ÖNERÄ°RSÄ°NÄ°Z GÜNDE KAÇ SAAT SATRANÇ ÇALIÅžMALILAR? BAÅžARILI OLMANIN YOLLARI NELERDÄ°R?

Tabi her ÅŸeyden önce baÅŸarının tek ÅŸartı var o da çok çalışmak! Dehanın onda dokuzu çalışmaktır derler kesinlikle katlıyorum. Günümüzde artık bilgiye ulaÅŸmak çok kolay, satranç hakkında yazılmış binlerce kitap var ve bence en önemlisi bol bol kitap bitirmek, baÅŸlangıçta taktik ağırlıklı çalışmak ve bol bol internet üzerinden veya bilgisayar üzerinden maç yapmak gerekir. Fırsat buldukça da turnuvalara katılmak ve bu maçların analizlerini detaylı bir ÅŸekilde yapmanız gerekiyor.  Ben bunlar için günde belirli bir saat veremeyeceÄŸim çünkü biliyorum ki ülkemiz sınav ülkesi ve çocuklarımızın çok fazla satranç çalışmaya zamanı kalmıyor. Ama günde en azından süreklilik açısından bir ya da iki saat çalışmaları gerekiyor.

SATRANÇTA KENDÄ°NÄ°ZE BELÄ°RLEDİĞİNÄ°Z BÄ°R HEDEF VAR MI?  BUGÜNE KADAR HEDEFÄ°NÄ°ZE ULAÅžMAK Ä°ÇÄ°N NELER YAPTINIZ? BÄ°RAZ DA BAÅžARILARINDAN SÖZ EDER MÄ°SÄ°N?

Ben satranca sporcu olarak baÅŸladım, yaÅŸ gruplarında il bazında önemli baÅŸarılar elde ettim, 1999 yılında 16 yaÅŸ Kategorisinde Türkiye ikincisi oldum, UKRAYNA’ da  Olimpiyatlara  katıldım milli sporcu oldum,  2009, 2011, 2013, 2014 , 2018 yıllarında il ÅŸampiyonu oldum, bir çok açık turnuvalarda çeÅŸitli dereceler aldım. Ama artık sporculuk anlamında belirlediÄŸim bir hedef yok, hem sporcu hem antrenör olmak gerçekten çok zor, ama en büyük hedefim Türkiye ÅŸampiyonları yetiÅŸtirebilmek ve düzenli olarak milli takım havuzuna oyuncular hazırlamak.

SATRANÇTA UNUTAMADIÄžINIZ BÄ°R OYUN VEYA BÄ°R ANI VAR MI?

Türkiye Åžampiyonasında, Türkiye derecesi yaptığım son maçı unutamıyorum, rakibim benden yarım puan önde ve benim derece yapmam için kazanmam gerekiyordu, kazanç konuma geçtiÄŸimde heyecandan yerimde duramıyordum, rakibim terk ettiÄŸinde ise rüyada gibiydim inanılmaz bir duyguydu! Ve birde Ukrayna da yaptığım Uluslarası maçlar çok keyifliydi.

SON OLARAK VELÄ°LERE VE SPORCULARA SÖYLEMEK Ä°STEDİĞİNÄ°Z BÄ°RÅžEYLER VAR MI?

Velilere kesinlikle ÅŸunu belirtmek istiyorum, mutlaka çocuklarını satranç kulüplerine yazdırsınlar ben uzun zamandır satranç sporu ile uÄŸraÅŸmış biri olarak diyebilirim ki, satranç sporu ile ilgilenip de derslerinde baÅŸarısız olan bir çocuk görmedim.  Kulüpte öÄŸrencilerime baktığım zaman hepsi sınıfında ve okulunda sınavlarda her zaman en üste yer alan dereceye giren çocuklar. Bu da satrancın ne kadar çocuklar üzerinde etkili olduÄŸunu kanıtlıyor.

Ali Can Bey, bize zaman ayırdığınız ve bu güzel sohbet için çok teÅŸekkür ederim, çalışmalarınızda baÅŸarılarınızın devamını dilerim…

Bu güzel sohbet için ben teÅŸekkür ederiz iyi  çalışmalar….

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Yurt Mah. 71517 sok Muge Apt. Zemin Kat No. 9 (Kurttepe Kavsagi- Carefoursa arası, sosyete pazarı arkası) 01170 Adana

Tel: 05444521330

Facebook: https://www.facebook.com/adanahamle.satranckulubu/

Ä°nstagram: https://www.instagram.com/adanahamlesatranc/

GÖRSELLER

       

Öne çıkan görsel belirle

Yorum yap