Bir Ä°pte Ä°ki Cambaz

Sevgili Annerehberi Okuyucuları Merhaba;

Biri çocuk diÄŸeri müzik aynı ipte dans eden iki cambaz gibi deÄŸiller mi?

Çocuk dediÄŸimiz yerinde duramayan, enerjik, hareketli; müzik dediÄŸimiz yerinde durdurmayan, enerji veren. Ä°ÅŸte bu ikili bir ipte dans eden müthiÅŸ ikili.

Çocuk geliÅŸimi sürecinde okul öncesi dönemi destekleyen önemli kaynaklardan birisi sanattır. Sanat birçok alt daldan oluÅŸmaktadır ve müzik bunlardan biridir.

“MüziÄŸin çocuk geliÅŸimine etkileri nedir?”. “Çocuklarımızı müzikle nasıl tanıştırmalıyız?” bu konularda sizlere fikir olacak bazı bilgiler paylaÅŸmak istedim.

Öncelikle müzik, “nasıl bir etki yaratıyor da çocuk geliÅŸimine katkı saÄŸlıyor” kısmına bakalım. Müzik, erken yaÅŸlarda bireyler ile tanıştırıldığında o bireylerin biliÅŸsel ve dil, zihinsel geliÅŸim ve yaratıcılık, duygusal ve sosyal geliÅŸim, bedensel ve psiko-motor geliÅŸim gibi tüm geliÅŸim alanlarını destekleyici etkiler yaratıyor. Küçük yaÅŸlarda müzik eÄŸitimi ile desteklenen çocukların ruhsal ve bedensel yönden daha saÄŸlıklı bir geliÅŸim sergiledikleri yapılan araÅŸtırmalarla da destekleniyor.

Bu nasıl oluyor?

Müzik eÄŸitimi ile erken yaÅŸta tanışan çocuklarda beynin iki lobu da daha fazla çalışıyor. Ve böylece beynin bellek, motor kontrol, dil kullanımı, farkındalık, problem çözme becerileri, matematik ve en önemlisi yaratıcılık konusunda müzikle tanışmayan çocuklara göre daha fazla geliÅŸim gösterdiÄŸi tespit ediliyor.  

Müzik dinletmeye bebeklerimiz anne karnında iken baÅŸlanabilir. Ve saÄŸlıklı bebekler doÄŸdukları zaman iÅŸitme becerisine sahip olacaklarından yine müzik dinletilebilir. Fakat bu dönemde verdikleri tepkiler refleks hareketleridir. Bu yüzdendir ki daha sakin ve çocuÄŸu sakinleÅŸtirici, anne ninnileri tarzında müzik dinletileri seçmek, çocukların yatışmasına ve uyumalarına destek saÄŸlar. Bu dönem daha çok pasif dinleyici olurlar ve sorasında tepki verdikleri aktif döneme geçiÅŸ yaparlar. Bu dönemde müzikli, sesli çocuk kitaplarını kullanmak da geliÅŸim süreçleri için önemlidir.  

Müzikle çocuklarımızı tanıştırmak için ebeveynler olarak baÅŸka neler yapabiliriz:

  • Günlük yaÅŸamımıza müziÄŸi ortak edebiliriz. SeçeceÄŸimiz müziklerin hayatın akış sürecinde yer alması çocuÄŸun müzikle tanışık ve alışık olması için önemlidir. SeçeceÄŸimiz müzik türü klasik müzik olursa alternatif düÅŸünme becerilerinin de geliÅŸmesine katkı saÄŸlayıcı bir adım atılmış olur.
  • Müzik türü fark etmeden iyi müzisyenlerin yaptığı eserleri çocuklarımıza dinletebiliriz. Fazıl Say’ın “Çocuklar Ä°çin” albümü bu anlamda bize rehberlik edebilir.
  • Çocuklarımızla canlı performansların sergilendiÄŸi konserleri dinlemeye gidebiliriz. Yaz dönemlerinde açık hava konserlerini kaçırmamak çocukların müzikle tanışmaları konusunda olumlu etkiler yaratacaktır.  
  • ÇocuÄŸumuzu bir enstrümanla tanıştırabiliriz. Bu kısımda bir müzik kursundan ya da müzik öÄŸretmeninden destek alarak çocuÄŸumuzun müzik aletlerini tanımasını, ilgisini çekecek bir enstrümanın olup olmadığını gözlemleme ve sevdiÄŸi bir enstrüman olursa onunla tanışmasını saÄŸlama önemlidir.

 

Enstrüman çalan çocukların konsantrasyon ve düÅŸünme yeteneklerinin daha geliÅŸmiÅŸ olacağını unutmayalım.

 

Enstrüman çalmaya çalışmak ayrıca çocuklarda sebat etmeyi öÄŸrenmeleri ve çalışma disiplini kazanmaları anlamında da olumlu etkiler yaratır.

 

  • Söz ve müziÄŸin birleÅŸerek oluÅŸturduÄŸu ÅŸarkılar duyguların ifade edilmesi anlamında önemlidir. Duygu ifadeleri açısından ÅŸarkıları dinlemeleri de deÄŸerlidir. YaÅŸ grubuna ve çocuk geliÅŸimine uygun olacak ÅŸarkılar tercih edilmelidir.
  • Müzik, çocuÄŸu sosyalleÅŸtireceÄŸinden farklı insanlar tanımak, insan iliÅŸkilerini yönetebilmek, müzik gruplarına dahil olmak ile grup çalışmalarında geliÅŸebilme anlamında da geliÅŸim sürecine katkı saÄŸlayacaktır.  

Erken yaÅŸta çocuk kitapları ile tanışan çocuklar gibi müzikle tanışan çocuklarda vizyonu geniÅŸ, farkındalığı yüksek, empati kurabilen çocuklar olma yolunda ilerleyeceklerinden müzik ile tanışma ve hayatlarında müziÄŸe yer açma önemlidir.

Farklı müzik türlerinde, farklı müzisyenlerin yaptığı iyi eserler ile çocuklarımızı tanıştırmak, müziÄŸin eÅŸliÄŸinde hayatta dans etmek dileÄŸimle.

Sevgilerimle,

Işık SARAÇ

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/isik-sarac.jpeg

Işık Saraç

Yazar

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap