Ressam Ayşe Kenger Bedir

Yeni nesil çalışma ofislerinin nasıl kullanıldığına harika bir örnekle karşınızdayız bugün. Evde hobi olarak başlattığı resim yapmayı, çocuklara eğitim verme noktasına taşıyan, şimdi sergiler açan başarılı bir ressam Ayşe Kenger Bedir. Kendisini daha yakından tanımaya ne dersiniz? Çocuklarınız sanatla ilgilensin istiyorsanız, bir yerden başlayalım diyorsanız, Ayşe Hanımla tanışmanızı tavsiye ederiz.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Adana doğumluyum. Dört çocuğun en büyüğü, deyim yerindeyse en haylazı, en meraklısı tam bir dağ keçisiydim. Doğaya âşık, yaşamı seven bir çocuk; o zamandan fark ettim yaratılan her şeyin mükemmelliğini…

Çamurdan heykeller yaptım, ağaç kabuğundan gemiler, çiçeklerden taçlar, başak saplarından minik sepetler, bütün materyalleri kullanıyordum. Boş duramıyordum, hep üretme isteği vardı içimde...

İlkokul yıllarımda başladım resme. O günden beri dayanılmaz bir aşk ile tutkuyla bağlandım. Ne yazık ki en büyük hayalim güzel sanatlar fakültesine giremedim, imkânsızlık diyelim.

Resim Ciziyordum ama eksik bir şeyler vardı  bunun eğitiminide almam gerekiyordu en iyisi olmalıydım ve bana bu konuda yardımcı olabilecek birini bulmalıydım araştırmalarım sonucunda tanınmış hıper realist ressamlardan  Muhsin Kaleliyle tanıştım kendini ve eserlerini yakından takip ediyordum ve Konyaya gidip ondan özel dersler aldım desteğini hiç esirgemedi yağlıboya nın inceliklerini bana tek tek gösterdi. Onun gibi birinden eğitim almak benim için büyük şans ve gurur..

Geceli gündüzlü çalışmalarım neticesinde 23 Ekim 2017’de Hacı Ömer SABANCI Kültür Merkezi Sanat Galerisi’ nde ilk kişisel sergimi açtım. Bunun yanı sıra güzel yurdumun değişik şehirlerinde karma sergilere katıldım. Şu an ikinci sergime hazırlanıyorum.

Genellikle ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Esas yağlıboya fakat diğerleri, karakalem, pastel, akrilik ve suluboyada da profesyonelim. Çalışmalarım gerçek modern karışık, Esasen hiperrealistim. Workshoplarda, ebeveyn ve çocuklara eğlence ve öğretim amaçlı resimler çizdiriyorum. Workinstation’ da verdiğim kurslarımda da öğrencileriyle anne gibi ilgilenen duygularına inen onlara hem öğreten hem anlatan hem dertleşen hayatı anlatan bir öğretmen olma amacıyla onların içindeki yetenekleri çıkartmayı amaçlayarak büyük bi zevkle çalışıyorum. Halen kurslarıma gelen çocuklarım mutlular eğer Anne babalar çocuklarına resim eğitimi aldırmak istiyorlarsa ben bu işi aşkla yapıyorum gözü kapalı gelebilirler hatta onlarla oturup resim bile çizebilirler bu beni de çocukları da mutlu eder.

Bildiğim kadarıyla yeni nesil paylaşımlı ofis konsepti olan Wokinstation’ da ofisiniz var? Ne zaman başladınız bu kararı nasıl aldınız?

Evimde bir odayı kendime atölye yaptım orada resimlerimi çiziyorum ama bir yıl önce benimle tanışmak resim siparişi vermek ya da eğitim almak isteyenler için dışarıda bir ofise ihtiyaç duymaya başladım. Araştırmalarım neticesinde önce özel bir kütüphanede eğitimler vermeye başladım. Fakat kendime ait bir oda olmadığı için sıkıntı oldu. 4,5 ay önce Workinstation ‘ la anlaşarak ders vermeye başladım. Şu anda Workinstation’ da Cumartesi günleri saat 10:00 ve 14:30 da olmak üzere iki öğrenci grubuyla çalışmalar yapıyorum ama bu saattler ve günler sizlerden gelen talep doğrultusunda değişebilir. Özel öğrencilerim var onların da evlerine giderek ders veriyorum. Workinstation’ da kurs ve workshoplar haricinde resim de çizebiliyorum Adana da da böyle yerlerin olması harika.

Çocuklar evde kendi kendilerine nasıl çalışmalar yapmalılar sizce? Farklı etkinlikler olarak ebeveynlere önerileriniz var mı?

Çocuklar tek başına etkinlik yapmamalı bence anne veya babadan herhangi biriyle birlikte resim çizebilir, kağıt karton kesip maketler yapabilir, oyun hamurlarıyla şekiller yapabilir hiç olmazsa bir saat onlarla çocuk olunmalı, birlikte etkinlik yapılmalı etkinlik ne olursa olsun. Çocuklarımız sadece bizimle mutlular biz onlarla olduktan sonra zaten her etkinlik onlara güzel gelecek.

Yeni nesil çocuklarda dikkatimi çeken parmakları çok güçsüz çok çabuk yoruluyorlar sebebi onlara koyduğumuz yasaklar incinmesinler zarar görmesinler diye çok korkuyoruz ama bu hayatta her şeye hazırlıklı olmaları da gerekiyor. Ağaçlara tırmansınlar tepelere tırmansınlar yerden bir şeyler koparsınlar bunlarda bir zevk, biz yaptık onlar niye yapmasın.

Evde resim çizen çocuklara kötü eleştiri yapılmasın, belki bir dâhiyi  öldürürsünüz,  siz belki göremezsiniz onun çizdiği size saçma gelen bir şey aslında çok özel olabilir, mutlaka bir fikir alsınlar bilen birinden.

Çocukların dünyası bizim gibi köşeli, duvarlara hapsolmuş değil. Alabildiğine geniş, onları kendi sınırlarımıza hapsetmeyelim.

Evlendim, anne oldum, bundan sonra sadece çocuklarım evim de demeyelim annelere de bir sözüm var; hayatı kaçırmasınlar eğer içlerinde resim sevgisi, müzik aleti çalma isteği, heykel seramik isteği varsa çıkartsınlar dışarı, unutmasınlar ki hiçbir zaman geç değil.

Tel: 05353801498

İnstagram: https://www.instagram.com/ressamaysebedir/

GÖRSELLER

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap