Yabancı Dilde Konuşmak

Ä°lk yazdığım yazıma göstermiÅŸ olduÄŸunuz ilgiden dolayı teÅŸekkür ediyorum. Çok mutlu oldum ve birlikte çok güzel ÅŸeyler yapacağımıza olan inancım arttı.

Sizlere ilk yazımda yabancı dil dersinde kulanılan yeni metodlar ile ilgili yazacağımdan bahsetmiştim.

Ancak okuyuculardan gelen istek üzerine anladım ki aslında en büyük sıkıntı yabancı dilde “KONUÅžMAK”.  Bunun üzerine, bu konu ile alakalı yazmak istedim.

Yabancı dili akıcı konuÅŸabilmek sizin için bir hayal mi?

Tam bir ÅŸey söylemek isterken, gerekli kelimeler aklınızdan uçup gidiyor mu? Cümleyi nasıl kuracağınızı ÅŸaşırıyor musunuz?

Yabancı dili hızlı bir ÅŸekilde akıcı konuÅŸabilmek için size birkaç önerim olacak ama ÅŸimdiden söyleyeyim, söyleyeceklerim sizi ÅžAÅžIRTMAYACAK.

Çünkü yapmanız gereken tek ÅŸey aslında KONUÅžMAK!

Bir çoÄŸumuz dil öÄŸrenirken, okuma, yazma, dilbilgisi alanlarına yöneliyoruz, yani KONUÅžMAK dışında gereken her ÅŸeyi yapıyoruz. Ama bir dili konuÅŸabilmenin tek yolu, yine KONUÅžMAKTIR.

KonuÅŸmak için en doÄŸru zamanı beklemeyi bırakın, çünkü, siz sustukça hiçbir zaman olmayacak. O zaman ÅŸimdi yabancı dilde konuÅŸma zamanı!

Dil öÄŸreniminde en uygun strateji uygulamadır!

Bir dili hızlı öÄŸrenmek istiyorsanız, onu kullanmalısınız. KonuÅŸma için de aynı ÅŸey geçerli.

KonuÅŸma meselesini fazla karmaşık ve içinden çıkılmaz bir ÅŸekilde görmenize gerek yok.

KonuÅŸmak, her zaman ‘konuÅŸmak’ deÄŸildir.

KonuÅŸmak derken söylemek istediÄŸim ÅŸey aslında sürekli bir yabancı ile o dilde konuÅŸmak deÄŸil.

KonuÅŸma meselesini çözebilmek için hemen kendinizi bir yabancının önüne atmayın, bu dil eÄŸitiminin başındaki motivasyonunuzu kırabilir. Kendinize zaman tanıyın, adım adım ilerleyin.

DoÄŸru konuÅŸabilmek için ilk aÅŸamada sadece kelimeleri, daha sonra birkaç cümleyi sözlü ifade edin, sonra onlar zamanla geniÅŸleyecektir.

Kendi kendinize konuÅŸarak temeli kurun!

Temeli oluÅŸturmak ve gerçek bir konuÅŸmaya hazırlanmak için en iyi yöntem (sakın deli miyim ben demeyin) kendi kendinize konuÅŸun.

Hemen bir yabancı ile konuÅŸmayı denemeden önce kendi kendinize konuÅŸarak ön hazırlık yapın! Ve bu aÅŸamadan sonra belki de bir yabancı ile birkaç kelimelik de olsa, kuracağınız ilk diyalogu baÅŸarabileceksiniz.

Ä°lk basit diyalog ile ilgili verebileceÄŸim en önemli ipucu, konuÅŸmayı fazla uzun tutmayın. Bir dakikalık bir konuÅŸma, birkaç cümle yeterli. Önemli olan diyalog kurmak için bir adım atmış olmanız. Bu adımı attıktan sonra ilerlemeniz çok daha hızlı olacaktır.

Buz gibi soÄŸuk bir suya bir ayağınızı soktuÄŸunuzu, ÅŸimdi sıranın diÄŸer ayağınızda olduÄŸunu ve ardından yavaÅŸ yavaÅŸ tüm vücudunuzu soÄŸuk suya sokacağınızı düÅŸünün ve yavaÅŸ ama saÄŸlam adımlarla yabancı dilde akıcı konuÅŸmaya hazırlanın!

Sizi sıkmamak adına yazımı uzatmak istemedim ama haftaya bu konu üzerine yazmaya devam edeceÄŸim.

Yorumlarınızı ve görüÅŸlerinizi bekliyorum.

#frauankin

 

Yazar Hakkında

/images/2.png

Bahar ANKIN

Almanca Öğretmeni

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap