Yabancı Dil Öğrenmek

Öncelikle şuan ki heyecanımı anlatmam mümkün değil. İlk yazım ve acaba nerden başlamalıyım derken, dedim ki kendime; “ sen Almanca Öğretmenisin ve tatbikî bununla ilgili bir şeyler yazmalısın..”  Bundandır ki, ilk yazım yabancı dil öğrenmek ile ilgili.

Her ne kadar hayatın olağan akışı içerisinde görülse dahi, yabancı dil öğrenmek, hayatımız boyunca verdiğimiz kararlar içerisinde en önemli olanlardan birisidir aslında. Zira yabancı dil öğrenmek uzunca bir süre için bizi meşgul edecek, hangi seviyede olursak olalım etkileri her zaman hissedilecek bir eylemdir. Hele ki, öğrendiğimiz yabancı dil günlük hayatımızda kullanım alanı buluyorsa çok daha büyük öneme sahip olmaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz çağ, bilgi çağı olarak adlandırılmakta ve artık bilginin sınırının olmadığını bize göstermekte. Dünya vatandaşı olabilmek günümüz gençliğinin en büyük özelliklerinden birisi olup, dünya vatandaşlığının sunduğu sınırsız olanaklardan yararlanabilmek ise, en az bir hatta iki yabancı dili iyi düzeyde bilmekle mümkün olabilmektedir.

Buradaki “iyi düzey” tabiri ise üzerinde en çok tartışılan konulardan birisidir. Peki, nedir bu “iyi düzey”? Bunun için bir çok farklı tanım yapılabilirken, kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilecek bir skala da her zaman söz konusu olacaktır. İşte bu nedenledir ki, Avrupa Birliği tarafından yıllar öncesinden başlatılan bir çalışma ile “AB Ortak Dil Kriterleri” oluşturulmuş ve yabancı dil düzeyi ile ilgili uluslararası bir standart ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Yabancı dil öğrenmek, her şeyden önce bir kararlılık gerektirmektedir. Bu uzun ve zorlu sürece başlamak önemli bir karardır ve tüm öğrenme süreci bu kararlılık düzeyine bağlı olarak ilerlemektedir. Öğrenilen dili sevmek de bu süreci destekleyen önemli unsurlardan birisidir. Ve işte biz öğretmenlerde burada devreye girmekteyiz. Almancayı öğrenen kişi,(aslında sadece Almanca değil hangi yabancı dil olursa olsun) hangi yaşta olursa olsun öncelikle öğreneceği dili sevmeli ve benimsemeli. İşte biz öğretmenler, sıradan öğrenme metotlarının aksine yeni öğrenme metotlarını kullanarak bunu başarabiliriz.

Bir sonraki yazım bu yeni metotlarla ilgili olacaktır. Yorumlarınızı ve görüşlerinizi beklemekteyim.

 

Yazar Hakkında

/images/2.png

Bahar ANKIN

Almanca Öğretmeni

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap