Farklılıklar Üzerine Çocuk Kitapları

Bazen kendimizden bile sakladığımız, benliÄŸimizdeki kırılmış tarafa ÅŸefkat gösterip yaÅŸantımızda bir fark yaratma kapasitesine sahip bir araç deÄŸil midir çocuk kitapları? YaÅŸadıklarımızın sadece bizim başımıza gelmediÄŸini göstererek bize destek olmaz mı?

Ve kendimizi olduÄŸumuz gibi kabullenmek, farklılıklarımızın da bizi biz yapan bütünün bir parçası olduÄŸunun farkındalığını kazanmak, kendimizle ve çevremizle barışmak için arkadaÅŸ deÄŸil midir?

Nitelikli, içerisinde önemli deÄŸerler barındıran çocuk kitaplarını okumak içimizdeki çocuÄŸa doÄŸru yaptığımız bir yolculuktur aslında. Her birimiz farklı yaparız bu yolculuÄŸu ne güzeldir farklılıklarımız. Bizi birbirimizden özel kılan ama asla üstün kılmayan özelliklerimiz.

Farklılıklar ve farklı olmak üzerine çocuk kitapları deyince aklımıza ilk gelen, belki de hepimizin çocukken okumuÅŸ olduÄŸu “Çirkin Ördek Yavrusu” masalıdır. Andersen masallarının en bilinenlerinden biri olan bu masalda herkesçe çirkin bulunan, annesi tarafından sahip çıkılmayan bir ördek yavrusunun hikâyesi anlatılır. Kahramanımız türlü cefadan sonra güzelim bir kuÄŸuya dönüÅŸerek ezilmekten, ayrımcılıktan kurtulup mutluluÄŸa eriÅŸir.

Ben de bu yazımda çocuk kitaplarının “farklılıklar” temasına uygun olanlarından  bir kısmını sizlerle paylaÅŸmak istedim.

1) Müzisyen Ä°nek Sırma:

Farklılıkların ve dış görünüÅŸün, yeteneklere ve ideallere engel olmadığını vurgulayan, farklılıkları çocuk diliyle gayet keyifli anlatan bir kitap. Orjinali “Sophie La Vache Musicienne” olan Geoffroy de Pennart’ in bu güzel kitabını 3 yaÅŸ üzerindeki çocuklarınıza okumanızı tavsiye ederim.

 

2) Farklı Ama Aynı:

Farklılıklar konusuna engelliler penceresinden bakan bir kitap. Kitapta arka bacakları çok zayıf olduÄŸu için öteki kardeÅŸlerinin aksine koÅŸup oynayamayan bir keçinin hikayesi anlatılıyor. 3- 8 yaÅŸ arasındaki çocuklarınıza okuyabileceÄŸiniz engellilik ve engellilere yönelik ayrımcılık konusunu konuÅŸabileceÄŸimiz çok güzel bir Feridun Oral kitabı.

3) Mutlu Su Aygırı:

Su aygırı, küçük bir su aygırı olmaktan hiç memnun deÄŸil. Sürekli baÅŸka hayvanlara özeniyor, onlar gibi olmak istiyor. Çünkü ona göre su aygırı olmak çok sıkıcı. Bir gün ormanda gezerken maymun, kartal, kuyruksüren gibi hayvanlarla karşılaşıyor. KarşılaÅŸtığı her hayvanda ise onlara benzemek için çabalıyor; fakat tüm denemeleri baÅŸarısız oluyor. Ta ki su birikintisinin yanında bir keçi ile tanışana kadar! Farklılıklarını kabullenip, kendi olmanın en güzeli olduÄŸunu anlatan en eÄŸlenceli çocuk kitaplarından.

4) Yavru Ahtapod Olmak Çok Zor:

Yavru ahtapot Nino, her sabah yatağından zorlukla kalkar ve annesinin yardımıyla kıyafetlerini giyerdi. Zorla giymesinin sebebi ise Nino’nun artık sekiz kollu bir ahtapot olmaktan, her gün her sabah sekiz delikli kıyafetler giymekten bıkmış usanmış olmasıydı. Tek dileÄŸi bir yılan balığına dönüÅŸmekti, ancak bir sabah öyle bir ÅŸey oldu ki Nino artık ahtapot olmaktan gurur duymaya baÅŸladı. Acaba, Nino’nun fikrini ne deÄŸiÅŸtirdi? Kendi olmanın önemini ve kendi yapabileceklerini küçük çocuklara anlatan, farklılıkların farkında olmalarını saÄŸlayan bu harika kitabı  Sara Åžahinkanat yazmış   Feridun Oral resimlemiÅŸtir.

5) Nohutçuk:

Küçük kahramanımız Nohutçuk, çok küçük. Ancak büyük ÅŸeyler yapmak için kocaman olmaya gerek yok! Küçücük bedenine raÄŸmen güreÅŸiyor, ip üstünde yürüyor, tırmanıyor, araba kullanıyor ve bunun gibi yapabildiÄŸi daha nice ÅŸeyler var.

O, tüm bu farklılıkları bir yana, hayatını doyasıya yaÅŸayan küçük bir nohutçuk! Çocuklarımıza zorluklarla karşılaÅŸtıklarında pes etmek yerine çabalamalarının, kendilerini keÅŸfetmelerinin ve sevdikleri ÅŸeyleri yapmalarının önemini vurgulayan sıcacık bir hikaye.

6) Petunya’nın Gizemi:

Farklı olanı kabullenme üzerine incelikli bir hikaye.

7) Ağaca Tırmanan İnek-Suyu Sevmeyen Krokodil-Kırpılmayı Sevmeyen Koyun

Farklılığı fark eden ve bu güzelliÄŸi yayan bir inek, bir koyun, bir ejderha. Hayallerinin peÅŸinden giden ve etrafındakileri de götüren Mötilda, dış görünüÅŸün ötesindeki güzelliÄŸi fark eden Lola ve kardeÅŸlerinden neden farklı olduÄŸunu anlayan Arnıld… Kalıpların dışında olmak ve farklı bir yaÅŸamı tercih etmek üstüne.

Gemma Merino, Pearson Yayınevi, Yaş: 3-6

 

8) KaÅŸal:

Annesi bir kaşık, babası ise bir çatal; ona ikisine de biraz benzediÄŸi için KaÅŸal adını vermiÅŸler. Görüntüsünün farklı oluÅŸu ailesini her ne kadar rahatsız etmese de KaÅŸal ve diÄŸerleri maalesef ailesiyle aynı fikirde deÄŸil. Çünkü onun yaÅŸadığı mutfakta çatallar çatal, kaşıklar da kaşıktır! DiÄŸer tüm kaşık ve çatal dostları evyede bol köpüklü bir banyonun tadını çıkarırken ya da masalara kurulurken KaÅŸal yalnızca onları seyrederdi. Kimse onu bu görüntüsüyle kabullenmek istemezdi. Ama bir sabah pasaklı bir ÅŸeyin mutfaÄŸa gelmesiyle belki de KaÅŸal aradığı dostu bulmuÅŸtur.

9) Renklerin Kara Kitabı:

Renklerin Kara Kitabı okuduÄŸum en güzel farkındalık kitaplarından biri. Yazar, görme engelli bireylere renkleri kabartmalarla, benzetmelerle o kadar güzel anlatıyor ki! Tıpkı Ä°brahim’in de dediÄŸi gibi renkleri koklayabiliyor, hissedebiliyor, duyabiliyor ve tadabiliyorsunuz bu kitapta.  Kitabı isterseniz Latin alfabesinden, isterseniz de Braille alfabesinden okuyabiliyorsunuz.

 

10) Bir Deve KuÅŸu Her Åžeyi Yapabilir!

Bir devekuÅŸu isterse her ÅŸeyi yapabilir mi? Tabii, neden olmasın? Her gün kaplanlar tarafından kovalanmaktan çok mutsuz olan devekuÅŸu, papaÄŸanlar gibi uçmak istiyor. Biraz muz yaprağı, biraz bambu ve biraz da sarmaşıkla baÅŸarıyor da. Sonra gökyüzündeyken daha yüksekte uçan flamingolar gibi uçmak istiyor, flamingolarla uçarken de dağın zirvesinde daireler çizen kartala özeniyor. Peki, baÅŸka hayvanların kiÅŸisel özelliklerine özenen yalnızca devekuÅŸu mu? Belki bir kaplumbaÄŸa da devekuÅŸu gibi uzun bacaklı olmaya özeniyordur.

Bir Deve KuÅŸu Her Åžeyi Yapabilir, OÄŸuz Demir’in kaleminden bireysel farklılıkların güzelliÄŸi üzerine eÄŸlenceli bir hikâye.

 

11) Suki’nin Kimonosu:

Suki’nin en sevdiÄŸi ÅŸey, büyükannesinin geçen yaz ona hediye ettiÄŸi mavi kimonosu ve okulun ilk günü de mavi kimonosunu giymekte kararlı. Daha en başında Suki’nin kardeÅŸleri bile böyle bir kıyafet giyerse herkesin ona tuhaf bakacağını, onunla alay edeceklerini söyleyerek vazgeçirmeye çalışıyor. Ama Suki vazgeçmiyor ve istediÄŸi kıyafetle gidiyor okula. Tabii kardeÅŸlerinin söylediÄŸi gibi de oluyor. Mavi kimonosuyla alay eden, gülen pek çok çocuk… Peki, Suki? O hâlâ mavi kimonosuyla çok mutlu! Kendisi olmayı tercih etmek, özgüven ve farklılıklar üzerine Meav Yayıncılık’tan.

12) Mavi Kurtlar Kenti:

Mavi Kurtlar Kenti’nde tekdüze bir hayat yaşıyor mavi kurtlar. YaÅŸadıkları düzeni hiç bozmadan, her gün aynı ÅŸeyleri yaparak geçiyor günleri. Öyle ki Tabii bu kentte yalnızca kurtlar deÄŸil; deniz, gökyüzü, evler, masalar hatta çiÅŸ bile mavi. Ancak bir gün kente kırmızı bisikletli kırmızı bir kurdun gelmesiyle hayatları da deÄŸiÅŸmeye baÅŸlıyor.

Çınar Yayınları’ndan farklılıklara saygı duymak, yeniliÄŸe ve deÄŸiÅŸime açık olmak üzerine çok güzel bir hikâye.

13) Oliver:

Ä°zlandalı yazar çizer Birgitta Sif’in ilk kitabı.Kendini herkesten farklı hisseden ve kendi kendine yetmeye çalışan bir çocuÄŸun hikayesi… Oliver kendi dünyasında mutludur ama yalnızdır.Fakat yolu bir gün Olivia ile kesiÅŸir. Ve Olivia’da farklıdır. Birgitta Sif, Oliver’in çekingenliÄŸini, kendini farklı hissetmesini ve günün birinde baÅŸka bir insanla yakınlık kurmasını çok güzel anlatıyor.

14) Morris Micklewhite Ve Turuncu Elbise:

Bu OÄŸlan Süslenmeyi Seviyor!

Sınıf arkadaÅŸları onlardan farklı olduÄŸu için Moris'le alay ediyor ama o bununla baÅŸ etmenin yolunu bulacak. Christine Baldacchino'nun, farklı olanın cesaretini ve yaratıcılığını anlattığı tatlı öyküsüne Isabelle Malenfart'ın sıcak çizimleri eÅŸlik ediyor.

Amerikan Kütüphaneler BirliÄŸi'nin GökkuÅŸağı Listesi'nde bulunan bu kitap ABD'NÄ°N prestijli kitap dergisi Kirkus tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterildi.

 

15) Sara’ya Fındık Yok!

Besin alerjileri üzerine bir hikâye…
Küçük Sara, bir sabah fıstık ezmeli tost yedikten sonra aÄŸzında ve ellerinde karıncalanmalar hissediyor. ÇeÅŸitli testlerden sonra sadece yerfıstığına deÄŸil, aynı zamanda fındık, ceviz, soya, süt ürünleri ve yumurtaya da alerjisi olduÄŸu ortaya çıkıyor. “Sürpriz!” diye bağırarak karşıladı annem okuldan döndüÄŸümde. “Hiçbir sorun yaÅŸamadan yiyebileceÄŸin bir çikolata ve dondurma buldum. Üstelik pirinç sütü de var.” “BöÄŸ... Ä°ÄŸrenç!” diye yanıtladım. “En azından tadına bak Sara! Bu sütü püre, kurabiye ve pasta yaparken kullanabilirim.” Burnumu sıkıp bir yudum içtim. Vay canına! Annem haklıydı... Bu süt gerçekten de çok lezzetliydi. Vanilya tadı vardı.

YetiÅŸkinler için bile yeni bir baÅŸlangıç tedirgin edici olabilirken, çocuklar için neden olmasın? Yeni bir kardeÅŸ, yeni bir okul, beklenmedik bir geliÅŸme ya da baÅŸ etmek zorunda kaldığımız heyecanlar, korkular, takıntılar, duygular... “Gerçek hayattan hikâyeler” dizisi, farklı duygu ve durumlara odaklanıyor. Çocuklara, yaÅŸadıkları sorunlar karşısında yeni pencereler açabilecek resimli hikâyelere yer verilmesinin yanı sıra ebeveynlere ve eÄŸitimcilere yönelik bilgilendirici bir bölüm de bulunuyor.

Her birimiz birbirimizden farklıyız ama olduÄŸumuz gibi özel deÄŸil miyiz? Farklılıklarımızla birbirimizi tamamlamaz mıyız?

 

 

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-01-23-at-18.41.54.jpeg

Özlem ÖZTÜRK YILDIZ

Öğretmen

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap