Doğru Kutu Oyun Seçimi

Kutu Oyunlarında Oyun Çeşitliliği Çok Fazla, Doğru Oyun Seçimi Nasıl Yapılır?

Kutu oyunlarında çeşitliliğin fazla olması “çocuğunuzun ilgi duyduğu alana göre” seçim yapmanıza olanak sağlar. Kutu oyunları, zeka geliştirici, el-göz koordinasyon gelişimi, dikkat gelişimi adına faydalı oyuncaklar arasında oyuncak seçiminde üst sıralarda yer almaktadır. Çocuklarınızın öğrenme ve gelişim sürecinde kutu oyuncaklarından faydalanmanız onların gelişimini hızlandıracaktır.

Kutu oyunları görsel hafızayı kuvvetlendirmeye, geometrik şekillerin, renklerin, büyüklük küçüklük kavramlarının, benzerlik ve farklılıkların öğretilmesine, matematiksel hesaplar yapmaya, değerler eğitimine, bilişsel becerilerin desteklenmesine büyük fayda sağlayabilmektedir. Bu nedenle de kutu oyunları seçimi yapılırken eğlenceli olmasının yanında, sağlık koşullarına uygun özellikleri taşıyor olması, çocuğun gelişim düzeyine uygun olmasına, zihinsel gelişimini kısa vadede değil uzun vadede destekleyen zekâ oyunlarının tercih edilmesi ebeveynlerin üzerinde durması gereken oldukça önemli bir detaydır. Oyunların seçiminde yaş gruplarından çok çocuğun gelişim düzeyine ve mevcut sahip olduğu becerilerine uygun oyunların olmasına öncelik verilmelidir.

Aileye öneriler:

  • Oyun oynayan çocuklarınızı gözlemleyin, hatta oyun oynarken kendinizi de gözlemleyin. Karakterini tutum ve davranışlarını oyun oynarken çok net bir şekilde görebileceksiniz.
  • Çocuklarınızın kurduğu cümleler, oyun içindeki hırsı, liderlik özelliği, paylaşmayı sevip sevmediği, sürekli kazanma isteği ve bundan dolayı yapmış oldukları huysuzluklar veya tam tersi fazlaca iyi olma hali bunları oyun oynarken gözlemleyebilirsiniz.
  • Oyunları birlikte paylaşımcı olmak aile olmanın güzelliğini devam ettirmek sağlıklı iletişim kurabilmek için oynayalım.
  • Oyunların her zaman bir kazananı bir kaybedeni olmak zorunda değildir. Oyunlarda “sen kazandın”. ”Ben kazandım” cümleleri yerine oyunu ilk tamamlayan ikinci tamamlayan cümleleri daha sonra tekrar birlikte oynama sürekliliğini arttıracaktır.
  • Oyunlarda kazanan ve kaybeden olacak ise her zaman kazanan çocuk olmamalıdır. Çocukların her iki duyguyu da tanıması ve bu duygular ile başa çıkmalarını öğrenecek oyun ortamlarının sağlanması yine önemli bir ayrıntıdır.
  • Yazılan çizilen her oyun önerisi alınmamalıdır. İhtiyaçlara, mevcut düzeye uygun oyunlar tercih edilmelidir. Mesela görsel oyunlarını seven bir çocuk strateji oyunlarına ilgi duymayacaktır. Aynı şekilde inşa oyunlarını seven çocuklar strateji oyunlarını çok sevmeyecektir. Başka bir önemli husus ise, yine görsel zeka oyunlarını çok seven bir çocuk bu tarz oyunları aşama aşama oynayarak seviyeleri atlamalıdır. Kutu üzerinde görsel zeka yazması yeterli değildir. Oyunun içeriği iyice araştırmalı konu ile ilgili uzman kişilerden öneri alınmalıdır.
  • Sürekli görsel oyun oynayan çocuklara hep aynı tarz oyunlarla devam edilmemeli, oyunları seçerken yavaş yavaş içinde aynı zaman da strateji barındıran oyunlara geçilmelidir. Bu şekilde yapılan geçişler, çocuğun strateji oyunlarına alışmasına bunları oynamasına ve bu alandaki becerilerini görsel oyunlarda kazandığı beceriler ile kullanmasına olanak sağlayacaktır. Ailenin çocuğunu iyi tanıması önemlidir. Aynı şekilde strateji oyunlarını seven ama diğer oyunlara sıcak bakmayan yada oynamak için heveslendirilmeyen çocuk için de aşamalı olarak içinde görsel zeka vb. barındıran oyunlarla geçişler yapılmalıdır. Oyun seçimi ciddi ve önemli bir ayrıntıdır.

Kutu Oyunları Kurallı Oyunlardır

Zamana karşı oynanan kutu oyunları çocuğun analitik düşünerek, strateji geliştirmesine yardımcı olacaktır. Çocuklar ilk başlarda kurallara alışmakta biraz zorluk çekebilirler. Kendi koydukları kurallara göre büyümek onların öncelikli tercihleridir.Ancak zamanla oyun kurallarını kabul edip oyun hedeflerine odaklanacaklardır. Kutu oyunlarındaki kurallar da çocuğun kurallara uyum sürecine alışmasını kolaylaştıracaktır.

Okul Öncesi Dönem;

Okul öncesi dönemde keşfetme temalı eğitici oyunlarla fazla vakit geçiren ve bu oyunlarda başarılı olan çocuklar, ileri dönemlerde çevreleriyle daha uyumlu olup, daha yaratıcı çalışmalar gerçekleştiriyorlar.

Eğlenmek ve zevkli saatler geçirmek çocuklar için bir tutkudur. Bu yaş grubu çocuklarla sadece oyun oynamanız bile onların gelişimleri için faydalıdır. Oyun oynarken kullandığınız tüm materyaller gelişimini ve öğrenme zenginliğini arttırmasını da destekleyecektir. Çocuklar için yalnızca eğlence, zevk almak anlamına gelen kutu oyunları, zeka oyunları, eğitici oyunlar çocukların zeka gelişiminde de büyük fayda sağlamaktadır. Her yaşa göre farklılık gösteren kutu oyunları her çocuğu eğlendirirken eğiten, zihinsel jimnastikler yaptırmaya yarayan oyuncak türlerindendir.

Eğitici Oyunlar Kategorisinde Zeka Oyunları

Hangi yaş gurubunda olursa olsun zeka oyunları zihinsel pratikler kazandırır, kafayı yorar, strateji geliştirmeyi öğrenir ve devamlı beyin jimnastiği yapmaya yardımcı olur. Eğitici oyunlar çocukların oyunlarında hiç farkında olmadan kazanacakları zihinsel beceriler ile bir ömür boyu katkı sağlayacaktır. Bu nedenle de alınan tercih edilen farklı kategorilerdeki zekâ oyunları hem sözel-dilsel zekanın hem görsel uzamsal zekanın hem matematiksel –mantıksal zekanın, hem bedensel kinestetik zekanın geliştirilmesinde oldukça büyük bir paya sahiptir. Oyunların kazandırdığı becerilere odaklanılması zeka alanlarından çok daha önemlidir.

Kademelere uygun beceri kazandıran birkaç oyun önerisi ;

Okul öncesi kutu oyunları beceri kazanımlarını ön planda tutan; block buddies, candy, shapy, rondo vario, Q bitz  JR,Zig zag oyunu benzerlik farklılık ve eşleştirme  kart oyunları, tangramlar

İlkokul kutu oyunları beceri kazanımlarını ön planda tutan: Farkı bul, Dedektif, Look Look, Q bitz, Pratik bardaklar, 3 taş, 9 taş, Dümen, Koridor, Equlibrio, Becerikli yapılar, Skippty. Tangramlar, Pentamino, Hedef 5

Ortaokul Kategorisi beceri kazanımlarını ön planda tutan oyunlar: Look look, Dizios, Qwerkle,Koridor, Pentago, Reversi, Dedektif plus, Mangala, Kulami, Quadrillion, Pentamino, Katamino, Kağıt kalem oyunları

Lise Kategorisi beceri kazanımlarını ön planda tutan oyunlar; Q bitz Extrem, Dixit, Dizios, Kulami, Reversi, Mangala. Pentago, IQ Fit, Katamino, Numbers, Colours, Kağıt kalem oyunları örnek olarak verebiliriz.

Son olarak belirtelim Monopoly, Kızma birader, Uno, Tabu, Tombala gibi oyunlar eğlence amaçlı oynanan kutu oyunlarıdır.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-03-15-at-132525.jpeg

Yeliz Demir

Öğretmen/ Meb Zeka Oyunları Formatörü/ Tazof Usta Eğitmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap