7 ÇOK GEÇ

Günümüz ÅŸartları gereÄŸi ebeveynlerin birçoÄŸu aktif iÅŸ hayatında. Bu nedenle çocuklarımız ya nine-dedeleriyle ya da bakıcılarla büyüyorlar. Apartman hayatı, yoÄŸun çalışan ebeveynler, sosyal ortamların azlığı, güvensiz dış ortam. Eskiden sokaklarda saklambaç oynayarak, çelik, çomak oynayarak büyüdük bizler. Yani güvenliydi o zaman yaÅŸadığımız yerler, güvendeydi çocukluÄŸumuz.

Apartman hayatı bugün olduÄŸu kadar merkezimizde deÄŸildi. Müstakil, önünde küçük bahçesi olan, birbirine yakın tüm komÅŸularımızı tanıdığımız zamanlardı. Dijital dünyanın bu kadar etkisinde deÄŸildik. ArkadaÅŸlarımızla sokakta oynayarak büyüdük. 

Kendisi akıllı ama insanı aslında akılsızlaÅŸtırdığını düÅŸündüÄŸüm telefonlar, tabletler bu kadar yoktu hayatımızda. Neden akılsızlaÅŸtırdığı diyorum? Bir düÅŸünün, eskiden ev telefonlarını ezbere bilirdik, yirmi, otuz bilemedin kırk numara olurdu hafızamızda, ÅŸimdi sadece en yakınımızın numarasını ezberliyoruz, sadece olur ya bir gün bu akıllı telefonumuz bizi yarı yolda bırakır diye. Dünya devlerinin çocukları ile ilgili bir yazı var.

Silikon Vadisi Yöneticilerinin Çocukları Neden Teknoloji Girmeyen Bir Okula Gidiyor? http://www.egitimpedia.com/silikon-vadisi-yoneticilerinin-cocuklari-neden-teknoloji-girmeyen-bir-okula-gidiyor/ bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

ÇocuÄŸun beyni 7 yaÅŸa kadar sünger gibidir ne verirsen alır. Bilimsel çalışmalar bunu kanıtlamıştır. ÇocuÄŸum neden konuÅŸmadı hala diye düÅŸünürüz mesela, çocuÄŸun taze beyni tüm kelimeleri hafızaya kaydeder ve hazır olduÄŸunda dökülüverir minik dudaklarından. Bu dönemi neden boÅŸ geçirelim. Hiç yüreÄŸiniz sızlanmasın küçücük, kreÅŸe gidiyor diye. Orası onun arkadaÅŸlarıyla oyunlar oynadığı, ÅŸarkılar öÄŸrendiÄŸi, söylediÄŸi, resimler yaptığı, yani kısaca bizim evde yapamadıklarımızı yaptıkları beyinlerini geliÅŸtirdikleri, sosyalleÅŸtikleri bir yer. SosyalleÅŸmek hangi insana iyi gelmez ki?

Birde ÅŸöyle düÅŸünelim evde çocuklarla ilgilenen kiÅŸi, bu biz de olsak, kaç çocuk ÅŸarkısı biliyoruz? Kaçımızın onunla saatlerce boyama yapacak zamanı var? Kaçımız tüm iÅŸi onlarla boyama yapmak, ÅŸarkı söylemek veya oyun oynamak olan öÄŸretmen gibi, tüm günümüzü zamanımızı "çocukla etkinlikler" baÅŸlığı altında toplayabiliriz? Bu nedenle beynin en yoÄŸun geliÅŸtiÄŸi dönem olan okul öncesi dönemi deÄŸerlendirelim. 

Sevgiyle kalın.

 

Yorum yap