İkinci Dil Öğretimine Ne Zaman Ve Hangi Durumlarda Başlamak Uygundur?

 

İkinci dil öğretimine ne zaman ve hangi durumlarda başlamak uygundur?

Erken çocukluk döneminde ikinci dilde şarkılar, hikayeler dilin daha rahat öğrenilmesini sağlar. Bu dönemde beyin yeni şekillendiği, sağ ve sol beyin olgunlaşmadığı için daha doğal şekilde zorlanmadan, çok büyük bir çaba harcamadan öğrenebilir. İkinci dili daha akıcı kullanabilir.

Anne babaların çocuğu hazır olamadan anaokuluna başlatması özellikle de iki dilli bir anaokuluna başlatması yanlış bir karar olabilir. Çocuğun duygusal gelişimi, duygusal bağ kurması, kendini güvende hissetmesi her şeyden önemlidir. Dil öğrenmesine takılıp çocuğun duygusal gelişimini ihmal edersek çocuğun gelişiminde gerilik oluşur ve psikolojisi bozulabilir.

Bu nedenle ikinci dil konusunda çok ısrarcı olmadan çocuğun dile yatkınlığını göz önünde bulundurarak çocuğun ikinci dili oyun yolu ile keşfetmesi sağlanabilir. Eğer ikinci dili anaokulunda öğrenecekse ilk yıl çocuğun normal bir anaokuluna gidip öz güvenin gelişmesi ve okula alışması sağlanmalıdır. Anaokulu veya kreşin ikinci yılında ise çocuğun genel gelişimi değerlendirilerek çift dilli anaokuluna gitmesi sağlanabilir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğu için bu konuda uzman bir pedagogdan destek almak daha sağlıklı olacaktır.

Çocuğun duygusal problemleri varsa veya gelişiminde gerilik varsa öncelik çocuğun gelişimi olmalıdır. Dört duvar arasında sosyalleşmeden izole büyüyen çocuklar bırakın ikinci dili ana dilinde bile iletişim kuramıyorlar. Gelişimlerinde ciddi problemler oluşuyor. Bu çocukların çoğu yaygın gelişimsel bozukluk tanısı alıyor. Zaten bu tanıyı alan çocuklar ikinci dili öğrenemezler ve ikinci dili öğretmeye çalışmak bu çocukların daha fazla içine kapanmaları, öğrenmeye kendilerini kapatmaya yol açar. Normal gelişimi olan çocuklarda ise dikkat edilmesi gereken çocuğun bir yetişkine (anne, baba, bakıcı, vb.) sağlıklı bağlanması, kendini rahat ifade edebilmesi, kendine güvenmesi yeterlidir. Anne babalar çocuğu yavaş yavaş çocuk şarkıları, hikayeler ve çizgi filmlerle anaokulundan önce ikinci dile yatkınlık geliştirmesini sağlayabilirler.

Çocuğunuza doğru zamanda yabancı dil eğitimi vermeniz dileğiyle…

Yazar Hakkında

/images/2.png

Bahar ANKIN

Almanca Öğretmeni

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap