Anlayarak Hızlı Okuma

Günümüzde hız artık vazgeçilmezimiz. Hızla deÄŸiÅŸen çağımızı son sürat takip etmek okumaktan geçiyor. Åžanslıyız ki pek çok yazar gün geçmiyor ki bizi yepyeni kitapları ile buluÅŸturuyor.

Okuyup, anlamak aktarmak ve özümsemek. Anlayarak hızlı okuyabilmek için ise gözlerimize yeni bir alışkanlık edindirmek gerekli. Göz kaslarını geliÅŸtiren, kıvraklık kazandıran göz egzersizleri ile daha çok kelimeyi görüp, beynimizi daha aktif hale getirip etkin anlamayı oluÅŸturabiliriz. Buna baÄŸlı olarak görsel hafızamızı geliÅŸtirebiliriz. Göz egzersizlerinin 21 gün boyunca aralıksız yapılması gereklidir.

Hızlı okuma sayesinde bakış açınız deÄŸiÅŸir ve geniÅŸler. Çocuklara kitap okumayı sevdirmek merak duygusunu uyandırmakla baÅŸlar. Bol bol sözlük okutarak yeni kelimeler öÄŸrenmesini saÄŸlayın. ÇocuÄŸunuzun sevdiÄŸi dergiye üye olun ve onun adına gelen bir posta ile kendini özel bir birey olarak hissetmesini saÄŸlasın. Böylelikle okusun, okuduÄŸu kitaptan neler anladığının resmini çizmesini isteyin.

Her imkanda ve her koÅŸulda, sesli ortamda kitap okumak mümkündür.

Kalem ve parmakla takip etmeden, dudak kıpırdatmadan okumak gereklidir. Ä°ç sesle okumak bizi %35 yavaÅŸlatır.

Dikkat ve konsantrasyon bozukluÄŸunu giderebilmek hızlı ve etkin okumaktan geçer. Her ne yapıyorsak ona yani âna odaklanıp layıkıyla iÅŸimizi tamamlayalım.

 
  2 dk süre tutalım.Bu süre zarfında 1'den 60 'a kadar olan sayıları sırasıyla bulalım. Sonra yine 2 dakikada A'dan Z'ye kadar olan harfleri sırası ile bulalım.
 
   Düzenli olarak yapılan bu aktivite gözlerimize hız kazandırmış olacak. Beynimizi de etkin kılacak.
 
  Uygulamayı elimizle ,parmakla ,kalemle çizerek takip etmeden sadece gözlerle mutlaka başımızı oynatmadan yapalım.
 
2.Foto :
 
    Resimdeki gibi kollar iki yana açılıp başımızı sabit tutarak gözlerimizle parmak uçlarımızı görmeye gayret edip ,hızlı göz hareketleri ile bakış açımızı geniÅŸletmiÅŸ oluruz.
 
3. Foto :
  Siyah zor bir renktir.Bu nedenle göz kasları için  uygulayacağımız bu egzersiz dikkat eksikliÄŸi ve konsantrasyon bozukluÄŸunu giderebilmek için etkili olacaktır. Odanıza beyaz bir kağıda çizdiÄŸiniz belirgin bir siyah nokta asınız. 
2 m. Uzaklıktan 2 dk. Boyunca gözlerinizi kırpmamaya gayret ederek bakınız.Kaç kez kırptığınızı sayınız . Ne kadar iyi odaklanırsanız her geçen gün sayı en aza inecektir.
 

@elaulke01

Elâ  ÜLKE

Anlayarak Hızlı Okuma ÖÄŸretmeni

 

Yorum yap