23 Mart Uzaktan Eğitim Süreci Başlıyor

Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından koornavirüs tedbirleri üst seviyeye çıkartıldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu kapsamda, koronavirüs önlemi olarak 16 Mart’tan itibaren bütün okullarda bir hafta tatil kararı aldı. 23 Mart’tan itibaren de uzaktan eğitim modeline geçilecek. Bakanlık, eğitimi internet üzerinden ulaşılan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT kanalları üzerinden vermeyi planlıyor. Tamamen eğitime ayrılan bu kanallardan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri sabahçı ve öğlenci olmak üzere belirli zaman dilimlerinde faydalanacak..

EBA ÖĞRENCİ –ÖĞRETMEN-VELİ ERİŞİMİ

EBA'ya www.eba.gov.tr adresinden erişilebiliyor. Plaftorma öğrenci, öğretmen veya e-okulda kayıtlı olan veliler giriş yapabiliyor. Öncelikle öğrencilerin EBA şifrelerini almaları gerekiyor. Sistemde özelleştirilmiş öğrenme ortamı ve arayüz, öğrenciye özel takvim, destek yayınlar ve kaynaklar, oyunlar, tüm ders içeriklerine tek yerden erişim, soru ve sınav bankası, öğretmen desteği gibi imkanlar var.

Öğrenciler bu yıl ücretsiz dağıtılan okul kitaplarına yerleştirilen QR kodlar ve mobil uygulama ile ilgili dersin içeriklerine EBA üzerinden doğrudan erişim sağlayabiliyor. Örneğin öğrenci ders çalışırken QR kodu okuttuğunda konunun videosuna ulaşabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın online eğitim platformu olarak geliştirilen Eğitim Bilişim Ağından (EBA), internet üzerinden ve TRT'den yayın yapılacak. Bu kanallarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın içerikleri paylaşılacak. Gün boyunca yayın olacak.

EBA da ders anlatımı;

Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce seçtiği alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatıyor. Çekimler daha önce yapıldı. Öğrencilerin istediği her konuyu Türkiye'nin en uzman öğretmenlerinden video kütüphanesine bakarak öğrenme imkânı da var.

EBA ya masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet ve cep telefonundan ulaşmak mümkün. EBA'nın hem iOS hem de Android için mobil uygulamaları var..

İnterneti olmayan öğrenci ve veliler; Milli Eğitim Bakanlığı’nın, hizmet veren GSM kuruluşlarla yaptığı anlaşma sonucunda 3 GB'lık ücretsiz internet erişimine ulaşacaklar.

Evinde tablet, bilgisayar ve telefonu olmayan öğrenci ve veliler için Milli Eğitim Bakanlığı Türksat ve TRT'den frekans ve kanallar aldı. EBA'daki içeriği bu TV kanallarına aktaracak. Öğrencilerin buradan da uzaktan eğitim alma imkanı olacak. Tekrar yayın imkânı da olacak..

EBA 3 GB ÜCRETSİZ İNTERNET NASIL ALINIR?

Türkiye'nin GSM operatörleriyle yapılan anlaşma gereği EBA içeriklerine aylık 3 GB'a kadar ücretsiz erişim imkânı 07.05.2019 itibarıyla hizmete sunuldu.

Bu kapsamda Türkiye'deki operatörlerden Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell mobil internet bağlantısını kullanan EBA kullanıcıları içeriklere her ay 3 GB'a kadar ücretsiz erişim sağlayacak. Bu kapsamda, Vodafone abonelerinin bu anlaşmadan faydalanabilmeleri için gerekli sistem tanımlamaları Vodafone tarafından otomatik yapıldı. Bu GSM operatöründe herhangi ek bir başvuru sürecine ihtiyaç duyulmadan EBA'ya 3 GB ücretsiz erişim gerçekleşecek.

Türk Telekom aboneleri EBA yazıp 5555'e SMS göndererek başvuru sürecini başlatabilecekler.

Turkcell aboneleri ise "BİP" uygulamasındaki "Keşfet" menüsü altında bulunan "EBA" kanalını takip edip mesaj gönder ekranında yer alan "Hemen Kazan" seçeneği üzerinden başvuru yaparak bu hizmetten faydalanabilecek.

Bu erişimlerin dışında birçok eğitim portalı ( Morpa Kampüs, Okulistik ) tüm öğrencilere ücretsiz erişim hizmeti sunma kararı alarak sürece destek olacaklardır.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-03-15-at-132525.jpeg

Yeliz Demir

Öğretmen/ Meb Zeka Oyunları Formatörü/ Tazof Usta Eğitmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

1 Yorum

Yorum yap