Çocuğuma İngİlİzce öğretmeye nereden başlamalıyım Nasıl bİr yol İzlemelİyİm

Meslek hayatım boyunca velilerden en çok gelen sorulardan biridir. Biz ne yapalım? Nereden baÅŸlayalım? Bu soruya cevabım hep ÅŸu olurdu: Kendi ana dilinizi nasıl öÄŸrendiÄŸinizi düÅŸünün. Kendi anadilinizi öÄŸrenirken bir ders gibi, elinizde bir program konu konu ilerlediniz mi? Hayır, çevresel faktörlere maruz kaldınız ve sesleri duyarak yavaÅŸ yavaÅŸ tanımaya öÄŸrenmeye baÅŸladınız. Bu yüzden hedeflediÄŸiniz dilde, ne kadar aktif, istekli, araÅŸtıran, o dili kullanan ve onu hayatınızın içine alan olursanız çocuÄŸunuzda bu sürecin bir parçası olacaktır.

Çocukları yabancı dile bir görev bilinci ile deÄŸil, eÄŸlenerek, oyunlar oynayarak, ÅŸarkılar söyleyerek beraber filmleri izleyip kitaplar okuyarak hissettirmeden tanıştırmanız önemli olacaktır. Çok minikler için ÅŸarkılar, görsel kartlar ve renkli kitaplar ilgi çekenler arasında. Bol bol ÅŸarkı söyleyip, dans edebilirsiniz. YouTube' da dilediÄŸiniz konu ile ilgili bir ton çocuk ÅŸarkısı var aynı ÅŸekilde renkli ve çocuÄŸun yaşına uygun kitapların üzerinden giderek yeni kelime ve yapılar öÄŸrenmesini saÄŸlayabilirsiniz. Kitap okurken kullandığımız ses tonu jest ve mimikler çocukların ilgisini çeker. Yeni öÄŸreteceÄŸiniz kelime ve yapıların Ä°ngilizcesini söyledikten hemen sonra Türkçesini de belirtmenize gerek yok. Örn: Look! An apple. Bak! Bir elma. Çocuk görseli görünce zaten bunun ne olduÄŸunu siz çevirmeden anlayacaktır ve en önemlisi; sakin olun, kaynak çok. Önemli olan sizin buna karar vermeniz ve baÅŸlangıç yapmanız. BaÅŸlangıç yaptınız ve iÅŸler hiç de istediÄŸiniz gibi gitmiyor. Çocuktan yanıt yok. Bu noktada hedeften vazgeçmeden yaptığınız ÅŸeyleri tekrar etmek olacaktır. Belki de gittiÄŸimiz yolu deÄŸiÅŸtirmek faydalı olacaktır. Farklı bir ÅŸarkı, farklı bir hikaye kitabı, eÄŸlenceli dans etmek ya da oynadığımız oyundan farklı bir oyun oynamak gibi.

ÇocuÄŸunuz ilk kez hedef dil ile karşılaşıyor ise ÅŸaşırıp kalabilir. Sessiz kalabilir, çekinebilir, zorlanabilir yeni bir dil öÄŸrenmeyi reddedebilir. Israrlarınıza raÄŸmen hiç cevap vermeyebilir; ama “sabır” bu süreçte en önemli yol arkadaşınız olacaktır. Çocukla zıtlaÅŸmayın. Ä°stikrar ile devam ederseniz her ÅŸey yoluna girmeye baÅŸlayacaktır. Denemeye deÄŸer.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2021-09-08-at-164554.jpeg

Leman Tatlı

İngilizce Öğretmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap