İklim değişikliğini ve etkilerini anlatan çocuk kitapları

Yıl olmuÅŸ 2022 biz hala düÅŸünüyoruz!

Yarının çocuklarına nasıl bir dünya bırakacağız?

Aslında gelecek burada. Her eylemimizde…

GeleceÄŸi deÄŸiÅŸtirmek için, bugün attığımız minik adımların büyük farkları olacaksa, harekete geçme zamanı gelmedi mi, sizce de?

Biliyoruz ki, aÄŸaçlar bizden uzun yıllar yaşıyor. Bir plastik ÅŸiÅŸe de ondan daha az süre kalmıyor dünyamızda. Yüzlerce yıl…

Farkındayız. Bugün arılara saÄŸladığımız yaÅŸam alanlarının, yıllar sonra torunlarımızı doyurabileceÄŸinin…

Marketten almadığımız tek bir poÅŸetin, üreticisinden aldığımız portakalın, tutmadığımız yavru balıkların, evimizden ayrıştırarak çıkardığımız atıkların, mevsiminde tükettiÄŸimiz sebze meyvelerin, dahil olduÄŸumuz her sosyal sorumluluk projesinin, destek olduÄŸumuz her çevre duyarlısının geleceÄŸini deÄŸiÅŸtirdiÄŸinin farkındayız.

Ne kadar güzel ifade etmiÅŸ Nalan Özdemir Erem Tohumun Rüyası kitabında;  “Tohum yaÅŸamın kaynağıdır. Bir tohumun filizlenip topraktan başını uzatmasını ve zamanla büyümesini izleyen çocuk, yaÅŸamdaki en büyük mucizeye tanıklık eder.  Hava, su ve toprakla iletiÅŸime geçen, tohumu uyandıran çocuk, doÄŸanın parçası olduÄŸunu, eylemlerin sonuçları olduÄŸunu derinden kavrar. YaÅŸamın gücü ve kırılganlığını hisseder. Bir tohum sadece bir tohum, bir aÄŸaç sadece bir aÄŸaç deÄŸildir. Gözlemlemek, bilmediklerini sormak, öÄŸrenmektir, bilinmeyeni kucaklamak, umut etmek, yaÅŸama inanmak ve güvenmektir.”

Tüm bunlardan yola çıkarak bu yazımda sürdürülebilirlik önündeki en önemli tehditlerden biri olan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini ve etkilerini anlatan bazı çocuk kitaplarından bahsetmek istiyorum.

1) EKOLOJÄ°K MAHALLE

Ralph Weder’in kaleminden, Virginia Patrone’nin çizimleri ve Çisel Cengiz’in çevirisiyle Yeni Ä°nsan Yayınevi’ nden çıkan “Ekolojik Mahalle” adlı kitap, 4 yaÅŸ ve üzeri çocuklarımızla okuyabileceÄŸimiz yemyeÅŸil ve sıcacık bir semt hikâyesi.

Yazarın çocukları sık sık düÅŸünmeye ve harekete geçmeye teÅŸvik ettiÄŸi kitap; telefon ÅŸarj etmek için güneÅŸ paneli kullanan, elektrikli araçlara sempatiyle yaklaÅŸan ve doÄŸal temizlik ürünleriyle “zehirsiz ev” projesinin savunucusu olan, atık yiyecekleri gübreye dönüÅŸtüren, minicik elleri ile ekolojik bir mahalle yaratan çocukların öyküsünü anlatıyor. Dört bir yanı betonla çevrili minikler için alternatif yaÅŸam kurma rehberi niteliÄŸinde…

Zehirsiz ev, yerel/atalık tohum, güneÅŸ paneli, gri su, karbon adım, doÄŸal beslenme, kompost, tasarruf, birlik beraberlik, üretim/tüketim gibi konular hikaye akışı ile anlatılmış ve çocuklarında hikayeye katkı sunması için boÅŸ alanlar sunulmuÅŸ.

Ayrıca kitap, çocukların kendilerinden baÅŸlayarak arkadaÅŸları ve çevreleriyle birlikte neler yapabileceklerine dair bir çaÄŸrıda bulunuyor ve “tek benim yapmamla ne olur ki?” düÅŸüncesini yerle bir ediyor.

2)NANUK ve PATÄ° SONATI

Kutuplardan gelen sıcacık bir hikaye….

Nanuk ve Pati Sonatı, 21. yüzyılın en önemli sorunu olan iklim krizinin nedenlerinden buzulların erimesinin ne gibi sonuçlara yol açacağını sevimli bir kutup ayısının gözünden anlatıyor. MüziÄŸin evrensel dilinden güç alarak yazılmış kitap; iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve müziÄŸi birleÅŸtiren çok katmanlı bir hikâyeden oluÅŸuyor.

Kitapta Nanuk, Pati sonatını yazıyor. Tıpkı, Beethoven’ın Ay Işığı sonatını yazması gibi. Nasıl ki Beethoven’ın eÅŸitlik, özgürlük, kardeÅŸlik gibi düÅŸünceleri var, Nanuk da dayanışma, sıfır karbon ayak izi ve temiz bir gelecek gibi düÅŸüncelere sahip. Onu ayakta tutacak olan kuvvetin, beste yapma tutkusu olduÄŸuna inanıyor. Onu kahramana dönüÅŸtüren de içinde yaÅŸadığı koÅŸullara sessiz kalmayıp, müzik ile keÅŸfettiÄŸi yaratıcılık yönüyle hayata baÄŸlanması.

DoÄŸan Egmont yayıncılıktan çıkan kitabın yazarları Merve ve Begüm Çalımlı kardeÅŸler. Kitap +8 yaÅŸ için uygundur.

 

3)DÜNYAYI DEĞİŞTÄ°REBÄ°LÄ°RSÄ°N

Dünyayı deÄŸiÅŸtirmek için önce kendimizi ve alışkanlıklarımızı deÄŸiÅŸtirmeliyiz. Bunun içinde bir yerlerden baÅŸlamalıyız. Peki, nerden baÅŸlayabiliriz ve neler yapılabiliriz?

Üzerinde yaÅŸadığımız gezegenimiz dünyamız, her geçen gün daha da kirleniyor. Ve bu kirlenme Dünyamız üzerinde dönüÅŸü olmayacak etkiler bırakıyor. Neyse ki gezegenimiz için yapabileceÄŸimiz çok ÅŸey var. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi, küresel ısınma, sürdürülebilir moda, hayvan hakları gibi konular üzerine pek çok bilgi verip neler yapılabileceÄŸine dair ipuçları örnekleyen kitap, çocuk kitabı olarak adlandırılsa da yetiÅŸkinlere de çok ÅŸey öÄŸretiyor. Kitabı okurken içindeki her yeni fikirle heyecanlanıp evet dünyayı deÄŸiÅŸtirmek için daha çok ÅŸey yapabilirim hissine kapılıyorsunuz.

Kitabın yazarı Lucy Bell, çevirisini Sima Özkan’nın yaptığı kitap Erdem Çocuk yayınlarından çıkmış +10 yaÅŸ için uygundur.

4)SEVGÄ°LÄ° DÜNYA

Isabel Otter’in yazıp Olcay MaÄŸden Ünal’ın çevrisini yaptığı +3 yaÅŸ için uygun olan kitap Meav yayıncılıktan çıkmış.

Tessa, bir zamanlar kaÌ‚şif olan büyükbabasından dinlediklerinin etkisiyle muhteÅŸem hayaller kurar ve bu hayallerini bir mektupla dünyaya ulaÅŸtırmak ister. Dünya’ya yazılmış bir mektup harika bir fikir deÄŸil mi sizce de?

 “Sen ne muhteÅŸem mucizelerle dolusun Dünya! Ama narinsin de; sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyarsın. Ä°nsanlar seni incitmiÅŸ, büyükbabam öyle söyledi ama seni iyileÅŸtirebiliriz de.” Tessa, gezegenimizin ne kadar özel bir yer olduÄŸunu herkes bilsin istiyor ve onu kurtarmak için hâlâ bir ÅŸansımız olduÄŸuna inanıyor. 

Tıpkı insanlar ve hayvanlar gibi incinebilen ve iyileÅŸebilen bir dünya zihnimizde ve çocuklarımızın zihninde böyle canlanırsa belki o zaman daha iyi bakarız on. Bir kez daha sarılarak  teslim oluruz.

 Kitapta dünyamızdaki güzelliklerle birlikte buzulların erimiÅŸi, okyanustaki plastiklerin çoÄŸalması, yaÄŸmur ormanlarının giderek yok olmasından da bahsediliyor.

YaÅŸadığımız ve aslında çok ÅŸey borçlu olduÄŸumuz bu gezegen için neler yapabileceÄŸimizi hatırlatan bu güzel kitap illüstrasyonlarıyla da içine çekiyor. Sayfaların kullanım ÅŸeklinden çeÅŸitli perspektif kurallarına kadar bir çok ayrıntı oldukça keyif verici. Son sayfalar interaktif. Küçük müdahalelerle büyük deÄŸiÅŸikliklerin olacağı son sayfalarda hatırlatılıyor.

5) YEŞİL GEZEGENİM SERİSİ

Kâğıt Uçak Yayınevinden çıkan  “YeÅŸil Gezegenimiz serisi; ““Atık Yönetimi, Büyük Evimiz Dünya, Çevremiz Ä°çin Üç Adım, Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi, Küresel Isınma” kitaplarından oluÅŸmakta ve 7-11 yaÅŸ aralığına için uygundur.

 Gelecek nesillere yeÅŸil ve saÄŸlıklı bir dünya bırakmak için ilk adımının çocuklarımıza verilecek  bilinç olduÄŸuna vurgulayan seri dünyanın neden günden güne hastalandığını, hangi hayvanların başının dertte olduÄŸunu, küresel kirliliÄŸin nedenlerini ve küresel ısınmayı yavaÅŸlatmak için neler yapılması gerektiÄŸiyle ilgili ipuçları veriyor. Ayrıca ilgi çekici hikâyelerle, yeÅŸil gezegenimizi kurtarmanın ve onu koruyarak kahraman olmanın yollarını aktarıyor! 

6)BOSTANCI BURÇÄ°K

Gerde Muller ‘in yazdığı, Meltem Özataç CebecioÄŸlu çevirisini yaptığı kitap Sinek Sekiz yayınevinden çıkmış ve +5 yaÅŸ için uygundur.

Adım adım doÄŸadan uzaklaşırken, ÅŸehir hayatının içerisinde oradan oraya koÅŸtururken besinlerin uzun yolculuÄŸunu unutabiliyoruz. Çocuklarımızla bu konuları konuÅŸmayı atlayabiliyoruz. Bu kitapta besinlerin yetiÅŸtiriliÅŸ süreçleri, her gün tükettiÄŸimiz bu sebzelerin sofralarımıza geliÅŸ sürecini, üreticiden tüketiciye ürünlerin nasıl ulaÅŸtığı, küçük üreticilerin sürdürdüÄŸü geleneksel üretim biçimini, uzak ülkelerin sebzelerinin neler olduÄŸu gibi çok çeÅŸitli bilgiler olan bir hazine.

Åžifa saklı doÄŸanın konu alındığı, içinizde balkonda bile olsa bostan yapma hissi ile doldurup taşıran bu kitap sadece çocuklara deÄŸil bütün yetiÅŸkinlere tavsiyem.

7)DÜNYAYI DEĞİŞTÄ°RMENÄ°N 101 KOLAY YOLU

Sen (evet, sen) tek başına fark yaratabilirsin.

Yılın iklim aktivisti olmak gibi bir iddianız olmayabilir ama yine de gezegenimiz için, etrafımızdaki canlılar için ne yapabilirim, baÅŸkalarına nasıl dokunabilirim diye düÅŸüneneler için müthiÅŸ bir kitap. BaÅŸkalarını düÅŸünmek, gezegeni düÅŸünmek ve kendini düÅŸünmek ÅŸeklinde üç ana baÅŸlığı bulunuyor.

Evdeki miniklerimizle birlikte yapabileceÄŸimiz ilham verici, pratik ve eÄŸlenceli 101 öneri sunuyor.

Büyük düÅŸün ama küçükten baÅŸla…Yapacaklarımızın küçük ve basit olmasının bir önemi yok, gezegenimiz için atacağımız her adım çok kıymetli. Minik bir alışkanlığımızı bile deÄŸiÅŸtirerek fark yaratabiliriz…

Ä°lkokul ve ortaokula giden çocuklar kendileri buradaki önerileri uygulayabilir. Daha küçüklerle birlikte uygulayabileceÄŸimiz önerilerde var.

Taze Kitap Yayınevinden çıkan kitabın yazarı Aubre Andrus, çevirisini Halenur Çalışan yapmış.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-01-23-at-18.41.54.jpeg

Özlem ÖZTÜRK YILDIZ

Öğretmen

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap