Doğru Kutu Oyun Seçimi

Kutu Oyunlarında Oyun ÇeÅŸitliliÄŸi Çok Fazla, DoÄŸru Oyun Seçimi Nasıl Yapılır?

Kutu oyunlarında çeÅŸitliliÄŸin fazla olması “çocuÄŸunuzun ilgi duyduÄŸu alana göre” seçim yapmanıza olanak saÄŸlar. Kutu oyunları, zeka geliÅŸtirici, el-göz koordinasyon geliÅŸimi, dikkat geliÅŸimi adına faydalı oyuncaklar arasında oyuncak seçiminde üst sıralarda yer almaktadır. Çocuklarınızın öÄŸrenme ve geliÅŸim sürecinde kutu oyuncaklarından faydalanmanız onların geliÅŸimini hızlandıracaktır.

Kutu oyunları görsel hafızayı kuvvetlendirmeye, geometrik ÅŸekillerin, renklerin, büyüklük küçüklük kavramlarının, benzerlik ve farklılıkların öÄŸretilmesine, matematiksel hesaplar yapmaya, deÄŸerler eÄŸitimine, biliÅŸsel becerilerin desteklenmesine büyük fayda saÄŸlayabilmektedir. Bu nedenle de kutu oyunları seçimi yapılırken eÄŸlenceli olmasının yanında, saÄŸlık koÅŸullarına uygun özellikleri taşıyor olması, çocuÄŸun geliÅŸim düzeyine uygun olmasına, zihinsel geliÅŸimini kısa vadede deÄŸil uzun vadede destekleyen zekâ oyunlarının tercih edilmesi ebeveynlerin üzerinde durması gereken oldukça önemli bir detaydır. Oyunların seçiminde yaÅŸ gruplarından çok çocuÄŸun geliÅŸim düzeyine ve mevcut sahip olduÄŸu becerilerine uygun oyunların olmasına öncelik verilmelidir.

Aileye öneriler:

  • Oyun oynayan çocuklarınızı gözlemleyin, hatta oyun oynarken kendinizi de gözlemleyin. Karakterini tutum ve davranışlarını oyun oynarken çok net bir ÅŸekilde görebileceksiniz.
  • Çocuklarınızın kurduÄŸu cümleler, oyun içindeki hırsı, liderlik özelliÄŸi, paylaÅŸmayı sevip sevmediÄŸi, sürekli kazanma isteÄŸi ve bundan dolayı yapmış oldukları huysuzluklar veya tam tersi fazlaca iyi olma hali bunları oyun oynarken gözlemleyebilirsiniz.
  • Oyunları birlikte paylaşımcı olmak aile olmanın güzelliÄŸini devam ettirmek saÄŸlıklı iletiÅŸim kurabilmek için oynayalım.
  • Oyunların her zaman bir kazananı bir kaybedeni olmak zorunda deÄŸildir. Oyunlarda “sen kazandın”. ”Ben kazandım” cümleleri yerine oyunu ilk tamamlayan ikinci tamamlayan cümleleri daha sonra tekrar birlikte oynama sürekliliÄŸini arttıracaktır.
  • Oyunlarda kazanan ve kaybeden olacak ise her zaman kazanan çocuk olmamalıdır. Çocukların her iki duyguyu da tanıması ve bu duygular ile baÅŸa çıkmalarını öÄŸrenecek oyun ortamlarının saÄŸlanması yine önemli bir ayrıntıdır.
  • Yazılan çizilen her oyun önerisi alınmamalıdır. Ä°htiyaçlara, mevcut düzeye uygun oyunlar tercih edilmelidir. Mesela görsel oyunlarını seven bir çocuk strateji oyunlarına ilgi duymayacaktır. Aynı ÅŸekilde inÅŸa oyunlarını seven çocuklar strateji oyunlarını çok sevmeyecektir. BaÅŸka bir önemli husus ise, yine görsel zeka oyunlarını çok seven bir çocuk bu tarz oyunları aÅŸama aÅŸama oynayarak seviyeleri atlamalıdır. Kutu üzerinde görsel zeka yazması yeterli deÄŸildir. Oyunun içeriÄŸi iyice araÅŸtırmalı konu ile ilgili uzman kiÅŸilerden öneri alınmalıdır.
  • Sürekli görsel oyun oynayan çocuklara hep aynı tarz oyunlarla devam edilmemeli, oyunları seçerken yavaÅŸ yavaÅŸ içinde aynı zaman da strateji barındıran oyunlara geçilmelidir. Bu ÅŸekilde yapılan geçiÅŸler, çocuÄŸun strateji oyunlarına alışmasına bunları oynamasına ve bu alandaki becerilerini görsel oyunlarda kazandığı beceriler ile kullanmasına olanak saÄŸlayacaktır. Ailenin çocuÄŸunu iyi tanıması önemlidir. Aynı ÅŸekilde strateji oyunlarını seven ama diÄŸer oyunlara sıcak bakmayan yada oynamak için heveslendirilmeyen çocuk için de aÅŸamalı olarak içinde görsel zeka vb. barındıran oyunlarla geçiÅŸler yapılmalıdır. Oyun seçimi ciddi ve önemli bir ayrıntıdır.

Kutu Oyunları Kurallı Oyunlardır

Zamana karşı oynanan kutu oyunları çocuÄŸun analitik düÅŸünerek, strateji geliÅŸtirmesine yardımcı olacaktır. Çocuklar ilk baÅŸlarda kurallara alışmakta biraz zorluk çekebilirler. Kendi koydukları kurallara göre büyümek onların öncelikli tercihleridir.Ancak zamanla oyun kurallarını kabul edip oyun hedeflerine odaklanacaklardır. Kutu oyunlarındaki kurallar da çocuÄŸun kurallara uyum sürecine alışmasını kolaylaÅŸtıracaktır.

Okul Öncesi Dönem;

Okul öncesi dönemde keÅŸfetme temalı eÄŸitici oyunlarla fazla vakit geçiren ve bu oyunlarda baÅŸarılı olan çocuklar, ileri dönemlerde çevreleriyle daha uyumlu olup, daha yaratıcı çalışmalar gerçekleÅŸtiriyorlar.

EÄŸlenmek ve zevkli saatler geçirmek çocuklar için bir tutkudur. Bu yaÅŸ grubu çocuklarla sadece oyun oynamanız bile onların geliÅŸimleri için faydalıdır. Oyun oynarken kullandığınız tüm materyaller geliÅŸimini ve öÄŸrenme zenginliÄŸini arttırmasını da destekleyecektir. Çocuklar için yalnızca eÄŸlence, zevk almak anlamına gelen kutu oyunları, zeka oyunları, eÄŸitici oyunlar çocukların zeka geliÅŸiminde de büyük fayda saÄŸlamaktadır. Her yaÅŸa göre farklılık gösteren kutu oyunları her çocuÄŸu eÄŸlendirirken eÄŸiten, zihinsel jimnastikler yaptırmaya yarayan oyuncak türlerindendir.

Eğitici Oyunlar Kategorisinde Zeka Oyunları

Hangi yaÅŸ gurubunda olursa olsun zeka oyunları zihinsel pratikler kazandırır, kafayı yorar, strateji geliÅŸtirmeyi öÄŸrenir ve devamlı beyin jimnastiÄŸi yapmaya yardımcı olur. EÄŸitici oyunlar çocukların oyunlarında hiç farkında olmadan kazanacakları zihinsel beceriler ile bir ömür boyu katkı saÄŸlayacaktır. Bu nedenle de alınan tercih edilen farklı kategorilerdeki zekâ oyunları hem sözel-dilsel zekanın hem görsel uzamsal zekanın hem matematiksel –mantıksal zekanın, hem bedensel kinestetik zekanın geliÅŸtirilmesinde oldukça büyük bir paya sahiptir. Oyunların kazandırdığı becerilere odaklanılması zeka alanlarından çok daha önemlidir.

Kademelere uygun beceri kazandıran birkaç oyun önerisi ;

Okul öncesi kutu oyunları beceri kazanımlarını ön planda tutan; block buddies, candy, shapy, rondo vario, Q bitz  JR,Zig zag oyunu benzerlik farklılık ve eÅŸleÅŸtirme  kart oyunları, tangramlar

Ä°lkokul kutu oyunları beceri kazanımlarını ön planda tutan: Farkı bul, Dedektif, Look Look, Q bitz, Pratik bardaklar, 3 taÅŸ, 9 taÅŸ, Dümen, Koridor, Equlibrio, Becerikli yapılar, Skippty. Tangramlar, Pentamino, Hedef 5

Ortaokul Kategorisi beceri kazanımlarını ön planda tutan oyunlar: Look look, Dizios, Qwerkle,Koridor, Pentago, Reversi, Dedektif plus, Mangala, Kulami, Quadrillion, Pentamino, Katamino, Kağıt kalem oyunları

Lise Kategorisi beceri kazanımlarını ön planda tutan oyunlar; Q bitz Extrem, Dixit, Dizios, Kulami, Reversi, Mangala. Pentago, IQ Fit, Katamino, Numbers, Colours, Kağıt kalem oyunları örnek olarak verebiliriz.

Son olarak belirtelim Monopoly, Kızma birader, Uno, Tabu, Tombala gibi oyunlar eÄŸlence amaçlı oynanan kutu oyunlarıdır.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-03-15-at-132525.jpeg

Yeliz Demir

Öğretmen/ Meb Zeka Oyunları Formatörü/ Tazof Usta Eğitmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap