VI. Zeka Ve Yetenek Kongresi

29-30 Eylül tarihlerinde @zekavakfi tarafından 6.sı düzenlenen Zeka ve Yetenek Kongresi'ne katıldım. 2 gün süren bir kongre sonrası notlarımıza düşenlerle sizlerleyiz. Başta Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk olmak üzere çeşitli alanlardan akademisyenler, gazeteciler, yazarlar, sektörlerinde önde gelen şirketlerin yöneticileri ve öğretmenlerin konuşmacı olarak katılımlarıyla unutulmaz bir kongre yaşandı.

Şimdi 2 gün boyunca anladıklarımı sizlere özetlemek istiyorum;

- Her bir konuşmacı farklı bakış açısıyla zeka-yetenek-eğitim üçlüsünü ele aldı. Çağımızda çocukların başarı kriteri olarak kullanılan zeka, akademik başarı gibi günümüz problemlerine yanıt veremeyen bu kavramaların anlamları yeniden yapılandırılmalı sonucuna varıldı. Örneğin; "Zeka nedir/ne değildir? Zeka ve akıl arasındaki fark nedir? Zeka başarıyı getirir mi?" gibi sorularla bu kavram yeniden yapılandırılmalı.

- 21. yüzyıl dünyasında ebeveynler ve birçok eğitimci tarafından kabul gören çocuklarımıza 'akademik bilgi yüklemek' herkesin gördüğü gibi işe yaramamakta.

-  Bütün konuşmacıların üzerinde hemfikir olduğu 21. yüzyıl değerlerini çocuklarımıza öğretmek gerekiyor.

Nedir bu 21. yüzyıl değerleri⁉

İlişki kurmak ve yönetebilmek, iş birliği, eleştirel düşünme, yaratıcılık, etik, ahlak, empatik beceriler, farklılıkları kabul etmek diğerlerinin iyiliği için çabalamak, insanlara kendilerini iyi hissettirmek, kültürel milliyetçi olmak, umutlu olmak, köklerimize/geçmişimize sahip çıkmak...

Günümüz eğitim sisteminde ve toplumun eğitim algısında hemen hemen bu değerlerin hiçbirine yer verilmiyor. Varsa yoksa en iyisi ol şu ol bu ol varlıklı ol... Huzur ve barış dolu bir dünya ancak yukarıda yazdığım değerlere sıkı sıkı sahip çıkmamızla gelecek.

Değerli @ziyaselcukprofdr hocamızın önderliğinde eğitimde devrim ümidiyle... ♥

 Seneye görüşürüz @zekavakfi

#BenBilmemBeyinBilir #zekavakfı #cocuk#zeka #yetenek #sevgi #eğitim #meb#ziyaselcuk #değerler #empati #isbirligi#saygı #iletisim #iliski #öteki #odtü#ankara #kongre #yenidünya#İnciGündüzAnaokulu

Ahmet Sert

Psikolog

Yorum yap