GELECEK OKUL ÖNCESİ EĞİTİMLE GELECEK
Annerehberi’nin eğitime gönül verenlerle buluşmaları devam ediyor. Bugün “GELECEĞİMİZE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMLE SAHİP ÇIKALIM” adlı projemiz için Altıneller İlk Okulu ve Anaokulu rehber öğretmeni Mehtap Ünlü “Gelecek Okul Öncesi Eğitimle Gelecek” adlı okul öncesi eğitimin önemini vurguladığı yazıyı sizler için kaleme aldı. Bu arada belirtmeden yapamayacağım Mehtap Hocamın aldığı sertifikaları da aşağıda belirtmekte fayda gördüm. Keyifli okumalar.
GELECEK OKUL ÖNCESİ EĞİTİMLE GELECEK!
Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim gömleğin ilk düğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir.
Okul öncesi eğitim süresi içinde çocuklar ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Bununla birlikte evde yemedikleri yemeği, okulda arkadaşlarının o yemeği yediğini gördükçe kendisi de o yemeği yeme alışkanlığı kazanır. Arkadaşları ile okula ilk geldiği vakitte serbest zaman etkinliğinde arkadaşlarıyla oyun oynayarak buna istinaden sosyal becerilerinin gelişimi desteklenir. Cocuk için öğrenmenin en iyi yolu oyundur. Okul öncesi eğitim de oyun içerisinde çocuk; işbirliği yapabilme paylaşma ve empati yeteneğini geliştirir. Özgüveninin gelişmesi noktasında olumlu ve önemli bir etkendir. Okul öncesi eğitimin amacı çocuklarda öğrenmeye ilgi uyandırmak ve çocuğun var olan yeteneklerini görünür kılmaktır.
Çocuğun doğduğu günden temel eğitime başladığı güne kadar geçen yılları kapsayan ve çocukların daha sonraki yaşamlarında önemli rol oynayan; bedensel, psikomotor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı, kişiliğin şekillendiği ve çocuğun devamlı olarak değiştiği bir süreçtir. Bu nedenle, çocuğun küçük yaşlarda sağlıklı bir ortamda gelişimini sürdürmesi önem arz etmektedir.
Evet, Eğitim Ailede başlar çevre ile şekillenir ve buna istinaden çocuğun kişilik gelişiminde aileden sonraki en önemli etken okul öncesi eğitim ve çocuğun içinde bulunduğu sosyal çevredir.
Eğitim, öğrenci-öğretmen-veli üçgeninden oluşan bir platformdur. Bu üçlü platform ne kadar birbiri ile bağlantılı ve samimi bir diyalog içerisinde olursa o kadar ve bu birliktelik ne kadar güçlü olursa çocuklarımızda o oranda sağlam bir kişilik kazanırlar.
Bilişsel gelişimin %70’ lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme yetisi bu dönemde çok hızlı gelişir. Çocuğun kişilik gelişimi de çok büyük oranla bu yaş evresinde kazandırılır. Matematik ve yabancı dil gelişiminin temellerinin %70 atıldığı yaş aralığı 2-4 yaş aralığıdır.
Sonuç olarak şunu söylemek mümkündür ki aile ve eğitimci işbirliği çerçevesinde gelişen okul öncesi eğitim; yaratıcı, ileriyi görebilen, hayal dünyası güçlü, sorgulamayı bilen, sosyal yönü gelişmiş, pozitif, vicdani yönü güçlü, merhametli, vatana millete gönül bağı olan sevgi dolu mutlu çocuklar, akabinde ise sağlıklı bireyler, dolayısıyla sağlıklı ve bilinçli bir toplumun oluşmasında en temel noktadır.
ALTINELLER ANAOKULU VE İLKOKULU REHBER ÖĞRETMEN AİLE DANIŞMANI AİLE EĞİTİM FORMATÖRÜ BAĞIMLILIK UZMANI MEHTAP ÜNLÜ
Yorum yap