BİLİM SANAT MERKEZLERİNDE SİSTEM

Bilindiği üzere geçtiğimiz haftalarda Bilim Sanat Merkezi başvurularının başladığını duyurmuş ve BİLSEM’le ilgili özet bilgilerle siz sevgili ebeveynleri bilgilendirmiştik. Bu hafta da Bilim Sanat Merkezini kazanan öğrenciler, üç alanda (Müzik, resim ve genel yetenek) kısaca neler yapıyor bu konu hakkında bilgiler verelim istedik. Bilgileri bir araya getirmeme ve bana bilgi desteği veren Adana Bilim sanat Merkezi Yönetici ve Öğretmenlerine canı gönülden teşekkür ediyorum.

BİLSEM’DE MÜZİK ÖĞRENCİSİ OLMAK

Müzik bölümüne seçilen öğrenciler uyum sürecini tamamladıktan sonra Özel Yeteneği Geliştirme Programına geçer. Bu program 4 yıl sürer. Program dahilinde solfej-işitme, müzik teorisi, ses ve koro eğitimi, çalgı eğitimi ve müzik kültürü eğitimi aldıktan sonra Proje Programına geçerler. BİLSEM' de 1-2-3. Sınıflarda tanılanan öğrenciler 12. Sınıfı tamamlayana kadar öğrencimiz olmaya devam ederler. Eğitim süresince öğrencilerin bireysel performanslarını sergilemeleri amacıyla ebeveynlerin katılımıyla mini konserler düzenlerler. Çocuklarla birlikte konserler, senfoniler, resitaller gibi etkinliklere mümkün olduğunca katılmaya çalışırlar. İl içerisinde düzenlenen farklı konserlerde koro ile yer alır, yıl içerisinde farklı illerde düzenlenen korolar şenliklerine katılırlar.

BİLSEM’DE GENEL YETENEK ÖĞRENCİSİ OLMAK

Genel Zihinsel Yetenek Alanından gelen öğrenciler, sanatsal alandan gelenler dışında merkezde bulunan bütün alan etkinliklerini alırlar. Burada söz konusu olan öğrencilerin en yetenekli oldukları alanın belirlenmesi ve o alanda en yüksek düzeye ulaştırılmasıdır.  Bu aşamalar bir piramide benzetilecek olursa, öğrenci bütün alanlardan tek ya da birkaç alana doğru yükselir. Öğrenci örneğin başlangıçta Fen dersini aldığında yetenekli görülürse sonraki aşama fizik-kimya-biyoloji alanlarıdır. Bunlardan Fizikte yetenekli ise sonraki aşamada Fizik ’in alt alanları söz konusu olur; mekanik gibi…

Öğrenci Bilim ve Sanat Merkezi’ne girmeye hak kazandığında Uyum Döneminin ardından Destek Eğitimi Programına alınır ve sırasıyla Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Matematik, Türkçe vb. alanların etkinliklerine katılır. Merkezde var olan alanlar dışında Robotik çalışmaları, Akıl ve Zeka Oyunları (örneğin; Mangala ve Satranç dallarında lisanslı sporcular yetiştirilmektedir), Yaratıcı Yazarlık gibi atölye çalışmaları da yapılmaktadır. Öğrenciler Genel Zihinsel Yetenek’ in gerektirdiği bütün dersleri alırlarken, projeler de üretmeye başlarlar. Lider öğretmenleri ile birlikte Astronomi’ den Matematik Olimpiyatlarına, kendi makalelerinin bulundukları kitapların imza günlerinden, askeri alanda kullanılabilecek güvenli giysiler üretmeye kadar uzanan geniş bir yelpazede çalışma olanağı bulan öğrenciler, geleceğin bilim insanları olarak yetişme yolunda adımlar atarlar.

BİLSEM’DE RESİM ÖĞRENCİSİ OLMAK

Resim Bölümüne gelen öğrenciler 1 haftalık yoğun uyum programını tamamladıktan sonra Özel Yeteneği Geliştirme Programına geçiş yapılır. 4 yıl sürecek bu programda çocukların ilgi ve eğilimleri yönünde resim, heykel, grafik, baskı resim, dijital sanatlara ilişkin proje tabanlı zenginleştirilmiş ve farklılaştırılmış bireysel eğitim planlamaları yapılarak çocukların kişisel ve sanatsal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla çok yönlü uygulamalara yer verilir. 4 yılın ardından proje programına geçiş yapılır. Atölye etkinlikleri dışında üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına, özel sektöre, sanat kurum ve kuruluşlarına, sanatsal ve kültürel mekanlara, tarihi yerlere, galerilere, müzelere vb. alanlara çalışmalar yapılmaktadır. Yukarıda belirlenen kurum ve kuruluşlarla işbirliği protokolleri yapılarak, söyleşi, paneller, konferanslar, atölye çalışmalar, açık alan performans gösterileri, sanat şenlikleri, sergiler, çalıştaylar, sempozyumlar vb. etkinlikler birlikte yürütülür.

Yorum yap