Karar senin kazanan mı olmak istiyorsun? Kazananları izleyen mi?
Karar senin kazanan mı olmak istiyorsun? Kazananları izleyen mi?
Bir sınav nasıl kazanılır? Milyonlarca gencin girdiği sınavdan nasıl iyi bir puan alarak istediğin okula yerleşebilirsin? Yanıt basit “çok çalışarak”, “disiplinli, verimli çalışarak” kazanılır elbette. Karar senin kazanan mı olmak istiyorsun? Kazananları izleyen mi? Seçimini sen yapacaksın sevgili öğrenci. Ben de üniversite sınavına girecek çocuğu olan bir anneyim. Elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum ama bizlerin verdiği motivasyon, destek bir yere kadar çocuk kendisi çabalamalı, kendisi istemeli, kendisi istemezse değil ebeveynler, öğretmenler bir köy ilgilense fayda yok.
“Çoğu insan zekaya inanır. Ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum.” Demiş 2015 Nobel Ödülü sahibi Kimya Profesörü Aziz Sancar.
Başarının tek bir sırrı yok ki? Evde sınava hazırlanan çocuklarınız olunca ilginiz gereği başarıya ulaşmış çocukların nasıl başardığını bunun arkasındaki sırrı merak ediyorsunuz. Bu sırların kapısını aralayan bir kitap bulmuşken okumamak olmaz. Bu konuda yazılan kitaplardan biri Mom Talks Adana etkinliğinde tanışma ve kitabı imzalatma şansım da oldu. Konuşmasını da dinledim kendisinin. Sınav başarısı konusuyla ilgili yapılan çalışmalar ve somut verilerle destekleyince söylediklerini yazarımızın konuşması çok hoşuma gitti. Bunu da belirtmeliyim.
Yazar Emre Dalkılıç’ın “Nasıl kazandılar” kitabına (Cinius Yayınevi, birinci baskı, Ocak 2023) göre ilk sınav “vazgeçmeyi bilmek” mesela. Bu çağda en önemli şey internetten, telefondan, sınırsız bitmek bilmeyen dizilerden, filmlerden, sosyal medyadan, sürekli yeni ve farklı içeriklerle bizi dopamin bağımlısı yapan, tüketim odaklı teknoloji dünyasından vazgeçmek. Hiçte haksız sayılmaz öyle değil mi? Teknolojiden vazgeçmek bırakalım çocukları, ergenleri şu anda bütün insanların genel sorunu gibi geliyor bana göre. Benim de şu an sınavlara hazırlanan çocuklarım var en çok zorlandığım konu teknoloji konusu.
Emre Bey 2000-2020 yılları arasında üniversite sınavında birinci olmuş 15 kişi ile görüşmüş bu kitap için. Kitabı okurken bu çocukların sınava hazırlık sürecini, motivasyon kaynaklarını, nasıl disipline olduklarını, şu anda nerede ne yaptıklarını, ders çalışma stratejilerini detaylı bir şekilde öğreniyorsunuz. Birinci olan çocukların sınav öncesi kendilerini tanımalarının, hedeflerini belirlemenin, sevdikleri sevmedikleri alanı bilmelerinin, yetenekleri olduğu alanın meslek seçimlerindeki etkilerinin önemini de gözler önüne seriyor.
Odaklanma da yine her konuda olduğu gibi başarıya ulaşmada en önemli etkenlerden biri gibi gözüküyor. En çok dikkat dağıtıcı unsur yani odaklanmamızı bölen şey yine değişmiyor tabi, “teknolojik cihazlar”.
Odaklanarak etkili ve verimli çalışarak daha güzel bir gelecek için çalışmak, çalışmak, çalışmak, üretmek, üretmek, üretmek diyorum bende başka bir şey demiyorum.
Sevgiyle kalın dostlar.
Yorum yap