Tüketme üret

Nesiller değiştikçe, internet sosyal medya daha çok hayatımıza girdikçe, daha mı çok tüketiyoruz acaba, hiç düşündünüz mü?

Teknoloji karşıtı değilim öncelikle bu konuda anlaşalım. Sadece teknolojiyi doğru kullanalım diyorum. İhtiyacımız olduğu kadar, ihtiyacımız olduğu yerde ve tüketim üretim dengesini koruyarak kullanalım.

Birçoğumuz sosyal medyada, internette dolaştıkça gezdikçe karşımıza çıkan reklamlar nedeniyle bizleri tüketime yönlendiren birçok unsur ile karşı karşıya kalıyoruz.

Sosyal medyada gördüm, takip ettiğim fenomen bunu giyiyor, beğendim ben de almalıyım. Hangi marka ayakkabıyı alsam? Bu marka çok güzel bir ürün çıkarmış. Bu modaymış alalım. Arkadaşlar bu mekana gitmiş, kahve içmiş/yemek yemiş selfie atmışlar, ben de atsam?

Evet, bir grup ergenin, gencin, orta yaşlının tek derdi bu olmuş TÜ-KE-TİM.

Ergen çocuğumun bir grup arkadaşı ile tek konuştuğu konu: Hamburger mi yesek? Şu ürün çok güzelmiş alalım, bu satışa çıkmış alalım, kahve içmeye gidelim mi? Bu ayakkabı yeni çıkmış bakalım mı? Ben de aynı cümleyi tekrar ediyorum “anneciğim bu ne hep tüketim hep tüketim düşünüyorlar, neden arkadaşların ne üretebilirim diye düşünmüyor?”.

Üretmek için illa araba, satış yapmak üzere planlanan bir ürün üretmek gerekmiyor sevgili okur. Bugün tüketmek yerine tercih ettiğin alternatif üretim şekli belki bir yazı yazmak, kek yapmak, belki bir elişi yapmak, belki annenin yaptığı konserve domatesin yapımına yardım etmek, belki bir fidan dikmek, belki ihtiyaç sahipleri için bir proje düşünmek, belki çevrendeki insanları mutlu edecek bir şey yapmak. Yeter ki tüketim yerine üretmeyi tercih et, çevreni üreten insanlarla donat, zihnini, düşüncelerini üretmek fikri üzerine yoğunlaştır. Gelecek için insanlık için faydalı işler yapmaya yor nöronlarını. Yaptığın sohbetinin yönünü değiştir.

TÜ-KET-ME

Ü-RET.

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap