Sizce çocuğunuz neyin pratiğini yapıyor?

Eminim oyundan etkilenerek 5 kişinin yaralanmasına neden olan genç haberini duymayan kalmamıştır. Videoyu birkaç kez izledim ve dehşete kapıldım gerçekten. Olay şöyle gerçekleşiyor: Ağustos ayı ortalarında Eskişehir’de 18 yaşında bir çocuk oynadığı oyundan etkilenerek maske ve yeleğini giyiyor eline balta ve bıçağını da alarak sokakta yürümeye başlıyor. Sonra karşısına çıkan insanları yaralamaya başlıyor. 1, 2, 3, 4 ve tam 5 evet, tanımadığı 5 kişiyi çeşitli yerlerinden yaralıyor. Tabi elinde kesici aletlerle dolaşan genci görenler panikliyor kaçmaya çalışıyor. Bir de kamerayı açmayı ihmal etmiyor, öyle ya yeni neslin en sevdiği şey yaptıkları şeyleri videoya alarak yayınlamak. Durumu fark eden ve o sırada görev yerine gitmekte olan bir polis memuru genci takip ederek durdurmayı başarıyor. Herkese geçmiş olsun. Olayı duyduğumda benimde aylar önce yazdığım bir yazı geldi aklıma iki konuyu birleştirerek bu yazıyı hazırladım.

Diğer bir olay geçtiğimiz hafta sonu 19 yaşındaki bir genç 2 genç kızımızı vahşice öldürdü. Babasının ifadelerine baktığımızda genç okulu bırakmış ve okulu bıraktıktan sonra sürekli bilgisayarla zaman geçirmeye başlamış. Çocuklarımızın ne oynadığı, kiminle oynadığı, hangi kelimelere maruz kaldığı o kadar önemli ki. Artık bilgisayarların karanlık dünyası sokaklardan daha tehlikeli bunu bütün uzmanlar söylüyor.

Peki, bu tehlikeli sokaktan çocuklarımızı korumak için neler yapabilirsiniz?

  1. Öncelikle çocuğunuzun ne oynadığını bilmelisiniz.
  2. Çocuğunuzun oynadığı oyunun yaşına uygun olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Çünkü oyunlar yayınlanmadan önce çeşitli izinlerden ve belgelendirme kuruluşlarından izin alıyorlar. Konunun detayı merak edenler  https://annerehberi.com.tr/post/yasa-gore-dijital-oyun-seciminde-kriterler yazımı okuyabilirler.
  3. Çocuğunuz mümkün olduğunca sizin olduğunuz ortamda tablet, PC, play station gibi oyunları oynasın. Bu şekilde ne yaptığı sürekli kontrolünüzde olur. Örneğin oğlum play station oynuyor ama özellikle savaş oyunları yerine futbol gibi oyunları tercih ediyor. Evde tek televizyon var oğlumda o ortak televizyonumuzda oynuyor. Bu sayede kimlerle oynadığını hangi kelimelere maruz kaldığını biliyor neler konuştuğunu duyabiliyoruz. Ailelerin duyduğunu bilen çocuk zaten kötü konuşmak istese de konuşamaz bence.
  4. Oyunda tanıştığı yabancılarla konuşmaması gerektiğini, özel bilgilerini vermemesi gerektiğini,  ailenin evde olup olmadığı bilgisinin tanımadığı insanlara vermemesi gerektiğini asla ve asla açık fotoğraf paylaşmaması gerektiğini ve bu önlemleri neden alması gerektiğini yaşına göre mutlaka anlatmalısınız.
  5. Çocuğunuzu rahatsız edecek durumları, zorbalık, tehdit vb. konuları ne olursa olsun size mutlaka söylemesi gerektiğini söylemelisiniz.
  6. Ve tabiki olmazsa olmaz çocuklarımızı teknolojinin doğru kullanımına yönlendirmeliyiz.

Bunlar ilk aklıma gelen öneriler. Lütfen bu konulara çok önem verin. Sizde bu konularla ilgili daha çok oyun ve araştırın. Unutmayın çocuklar kural ve sınır olduğunda kendilerini güvende hissederler. Ebeveynler olarak yeni çağda daha da dikkatli olmalıyız. Çocuğunuza küçük yaşta belirli alışkanlıkları kazandırdığınızda büyüdüklerinde emin olun kendi kendilerini korumaya başlayacak ve kendi kuralları ve sınırlarını oluşturabilecekler. Ama lütfen lütfen onlar kendilerini koruma yaşına gelene kadar siz çocuğunuzu koruyun.  

Teknoloji ve dijital dünyayı doğru kullanmanın önemini sürekli vurguluyorum. Olumsuz olduğu kadar olumlu örnekleri de var teknoloji ile pratik  yapmanın diyor ve diğer yazımı okumaya davet ediyorum sizleri.

https://annerehberi.com.tr/post/sizce-cocugunuz-oynadigi-oyunlarla-neyin-pratigini-yapiyor

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap