BEN HERKESLE GÄ°TMEM KÄ°!

Merhabalar,

Çocuk kitabı yorumlama sebeplerimden biri de bazılarımızın vakit bulamadığımız için kitapları internetten alıyor olmamız. Dolayısıyla iç sayfalarına bakma ÅŸansımız olmuyor. Çocuk kitaplarında da resimler çok önemli oluyor. Ben çocuÄŸuma mahremiyet eÄŸitimi vermek amacıyla internetten birkaç tane kitap aldım. Bazılarını çok beÄŸenirken bazılarında takıldığım noktalar oldu. Sizinle bu konuları naçizane paylaÅŸmak istedim.

Ben herkesle Gitmem Ki! kitabı da cinsel istismara karşı çocuklarımızı bilgilendirmeye yönelik yazılmış bir çocuk kitabı.

Almancadan çeviri yapılmış, 32 sayfa. Çizimler genel olarak güzel sadece birkaç görsel çok hoÅŸuma gitmedi.

Peki kitabı çocuÄŸum kaç yaşındayken okumalıyım?

Kitabın önerisi 5+

Kitabın çıkış noktası çocuk tacizlerinin yakın çevreden olması, bu nedenle çocuÄŸun nereye kiminle gideceÄŸini bilmesi çok önemli. Kitabın kahramanı Lu, okul çıkışı birinin kendini almasını bekliyor ve tanıdığı bazı kiÅŸilerin kendini eve bırakma teklifi üzerine takındığı tavırları anlatıyor.

Kitap Almancadan çeviri olduÄŸu için bizim kültürümüze ters düÅŸecek, bana göre anlamsız örneklendirmelere rastladım. Bir görseldeki örneÄŸi detaylandıracak olursam, Bayan Schmidt (Lu’nun komÅŸusu) Lu’yu evine götürmeyi teklif ediyor, Lu düÅŸünüyor. Bayan Schmidt duÅŸta mı yoksa küvette mi yıkanmaktan hoÅŸlanıyor? Hangimiz komÅŸumuzun nerede yıkandığını biliriz ki? Yani çocuk komÅŸusunun bu tercihini bilmesine göre mi O’na güvenebileceÄŸinin kararını verecek? Bana biraz saçma geldi. Lu annesinin ona verdiÄŸi listede yer alan Fibs ile gitmeyi kabul ediyor. Fibs görseli biraz aykırı bir tip. ÇocuÄŸunuz Fibs’in kulaklardan çıkan dikenli kısmın ne olduÄŸunu sorabilir.

Benim kitapta en sevdiÄŸim ÅŸey   ise Lu’nun her evine bırakayım diyen kiÅŸiye ‘’Annem beklememi söyledi’’ demesi ve Lu’nun gidebilecekler listesinin dışına çıkmaması.

Kitabın ilk sayfasında büyük harflerle ve kalın yazı karakteri ile Lu’nun kimlerle gidebileceÄŸi çok net bir ifade ile yazıyor. ÇocuÄŸun nereye kimlerle gidebilecekleri listesinin olması çok güzel bir ÅŸey.

Kitabın en son sayfasında çocuÄŸunuzla doldurabileceÄŸiniz gidebilecekler listesi hazırlanmış. Bu boÅŸlukları doldurarak mahremiyet eÄŸitimine baÅŸlayabilirsiniz.

Keyifli okumalar…

GÖRSELLER

 

Yorum yap