ANAOKULUNA BAŞLAMA DÖNEMİ
Anaokuluna baÅŸlarken annelerin en büyük korkusundan bahsetmek istiyorum bugün. “ÇocuÄŸum anaokuluna nasıl alışacak?”.
Sürekli sizin, annenizin ya da bakıcınızın dizinin dibinde olan, büyüklerle oynayıp, paylaÅŸan çocuÄŸunuz birden farklı bir ortama girecek. Bütün gününü yaşıtlarının olduÄŸu bir mekanda, oyun oynayıp, ÅŸarkılar öÄŸrenip, resimler boyayarak geçirecek. Olması gerektiÄŸi gibi yani.
Evde çantayı sırtına takıp “anne ben okula gidiyorum”, “ anne ben okula ne zaman baÅŸlayacağım” diyen çocuÄŸunuzu sakın anaokuluna baÅŸlamaya hazır zannetmeyin J . Gerçekler acıdır. Ä°stisnalar olmakla birlikte, bu cümleler okulun ne olduÄŸunu bilmeyen çocuÄŸunuzun, büyüklerine, ablalarına, abilerine özentisinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.
Kızım anaokuluna baÅŸladığında çok zorlandık, ama kararlıydık. Önemli olan noktalardan birisi bu galiba “EBEVEYNÄ°N KARARLILIÄžI”. Her konuda olduÄŸu gibi “KARARLILIK VE TUTARLILIK” bu konuda da karşımıza çıkıyor. Bu ne demek? Bir baÅŸlayalım anaokuluna, bakalım, alışmazsa çocuÄŸum seneye gönderirim düÅŸüncelerine tutarsızlık deniyor. Önce karar vermelisiniz ben çocuÄŸumun anaokuluna baÅŸlamasına hazır mıyım? Çocuktan önce sizin kendinizi hazırlamanız ve çocuÄŸunuzun bu ihtiyacını içselleÅŸtirmeniz, benimsemeniz gerekir. Bu konuda daha önce blogda yazdığım “7 çok geç” baÅŸlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Ä°lk zamanlarda çocuk sizden doÄŸal olarak ayrılmak istemiyor. YavaÅŸ yavaÅŸ onun yeni ortamına alışmasına izin vererek bunun bir süreç olduÄŸunu unutmadan sabırla yaklaÅŸmak gerekiyor. Çalışan anne olunca zorlandığımız bir taraf bu, biraz okulda bekle, koÅŸtur koÅŸtur iÅŸe git, öÄŸlen arası yemek saati gel, bir gözlemle orada olduÄŸunu göster. ÖÄŸretmenlerimizin de önerileri ve desteÄŸiyle bu zorlu süreçleri atlattık çok ÅŸükür.
Ä°lk çocuÄŸumda yani kızımda bu süreçleri atlatmamız biraz zaman aldı. Ancak oÄŸlumda öyle olmadı. Anaokuluna kızım gibi 3 yaşında baÅŸlattığım halde, alışma sürecinde kızım kadar zorlamadı bizi. Neden? Ben bir anne olarak bu konuya ÅŸöyle bakıyorum. Kızımın okula baÅŸlaması, bizi ciddi bir sosyalliÄŸin içerisine atmıştı. OÄŸlum henüz 1-2 yaşındayken kızımın sınıf gruplarıyla görüÅŸmelerimize geliyor olması, kızımın arkadaÅŸlarıyla, toplulukla erken tanışması onu biraz daha hazır hale getirmiÅŸti. OÄŸlumda bütün bunların anaokuluna uyum sürecini hızlandırdığını düÅŸünüyorum.
4 aydır anaokulu, kreÅŸ ve gündüz bakımevleriyle yürüttüÄŸümüz projede, okul öncesi çocuklarla ilgili yaptığımız farkındalık çalışmalarında ÅŸöyle bir gözlemim oldu;
Ä°lk etkinliÄŸimizden beri mümkün olduÄŸunca düzenlediÄŸimiz etkinliklere katılmaya çalışan bir anne ve kızı var. 32 aylık, 2018 Eylül ayında annesi anaokuluna vermeyi düÅŸünüyormuÅŸ. Açelya Anaokulu etkinliÄŸimize annesinin bacağına yapışıp, hiç bir ÅŸey yapmak istemeyen çocuÄŸumuz 3. etkinlik sonrası ortama gayet adapte olmuÅŸ öÄŸretmenlerin sözünü dinleyen ve aktivitelere tam katılım saÄŸlayan bir çocuk olarak karşımıza çıkmıştı. Bu da beni, etkinliklerle çocuklarımızın anaokuluna alışma sürecine ufakta olsa katkımız olduÄŸunu düÅŸünmeye yönlendirdi.
Çocuklarımızın anaokulu dönemi öncesi böyle ortamlarda bulunmasını saÄŸlayarak anaokuluna alışma sürecini hızlandırabiliriz.
“GELECEĞİMÄ°ZE OKUL ÖNCESÄ° EĞİTÄ°MLE SAHÄ°P ÇIKALIM” adlı projemizi hazırlarken benim hiç aklıma gelmeyen olumlu etkileri diyorum ben bunlara. Daha nice, olumlu etkilerin olacağı, çok fazla çocuÄŸa olumlu dokunuÅŸlar yapabileceÄŸimiz, çok güzel sonuçların alınabileceÄŸi projelere imza atmak dileÄŸiyle sevgiyle kalın.
Ä°nstagram: https://www.instagram.com/annerehberinet/
Yorum yap