YAŞASIN OKUL AÇILIYOR!
OKUL ÇAÄžI ÇOCUKLARI NASIL BESLENSÄ°N?
SaÄŸlıklı beslenme bebeklik döneminde baÅŸlamalı, okul çağında devam etmelidir. Ayrıca bunun sürdürülebilir olması için okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içecekler ile çocukların bunlara ne kadar eriÅŸebilir olduÄŸu her zaman kontrol altında tutulmalıdır.
YaÅŸamın her döneminde saÄŸlıklı kalabilmek için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Özellikle çocukların büyüme ve geliÅŸmesinin hızlandığı, öÄŸrenmenin daha yoÄŸun olduÄŸu okul çağı döneminde, beslenmenin önemi daha da artmaktadır. ÇocuÄŸun kiÅŸiliÄŸi özellikle okul öncesi dönemde ÅŸekillenmekte, yetiÅŸkinlikteki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi bu yıllara dayanmaktadır. Çocukluk çağında kazandığı saÄŸlıklı beslenme alışkanlıkları hayatının sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu da oluÅŸturmaktadır. Çünkü saÄŸlıklı beslenme çocuÄŸun bedensel, sosyal, duygusal geliÅŸmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Okul çağı, bu nedenle çocukların beslenme alışkanlıklarının geliÅŸtiÄŸi, ev dışında arkadaÅŸlarıyla yemek yemeye baÅŸladıkları ve fiziksel, biliÅŸsel ve sosyal büyüme ve geliÅŸmenin hızlandığı, yetiÅŸkin dönemde saÄŸlıklı yaÅŸamın temellerinin atıldığı bir dönemdir.
Okul çağındaki çocuklarda sabah kahvaltısı çok önemlidir. Aileler okula göndermeden önce çocuklarının kahvaltılarını mutlaka yaptırmış olmalıdır. Sevgili anneler; okul çağındaki çocuklarımız için kahvaltı en önemli öÄŸündür. Güne doyurucu ve besin deÄŸeri yüksek, iyi bir kahvaltı menüsü ile baÅŸlanmadığı zaman çocuklarımızda genellikle zihin performansında azalma, dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve baÅŸ aÄŸrısı meydana gelebiliyor. Çocuklarımız enerjisiz oluyor. Ä°htiyaçlarını okullarda kantinlerden hazır ve katkı maddeli yiyeceklere yönelerek gideriyorlar.
Biliyorum sabahın erken saatlerinde kahvaltı yaptırmakta zorlanıyor, çoÄŸu zaman mücadeleden yılıyor ve zaman zaman kahvaltı yapmamalarına göz yumuyorsunuz. Bir anne olarak sabahın o saatlerinde çocuÄŸuma kahvaltı yaptırmakta ben de çok zorlanıyorum. Unutmayın çocuklarımızın büyüme ve geliÅŸmesi biliÅŸsel fonksiyonlarının saÄŸlıklı ÅŸekilde geliÅŸebilmesi için kahvaltı en önemli öÄŸündür. Ä°yi bir kahvaltı yaparak veya hiç kahvaltı yapmadan okula giden çocuklar tüm gün farklı fiziksel ve zihinsel performanslar göstermektedir. Öncelikle bizleri taklit eden çocuklarımıza güzel örnek olmak için biraz daha fedakârlık yaparak anne baba olarak bizlerde kahvaltı yapalım. Kahvaltı yapma alışkanlığını bir yaÅŸam biçimi olarak yerleÅŸtirmek için çaba sarf edelim.
Unutmayın sevgili anneler, farklı sunumlar ve lezzetler yaratarak, oyunlar oynayarak sabahın o erken saatlerinde belki uykusunu alamamış, belki okula gideceÄŸi için anksiyete yaÅŸayan çocuklarımıza kahvaltıyı sevdirebiliriz. Bunun yanı sıra çocukların süt, ayran veya taze ve kuru meyve gibi besinlerle ara öÄŸün yapmaları saÄŸlanmalıdır. Okul kantinlerinde satılan yiyeceklerin seçimi konusunda da aileler çocuklarını eÄŸitmeli ve uyarmalıdır. Çocukların enerji alımlarının bir kısmı abur cubur besinlerden gelirken, bu tür besinler daha çok öÄŸle vaktinde okul kantinlerinde tüketilmektedir. Bu tür besinlerin genelde enerji, yaÄŸ ve sodyum içerikleri yüksek, mikro besin içerikleri ise düÅŸüktür. Gazlı içecek, meÅŸrubatlar, patates kızartması, cips, ÅŸekerleme çocuklar tarafından en çok tüketilen abur cubur besinlerdir. Bu besinlerin tüketimini azaltmak için iyi planlanmış bir beslenme eÄŸitimi ile birlikte uygulamada da okul içerisinde satışa sunulan gıda maddelerinin beslenme ihtiyaçlarını karşılayıcı ve saÄŸlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasına temel teÅŸkil edici nitelikte olması gerekmektedir.Kuru meyveler (kayısı, kuru üzüm, kuru incir vb.), fındık, badem, ceviz omega yaÄŸ asitleri açısından zengin olan mineral deposudur, aynı zamanda yüksek enerjiye sahip yiyeceklerdir. Taze sıkılmış meyve suları veya katkısız meyve suları da vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Süt ve ayran, protein ve kalsiyum içerikleri ile çocukların büyümesine katkı saÄŸlar. Dışardan temin edecekleri börek, çörek ve kekler yerine peynirli ya da ıspanaklı börek veya kuru meyve, ceviz, fındıkla zenginleÅŸtirilmiÅŸ ince kek dilimleri günlük enerji ihtiyacının bir kısmının karşılamasına yardımcı olur. Ä°çerik, hijyen kuralları ve çocuklarımızın alacakları kalori bu ÅŸekilde kontrol altında tutulmuÅŸ olur. Yine evde hazırlanan ton balığı, beyaz peynir veya kaÅŸar peyniriyle hazırlanmış ve içerisine domates, tatlı biber, marul, salatalık eklenmiÅŸ sandviçler daha saÄŸlıklıdır. Özellikle, kepekli veya tam buÄŸday ekmeÄŸi tercih edildiÄŸinde tokluk hissi de daha uzun süre devam eder. Bununla birlikte çocukların suya ihtiyaç duydukları anda hemen tüketebilmeleri ve su içme alışkanlığı edinmeleri için mutlaka beslenme çantalarında su bulundurulması çok önemlidir.
OKUL ÇANTALARI AÄžIR OLMASIN DÄ°KKAT!
Çocuklarda 8-12 ve 12–18 yaÅŸ arasında sıklıkla karşılaşılan bir yakınma olan sırt aÄŸrısında sırt çantaları önemli bir faktördür. Çantanın ağırlığı çocuÄŸun ağırlığının yüzde 20'sinden daha fazla olmamalıdır. Ağır çantalar sırt aÄŸrısına, duruÅŸ bozukluklarına yol açabilir. Ancak yapısal omurga bozuklukları ağır sırt çantası kullanımından kaynaklanmaz. Sadece eÄŸer yapısal omurga bozukluÄŸu varsa bozukluÄŸu arttırır ve aÄŸrıyı ortaya çıkarabilir. Çocuklar mümkün olduÄŸunca hafif, bel destekli çantalar kullanmalıdır. Tekerlekli ya da elde taşınan çantaların tercih edilmesiyle sırt aÄŸrısının ve yol açabileceÄŸi sorunların önüne geçilebilir. Çantanın hafifletilmesi ve istirahat raÄŸmen geçmeyen sırt aÄŸrılarında doktorunuza baÅŸvurmanızda fayda vardır. Okul taramaları da bu baÄŸlamda aslında çok önemlidir. Ve öÄŸretmen ve velilere de sorumluluk düÅŸmektedir.
Dr. Efsun Sızmaz Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Beslenme ve Uyku Danışmanı Çocuk NLP ve ÖÄŸrenci Koçu
Yorum yap