SIR VERSEM SAKLAR MISIN?

Geçen hafta Ä°deal Danışmanlık ve Kariyer GeliÅŸim Merkezi ile birlikte düzenlediÄŸimiz etkinliÄŸin de  konusu olan kitaba, yoÄŸun gelen talepler doÄŸrultusunda etkinliÄŸimize de katılamayanlarında fikir sahibi olabilmesi için web sayfamızda detaylı yer vermek istedik. Åžimdi Ä°jlal Dündar’ın sizler için hazırladığı yazıyı okuyacaksınız.

SIR VERSEM SAKLAR MISIN?

Merhabalar.

Okuma alışkanlığını kazanmış evlatlar yetiÅŸtirmek hepimizin arzusudur diye düÅŸünüyorum. Bu nedenle okul öncesi dönemde; okumayı bilmeyen çocuklarımız için kitapları okuma ve okumayı sevdirme ebeveynlerin görevi olmakta.

Peki, ebeveynler okuyacakları kitabı neye göre seçmekte? Kapak düzenlemesi, içerisindeki resimler, resimlerde kullanılan renkler, kelimelerin sadeliÄŸi, cümlelerin uzunluÄŸu ya da konusu. Birçok etmen var bu seçimi etkileyen.

Çocuk kitapları konusunda size fikir vermesi amacı ile çocuÄŸuma da okuduÄŸum” Sır Versem Saklar mısın?” isimli kitap hakkında fikirlerimi paylaÅŸmak isterim.

Kitabın fiziksel özelliklerine bakacak olursak, Ä°spanyolcadan çevrilmiÅŸ, toplamda 30 sayfa. Çizimler büyük, resimler kitabın sayfalarındaki yazılardan daha çok yer kaplıyor. Okumayı bilmeyen çocuklarımız için yazıların pek ilgi çekmeyeceÄŸi düÅŸünülerek görsellik ön planda tutulmuÅŸ. Gerçi bu özellik çocuk kitaplarının genelinde karşımıza çıkıyor. Önemli konulardan biri de kitapta rahatsız edici, açıklaması zor bir görsele rastlamamış olmam. Çizimler, yazı metnine ve verilen örneklere paralel ÅŸekilde ilerliyor. Karakterler sempatik görünüyor.

Peki kitabı çocuÄŸum kaç yaşındayken okumalıyım?

Sır kavramını çocuÄŸunuza anlattığınız ve onun da anladığı zaman okumaya baÅŸlayabilirsiniz. Çünkü her çocuk faklıdır. Buna ebeveyni olarak siz karar vermelisiniz. Ancak bu kitabın yazarı 5+ yaÅŸ için uygun olduÄŸunu söylemekte.

Kitabın anlatmak istediÄŸine deÄŸinecek olursam; sır nedir, sır saklamak hangi durumlarda eÄŸlenceli olur hangi durumlarda doÄŸru olmaz örneklerle deÄŸinmiÅŸ.

Benim kitapta en sevdiÄŸim ÅŸey ise; iyi sır ile kötü sır ne demek çok güzel örneklerle anlatılmış olması.

İyi sır: seni ve başkalarını mutlu eden şeylerdir!

Kötü sır: seni içten içe üzen ÅŸeylerdir!

Çocuklarımıza mahremiyet eÄŸitimi verirken, bize de çok yardımcı olabilecek bir kitap. Kitap, hikâye ÅŸeklinde deÄŸil de örneklerle ilerliyor.

Öneri: Hepimizin evinde olması gereken bir kitap, okul öncesi eÄŸitim kurumlarının kütüphanelerinde de bulunması faydalı olur kanaatindeyim.

Keyifli okumalar….

  Mühendis, Anne Ä°jlal Dündar

Yorum yap