7 ÇOK GEÇ

Günümüz şartları gereği ebeveynlerin birçoğu aktif iş hayatında. Bu nedenle çocuklarımız ya nine-dedeleriyle ya da bakıcılarla büyüyorlar. Apartman hayatı, yoğun çalışan ebeveynler, sosyal ortamların azlığı, güvensiz dış ortam. Eskiden sokaklarda saklambaç oynayarak, çelik, çomak oynayarak büyüdük bizler. Yani güvenliydi o zaman yaşadığımız yerler, güvendeydi çocukluğumuz.

Apartman hayatı bugün olduğu kadar merkezimizde değildi. Müstakil, önünde küçük bahçesi olan, birbirine yakın tüm komşularımızı tanıdığımız zamanlardı. Dijital dünyanın bu kadar etkisinde değildik. Arkadaşlarımızla sokakta oynayarak büyüdük. 

Kendisi akıllı ama insanı aslında akılsızlaştırdığını düşündüğüm telefonlar, tabletler bu kadar yoktu hayatımızda. Neden akılsızlaştırdığı diyorum? Bir düşünün, eskiden ev telefonlarını ezbere bilirdik, yirmi, otuz bilemedin kırk numara olurdu hafızamızda, şimdi sadece en yakınımızın numarasını ezberliyoruz, sadece olur ya bir gün bu akıllı telefonumuz bizi yarı yolda bırakır diye. Dünya devlerinin çocukları ile ilgili bir yazı var.

Silikon Vadisi Yöneticilerinin Çocukları Neden Teknoloji Girmeyen Bir Okula Gidiyor? http://www.egitimpedia.com/silikon-vadisi-yoneticilerinin-cocuklari-neden-teknoloji-girmeyen-bir-okula-gidiyor/ bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Çocuğun beyni 7 yaşa kadar sünger gibidir ne verirsen alır. Bilimsel çalışmalar bunu kanıtlamıştır. Çocuğum neden konuşmadı hala diye düşünürüz mesela, çocuğun taze beyni tüm kelimeleri hafızaya kaydeder ve hazır olduğunda dökülüverir minik dudaklarından. Bu dönemi neden boş geçirelim. Hiç yüreğiniz sızlanmasın küçücük, kreşe gidiyor diye. Orası onun arkadaşlarıyla oyunlar oynadığı, şarkılar öğrendiği, söylediği, resimler yaptığı, yani kısaca bizim evde yapamadıklarımızı yaptıkları beyinlerini geliştirdikleri, sosyalleştikleri bir yer. Sosyalleşmek hangi insana iyi gelmez ki?

Birde şöyle düşünelim evde çocuklarla ilgilenen kişi, bu biz de olsak, kaç çocuk şarkısı biliyoruz? Kaçımızın onunla saatlerce boyama yapacak zamanı var? Kaçımız tüm işi onlarla boyama yapmak, şarkı söylemek veya oyun oynamak olan öğretmen gibi, tüm günümüzü zamanımızı "çocukla etkinlikler" başlığı altında toplayabiliriz? Bu nedenle beynin en yoğun geliştiği dönem olan okul öncesi dönemi değerlendirelim. 

Sevgiyle kalın.

 

Yorum yap