KODLAMA

Teknolojinin hızlı ilerlemesi insan hayatının her alanında kendini gösteriyor. İşlerimiz buna göre şekilleniyor... Sosyal çevremizi bu hız şekillendiriyor... Aile, Ebeveyn kavramları bile teknolojinin bu hızlı gelişiminden etkileniyor.

Ebeveyn olmak, eskiden korumak kollamak ve ona iyi bir eğitim alabilmesi için imkan sağlamaktı.  Ama artık bu yetmiyor. Değişen koşullarla birlikte artık bizimde bu teknolojiyi öğrenmemiz, anlamamız ve çocuğumuza bunun mantığını anlatmamız gerekmektedir.

Özellikle 2000 yılından sonra doğan çocuklar bu hızlı değişen dünyanın içinde doğuyor ve siz bu çocuğa bunlardan uzak dur diyemezsiniz. Uzak tutmaya çalışmak da zaten onu 21. yüzyıl becerilerinden uzaklaştırma çabası olur.

Peki neler yapabiliriz...

Çocuklarımızın teknolojik kazanımlar elde edebilmesi için onları yönlendirmek anne baba olarak bizim görevimiz. Artık eğitim konusunda da teknolojik destek bulmak çok kolay. Çocuklar bu destek ile kod yazmaya başlayabilir, kendi oyunlarını tasarlayabilir hale geliyorlar.

Bu yazıda sizlere evde internet üzerinde açıp çocuklarımızla birlikte hem oynayıp hem de kodlama yapabileceğimiz uygulamaları tanıtacağım.

  1. https://studio.code.org adresinden ulaşabildiğimiz uygulama bu konuda en başarılı örneklerden bir tanesi. Türkçe dil desteği mevcut. 4 yaşında 17 yaşına kadar her seviyeye uygun bulmacalar çocuğunuzun çok hoşuna gidecektir.

 

  1. https://scratch.mit.edu/ Çocuklar için kodlama denince akla ilk gelen “scratch” . MIT Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir ve MEB'in müfradatında olan bir uygulamadır. Hatta 2018 Liselere giriş sınavında bir soru bile çıkmıştır. Sürükle/bırak yöntemiyle eğitimler çok basitten zora doğru gitmektedir. Serbest çalışma alanı ile de çocuklara kendi oyun ve animasyonlarını yapabilme imkanı tanımaktadır. Tamamen ücretsiz.

 

  1. https://www.kodugamelab.com/ Microsoft'un desteklediği bir platformdur. Haliyle sadece windows üzerinde çalışabiliyor. Yaş grubu olarak ortaokul ve lise çağındaki çocuklara hitap ediyor.

 

  1. http://lightbot.com/ flash tabanlı biir oyunu mevcut. Tablet ve telefonlar için bir uygulama. 4-8 yaş ve +9 yaş diye 2 kategorisi var. Lightbot ile robotunuza verilen görevi yaptıracak komutları veriyorsunuz. Bu da oldukça başarılı bir site.

 

Kodlamanın dışında çocukların yaratıcılıklarını destekleyen eğlendiren düşündüren pek çok Web 2 araçları mevcuttur. Arttırılmış gerçeklik uygulamaları çocukların çok ilgisini çekmektedir. Bunlardan benim favorim quiver uygulamasıdır.  http://www.quivervision.com sitesinden çıktı aldığımız resimleri çocuklara boyatıyoruz ve ardından uygulamayı indirip açıyoruz ve Sürpriz

Yorum yap