Birinci Sınıf Yeni Bir Süreç

Siz değerli anne ve babalar, En değerli varlıklarımızın 1. sınıfa başlamasıyla yeni bir sürece girdiniz. Birçok anne babanın bu süreçte kaygı ve endişe içerisinde olduğunu görüyoruz, lütfen rahat olun ve kaygılarınızı çocuklara hissettirmeyin. Çocuklarınızın kişiliğinin gelişmesine yardımcı olmak istiyorsanız her şeyi, onların yerine düşünmemenizi ve yapmamanızı tavsiye ederim. Çocuğunuzu mutlu ve özgüvenli bireyler olarak yetiştirmek istiyorsanız “Gölge Anne Babalar” olun. Bu eğitim öğretim sürecinde sizlere yardımcı olacağına inandığım tavsiyelerimi maddelemek istiyorum;

  1. Defter ve kitaplarının etiketlenmesi, çocuğunuzun bir birey olarak toplumda kabul gördüğünü hissedeceği, adının ilk olarak sizlerden bağımsız şekilde kullanıldığının göstergesi olacaktır.
  2. Çocuklarınıza alacağınız araç gereçlerin dikkat çekici olmamasına, kaliteli ve kullanışlı gereçlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
  3. Özellikle 1. dönem devamsızlık yapmamalarına dikkat ediniz, bu süreçte sesler verildiği için kaçırdığı her ses domino taşı etkisi yaratır.
  4. Okula geliş ve gidişlerde güvenilir servis araçlarının tercih edilmesi, çocuklarınızın özgüven gelişimi ve akran etkileşimi açısından bu yolda atacağınız önemli bir adım olacaktır.
  5. Çocuklarınıza ipli ayakkabı kullanımında yardımcı olmak yerine, kendi başlarına bağlayabilmeyi öğrenene kadar evde yaratacağınız bu alanı kullanmalarını gözlemleyebilirsiniz.
  6. Çocuklarınıza ödev yapma bilincini verirken bunun bir görev ve sorumluluk olduğunu öğretmeli, televizyon karşısında ödev yapmaya izin vermemelisiniz.
  7. Öğretmeniniz ile sürekli iletişim halinde olup bununla beraber öğretmeninizin uzmanlık alanına girmemelisiniz.
  8. Çocuğunuzla bireysel zaman geçirdiğiniz alanları çoğaltıp, çocuğunuzu yakından gözlemleyerek yeteneklerini keşfetmelerine imkan tanıyınız, ”akran karşılaştırması” yapmayız.
  9. Uygun olmayan istekleri karşısında kararlı tutumlarınız sonraki süreçte kişilik gelişimlerine olumlu davranışlar kazandırmanızı sağlayacaktır.
  10. Çocuklarınıza evinizde ve sosyal hayatınızda herkesten üstün muamelesi yapmanız, herkesin eşit olduğunu gördükleri okul ve sınıf ortamında hayal kırıklığına uğramalarına sebep olacaktır.
  11. Son olarak okumaya başladıkları dönemde çok heyecanlı olacaklarından arabada giderken gördükleri tabela ve yazıları okumaya çalıştıklarında sizler de gerekirse arabayı durdurun ve okumalarına izin veriniz.

Değerli anne ve babalar şimdilik tavsiyelerim bu kadar. Sağlıklı, mutlu ve başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmenizi diliyorum, sevgiler.   ilkokul 1. Neziha BARAN

Sınıf Öğretmeni

Yorum yap