BUGÃœN BÄ°R KOVA DOLDURDUN MU?

Merhabalar,

Bugün sizinle bol ödüllü, bir kitapla birlikteyiz. 9 tane ödüle layık görülmüÅŸ Annelerin Seçimi Ödülü (2007) bunlardan biri. Annelerin taktirini almayı baÅŸarmış bir kitap okunmaya deÄŸer deyip kitap incelemesine baÅŸlıyorum.

Bugün bir kova doldurdun mu?  Biz büyükler için kiÅŸisel geliÅŸim kitabı :) . Çocuklara öncelikle kendi davranışlarımızla ve sonra da kitabı okuyarak gündelik mutluluÄŸu öÄŸretmemize yardımcı bir kitap.

Peki kitabı çocuÄŸum kaç yaşındayken okumalıyım?

Kitap, vermek istediÄŸi mesajları soyut kavramlarla anlattığı için çocuÄŸumun anlayacağı vakitte okuyabilirim diye düÅŸünüyorum. Çünkü; 3 yaşındaki kızıma konuyu biraz somutlaÅŸtırarak anlatmaya çalıştım. Kitaptaki resimlerden yola çıkarak, kağıtlara yıldız, çiçek, kalp çizip kestik ve plajda kullandığı kovasının içine koyduk. Ä°yi ÅŸeyler yaptığında mesela; kardeÅŸini sevdiÄŸinde, onunla oyun oynadığında kestiÄŸimiz ÅŸekilleri kovaya ekledik, kardeÅŸini ittirdiÄŸinde, elinden oyuncağını aldığında kovadan çıkardık. Yaptığım uygulama pek anlamlı olmadı. Bu yüzden 4+ ya da 5+ kitabı tam olarak anlaması için daha uygun olabilir.

Kitabın fiziksel özelliklerine bakacak olursak, 32 sayfa, Carol McCloud yazmış, David Messing çizimlerini yapmış. Çizimler genel olarak güzel, sadece bir resim biraz eski (postacı resmi :) nostalji oldu benim için de). Metin ile çizimler uyumlu. Kitap akıcı, örnekler güzel, sadece biraz tekrara düÅŸüyor ama çocukların anlaması için belki de böyle olması gerekiyor.

Kitabın çıkış noktası çocuklara gün içerisinde kendilerini nasıl mutlu hissedebileceklerini öÄŸretmek amacıyla yazılmış.

Benim kitapta en sevdiÄŸim ÅŸey ise; anlatılmak istenen konunun “kova sembolü’’ üzerinden anlatılması. Kova çocuÄŸun zihinsel ve duygusal saÄŸlığını temsil ediyor. Yani iyi ÅŸeyler yaparsak (sarılmak, seni seviyorum demek, teÅŸekkür etmek, kibar davranmak…vb) karşımızdaki insanın da bizim de kovamız doluyor. Kötü davranışlar sergilersek (kaba davranmak, ittirmek, alay etmek, görmezden gelmek… vb) karşımızdaki insanın da bizim de kovamız boÅŸalıyor.

Öneri: Okul öncesi çocuklara özellikle, insan iliÅŸkilerimizdeki farkındalığımızı gözden geçirmek için de 7’den 70’e herkese tavsiyemdir.

Kovalarımızın sürekli dolu olması temennisi ile.

Keyifli okumalar…

  Mühendis/ Anne Ä°jlal Eken Dündar

 

Yorum yap