Meslek Seçiminde Etkili Ebeveyn Tutumları
Kendi geleceÄŸini planlamayanlar, baÅŸkalarının planının parçası olurlar.
A.Robbins
Tüm ebeveynler çocukları için iyi, güzel bir gelecek hayali kurarlar. Bu durum ebeveynliÄŸin doÄŸasında var olan son derece doÄŸal bir istektir. Ama bazen anne babanın iyi gelecek hayali çocuÄŸun gelecekte kendisini gördüÄŸü yerden çok farklı olabilmekte ve iyi niyetle kurulan hayaller çatışmaya dönüÅŸmektedir. Bu çatışma aslında ebeveynlerin gerçekleÅŸtiremedikleri hayallerini çocuklarının gerçekleÅŸtirmesini istemesinden kaynaklanır. “Benim çocuÄŸum doktor olacak, annesine bakacak.” “Ben yatılıyı kazandım babam göndermedi okusam öÄŸretmen olurdum ama ben olamadım kızım olacak.” diye baÅŸlayan cümleler çocuÄŸun hayalleriyle çatışmaya baÅŸladığında, ebeveynlerde çocuklarına iliÅŸkin gelecek kaygısını arttırmakta ve bu kaygı doÄŸrultusunda çocuÄŸa karşı iyi niyetli de olsa baskıcı tutumlar sergilenmektedir.
Oysa çocuÄŸumuza iyi gelecek olarak sunacağımız hedeflerle bu hedefleri gerçekleÅŸtirmesi için uyguladığımız baskı arasında çok ince bir sınır vardır.
Meslek seçimi ne çocuÄŸu baskılayarak ne de seçimi tamamen onun deneyimsiz isteklerine bırakılarak yapılabilir. Kariyer planlamasının ilk adımı olan meslek seçimi ergenlik dönemine denk geldiÄŸinden bu dönemde alınan kararlarda duygusal nitelikler etkili olduÄŸu için, anne babanın çocuklarına destek olması ve yön göstermesi oldukça önemlidir. Ancak bu desteklemede çocuÄŸun kiÅŸiliÄŸi, istekleri, hayalleri ve yetenekleri göz önünde tutulmalıdır. Peki anne babalar çocuklarına bu süreçte nasıl destek olmalılar? Hadi birlikte meslek seçiminde etkili ebeveyn tutumlarına bakalım:
- ÇocuÄŸunuzdan öncelikle hangi mesleÄŸi seçersem mutlu ve baÅŸarılı olurum sorusuna cevap bulmasını isteyin. Meslek seçiminde kiÅŸinin kendisini tanıması, ilgi alanlarını, yeteneklerini, güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi ve doÄŸru deÄŸerlendirmesi önemlidir. ÇocuÄŸunuz önce kendini keÅŸfetmeli, bu keÅŸifte siz de ona yol arkadaÅŸlığı etmelisiniz.
- ÇocuÄŸunuza kendini gerçekleÅŸtirebileceÄŸi, mutlu ve baÅŸarılı olabileceÄŸi bir mesleÄŸi seçebilmesi için fırsat verin.
- MesleÄŸin seçilmesi sorumluluÄŸunu çocuÄŸunuza bırakın, neyin iyi olduÄŸuna kendiniz karar vermeyin.
- ÇocuÄŸunuzun baÅŸarısına da baÅŸarısızlığına da katkınızın olduÄŸunu unutmayın. ÇocuÄŸunuzun yaÅŸadığı veya yaÅŸayacağı tüm baÅŸarılarda yaptıklarınız ve yapmadıklarınızla ortak olduÄŸunuzu unutmayın. BaÅŸarılarıyla gurur duyduÄŸunuz gibi baÅŸarısızlıklarında da kendi payınıza düÅŸeni alın.
- Yapılan tercihin çocuÄŸunuz için olduÄŸunu unutmayın. Anne baba olarak kendi adınıza bir tercih yapmadığınızı dolayısıyla merkezde çocuÄŸunuzun olması gerektiÄŸini onun ilgi yetenek ve deÄŸerleri doÄŸrultusunda verilecek kararların daha isabetli olacağını her zaman aklınızda bulundurun.
- Deneyimlerinizi çocuÄŸunuzun önündeki engelleri kaldırarak, bilgiye ulaÅŸma yollarını göstermede kullanın.
- ÇocuÄŸunuzun zayıf olduÄŸu yönlerini deÄŸil, güçlü olduÄŸu yönlerini vurgulamaya çalışın.
- ÇocuÄŸunuzun hayatını ÅŸekillendirecek olan bu önemli kararı almasında karar mercii deÄŸil, ona destek olan kiÅŸi olun!
- Ancak kararı çocuÄŸa bırakmanın, karar anında çocuÄŸu yalnız bırakmak olmadığını unutmayın. Meslek seçimi konusunda yol gösterilebilir, fikrinizi söyleyebilirsiniz ama son kararı siz deÄŸil, çocuÄŸunuz versin.
- ÇocuÄŸunuzla farklı ortamlarda (ev, oyun alanı, okul, sinema, alışveriÅŸ vb.) zaman geçirin, onun deÄŸiÅŸik etkinlikler yapmasını saÄŸlayın. Böylece nelerden hoÅŸlandığını, neyi daha rahat yapabildiÄŸini ve hangi becerilere sahip olduÄŸunu gözleyebilir, hayatında yeni ufuklar açmasına ve yenilikler katmasına yardımcı olabilirsiniz. ÇocuÄŸunuzu dinlerken, izlerken ve onunla sohbet ederken her bireyin birbirinden farklı olduÄŸunu ve çocuÄŸunuzun içinde bulunduÄŸu geliÅŸim döneminin özelliklerini de unutmamalısınız.
- ÇocuÄŸunuzun hobi edinmesi, farklı alanlarda(kültür, sanat, müzik, dans, spor…) kendini geliÅŸtirmesi için ona destek olun. Yetenekleri zenginleÅŸtikçe kendini tanıması daha kolay olacaktır.
Unutmayın ki baÅŸkasının hayallerini gerçekleÅŸtirenler kendinden uzaklaÅŸarak baÅŸarısızlığa ve mutsuzluÄŸa mahkûm olur.
Yorum yap