Senede bir gün dükkanı

Merhaba Annerehberi Okuyucuları,

Yeni yıla az bir zaman kalmışken sizlere senede bir gün kutlanan yılbaşı gibi yılda bir kez alışveriÅŸ yapılan “Senede Bir Gün Dükkânı” kitabından bahsetmek istedim. Her zaman söylüyorum çocuk kitapları bazen bir çocuk kitabından daha fazlası oluyor ve biz yetiÅŸkinlerinde okuyup unuttuklarımızı hatırlatması açısından önem taşıyor.

“Senede Bir Gün Dükkânı” kitabının yazarı çok sevdiÄŸim çocuk kitabı yazarlarından biri olan Özge Bahar Sunar, Çizeri Eren Caner Polat ve bizlere ulaÅŸmasını saÄŸlayan yayınevi Masalperest Yayınevi.

Kitapla ilk karşılaÅŸmamız Özge Hanım’ın yazdığı “Bisiklet Ustası” kitabıyla tanışıp, beÄŸenmemizin ardından yazarın tüm eserlerini almak istememiz ve internetteki araÅŸtırmalarımızla olmuÅŸtu.

Her kitabında farklı bir sürü konuya deÄŸinen yazarımız “Senede Bir Gün Dükkânı” kitabında her gün açık olan, gezilebilen, istenilen soruların sorulup istenilen ÅŸeylerin denenebildiÄŸi bir dükkândan yalnızca bir gün alışveriÅŸ yapılabilmesini konu alıyor. “Nasıl yani mümkün olabilir mi böyle bir ÅŸey?” dediÄŸinizi duyar gibiyim. Evet çocuk kitaplarında bu mümkün. Aslında tüketim çılgınlığını konu alan kitabımızda senede bir gün alışveriÅŸ yapılabilen bu dükkân sadece bir metafor. Peki gerçek hayatta bunu nasıl yapacağız derseniz iÅŸte orası da tam olarak bize baÄŸlı.

Yeni yıla girmeden bu konuya özellikle deÄŸinmek istememin sebebi yeni baÅŸlangıçlarda insanların kendilerince yeni kararlar alması, bazı zamanlar bu kararları yapabilmesi bazı zamanlar ise yapamamış olması. Ne ÅŸekilde olursa olsun konuya dair belleÄŸinde bir iz kalması. Belki sizlerde 2022 yılında yapılacaklar listenize “gönüllü sadelik” olarak nitelendirdiÄŸim “alabilme gücün olsa da alma ve düÅŸün gerçekten ihtiyacın var ise al” politikasını izlemeyi kendinize felsefe edinirsiniz. Bunu yaparken elindekini kullanmayı, kullanım ömrü artık sana hitap etmeyen bir parçayı farklı amaçla kullanabilir miyim? kısmını düÅŸünmeyi kendimize alışkanlıkta edinebiliriz.

“Senede Bir Gün Dükkânı” kitabı da kahramanımız AteÅŸ’e tam olarak bunu gösteriyor. AteÅŸ ve ailesinin yalnızca bir gün açık olan bu dükkândan ihtiyaçları olan her ÅŸeyi alabildiklerini söylüyor. Fakat hayatlarına giren yeni komÅŸu çocuÄŸunun sahip olduÄŸu bir sürü oyuncak AteÅŸ’in kafasını karıştırıyor ve iÅŸler biraz sarpa sarıyor. Bu noktada ailesi AteÅŸ’e karşı didaktik olmuyor ama çizdikleri sınırla kendi kararını uygulaması ve yaÅŸayarak öÄŸrenmesi için yol gösterici oluyorlar. Ä°stediÄŸi her ÅŸeyi istediÄŸi zaman alabileceÄŸini, yalnız bunu kendi harçlıkları ile yapabileceÄŸini ve harçlığı biterse baÅŸka harçlık hakkı olmayacağı sınırını belirterek AteÅŸ’in kararına saygı duyuyorlar. Asıl macerada burada baÅŸlıyor ama o kısım ile ilgili spoiler veremeyeceÄŸim. Kitabı alıp kendinizin okurken o heyecanı yaÅŸamanızı ve kendi yorumunuzu çıkarmanızı tercih ederim.

Kitap aynı zamanda o bekleme süresi ile çocuÄŸa bence sabrı öÄŸretiyor. Zaman kavramı erken çocukluk döneminde çocuklarda zor anlaşılan bir kavram olup kitaptaki dükkânın alışveriÅŸ zamanını beklemek çocuÄŸun belleÄŸinde zaman ile iliÅŸkilendirilebilir ve bir ÅŸekilde sabır etmeyi öÄŸrenir.   

Hayatımızdan kareler görmek, içimizden cümleler duymak, kafanda canlanan sahnenin görsellerle karşılık bulması anlamında kitap harika bir kurgu ile düzenlenmiÅŸ. Kütüphanenizde bulundurup okumanızı ve AteÅŸ’i çocuÄŸunuzla tanıştırmanızı tavsiye ederim.

Umudunuzun tükenmediÄŸi, öÄŸrenmeye ve okumaya her zaman müsait olan bireyler olup, çocuklarımıza bu ÅŸekilde ilham olmamız ümidiyle.

Yeni yılımız kutlu olsun.

Sevgilerimle…

IÅžIK SARAÇ

30.12.2021

Yazar Hakkında

/images/isik-sarac.jpeg

Işık Saraç

Yazar

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap