ANAOKULUNA BAŞLAMA DÖNEMİ

Anaokuluna başlarken annelerin en büyük korkusundan bahsetmek istiyorum bugün.  “Çocuğum anaokuluna nasıl alışacak?”.

Sürekli sizin, annenizin ya da bakıcınızın dizinin dibinde olan, büyüklerle oynayıp, paylaşan çocuğunuz birden farklı bir ortama girecek. Bütün gününü yaşıtlarının olduğu bir mekanda, oyun oynayıp, şarkılar öğrenip, resimler boyayarak geçirecek. Olması gerektiği gibi yani.

Evde çantayı sırtına takıp “anne ben okula gidiyorum”, “ anne ben okula ne zaman başlayacağım” diyen çocuğunuzu sakın anaokuluna başlamaya hazır zannetmeyin J . Gerçekler acıdır. İstisnalar olmakla birlikte, bu cümleler okulun ne olduğunu bilmeyen çocuğunuzun, büyüklerine, ablalarına, abilerine özentisinden başka bir şey değildir.

Kızım anaokuluna başladığında çok zorlandık, ama kararlıydık. Önemli olan noktalardan birisi bu galiba “EBEVEYNİN KARARLILIĞI”. Her konuda olduğu gibi “KARARLILIK VE TUTARLILIK” bu konuda da karşımıza çıkıyor. Bu ne demek? Bir başlayalım anaokuluna, bakalım, alışmazsa çocuğum seneye gönderirim düşüncelerine tutarsızlık deniyor. Önce karar vermelisiniz ben çocuğumun anaokuluna başlamasına hazır mıyım? Çocuktan önce sizin kendinizi hazırlamanız ve çocuğunuzun bu ihtiyacını içselleştirmeniz, benimsemeniz gerekir. Bu konuda daha önce blogda yazdığım “7 çok geç” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

İlk zamanlarda çocuk sizden doğal olarak ayrılmak istemiyor. Yavaş yavaş onun yeni ortamına alışmasına izin vererek bunun bir süreç olduğunu unutmadan sabırla yaklaşmak gerekiyor. Çalışan anne olunca zorlandığımız bir taraf bu, biraz okulda bekle, koştur koştur işe git, öğlen arası yemek saati gel, bir gözlemle orada olduğunu göster. Öğretmenlerimizin de önerileri ve desteğiyle bu zorlu süreçleri atlattık çok şükür.

İlk çocuğumda yani kızımda bu süreçleri atlatmamız biraz zaman aldı. Ancak oğlumda öyle olmadı. Anaokuluna kızım gibi 3 yaşında başlattığım halde, alışma sürecinde kızım kadar zorlamadı bizi. Neden? Ben bir anne olarak bu konuya şöyle bakıyorum. Kızımın okula başlaması, bizi ciddi bir sosyalliğin içerisine atmıştı. Oğlum henüz 1-2 yaşındayken kızımın sınıf gruplarıyla görüşmelerimize geliyor olması, kızımın arkadaşlarıyla, toplulukla erken tanışması onu biraz daha hazır hale getirmişti. Oğlumda bütün bunların anaokuluna uyum sürecini hızlandırdığını düşünüyorum.

4 aydır anaokulu, kreş ve gündüz bakımevleriyle yürüttüğümüz projede, okul öncesi çocuklarla ilgili yaptığımız farkındalık çalışmalarında şöyle bir gözlemim oldu;

İlk etkinliğimizden beri mümkün olduğunca düzenlediğimiz etkinliklere katılmaya çalışan bir anne ve kızı var. 32 aylık, 2018 Eylül ayında annesi anaokuluna vermeyi düşünüyormuş. Açelya Anaokulu etkinliğimize annesinin bacağına yapışıp, hiç bir şey yapmak istemeyen çocuğumuz 3. etkinlik sonrası ortama gayet adapte olmuş öğretmenlerin sözünü dinleyen ve aktivitelere tam katılım sağlayan bir çocuk olarak karşımıza çıkmıştı. Bu da beni, etkinliklerle çocuklarımızın anaokuluna alışma sürecine ufakta olsa katkımız olduğunu düşünmeye yönlendirdi.

Çocuklarımızın anaokulu dönemi öncesi böyle ortamlarda bulunmasını sağlayarak anaokuluna alışma sürecini hızlandırabiliriz.

“GELECEĞİMİZE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMLE SAHİP ÇIKALIM” adlı projemizi hazırlarken benim hiç aklıma gelmeyen olumlu etkileri diyorum ben bunlara. Daha nice, olumlu etkilerin olacağı, çok fazla çocuğa olumlu dokunuşlar yapabileceğimiz, çok güzel sonuçların alınabileceği projelere imza atmak dileğiyle sevgiyle kalın.

İnstagram: https://www.instagram.com/annerehberinet/

 

Yorum yap