Ne Yaparsan Yap Ama Bana Öyle Bakma
Merhaba sevgili @annerehbrinet takipçileri; ilk yazımda sizlere Kırmızı Kedi Çocuk Yayınlarından çok yeni çıkmış; Gökçe Gökçeer’in kaleme aldığı, Pelin Turgut’un illüstrasyonları ile hayata geçen ‘Bana Öyle Bakma!’ kitabı nezdinde ‘Çocuklarda Bilinçli Farkındalık’ konusundan bahsetmek istedim.
Erken dönem çocuk edebiyatı üzerine çalışanlar ve konu ile ilgilenenler bilirler ki farklılıklar ve/veya öz farkındalık (bilinçli farkındalık) konularında gerek yerli gerekse çeviri pek çok resimli çocuk kitabı artık var. Başkalarının duygularını anlamak kadar kendini tanımak da önemlidir. Öz farkındalık çocuğun kendini tanıması ile ilgilidir. Biricik ve eşsiz kimliği ile güçlü-zayıf yönlerini bilerek kendisi ile ilgili gerçekçi bir öz değerlendirmede bulunabilmesidir. Öğrenilebilir bir yaşam becerisidir.
Okul öncesi dönemde ise çocuğun kendini daha iyi ifade ettiği ve oyunlarla nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığını keşfettiği dönemdir. Bu dönem öz farkındalık temellerinin atıldığı dönemdir.
Erken dönemde gelişmemiş bir öz benlik, çocuklarımızı akran zorbalığına daha açık hedef haline getirmektedir. Bunun için de yapmamız gereken en önemli şey çocuklarımızın güçlü yanlarını keşfetmelerine rehberlik edebilmemizdir. Önce biz ebeveynler olarak hem kendi hem de çocuklarımızın güçlü ve zayıf yönlerimizle kabul etmeliyiz.
Çocuklar ne kadar özdenetim sahibi olurlarsa o kadar mutlu olurlar. Dışarıdan gelebilecek darbelere karşı ruhen daha dayanıklı olurlar. Tabir yerindeyse kolay kolay yıkılmazlar. Kendilerini oldukları gibi sevmelerini sağlamanın en önemli adımı ise çocuğa bakım verenlerin ve çevresinin onu olduğu gibi kabul etmesidir. Çocukların haklarından bir tanesinde ‘Hiç kimse çocukların onurunu kıramaz, onları küçük düşüremez, özel hayatına karışamaz. Çocukların bu hakkı yasalarla korunur.’ Der. Her çocuk tektir ve biriciktir.
Farklılıklar ve hatta biricik olma kavramı üzerine yazılan erken dönem resimli çocuk kitaplarından birisi de ‘Bana Öyle Bakma!” Gerek resimleri gerekse konusu ile çocuklara kendin olma yolculuğunda rehberlik edebilecek türden.
‘Ben bir taneyim, kimselere benzemem. Bir tane olduğum için de çok değerliyim.’ Sözü kitabın en güzel cümlelerinden bir tanesi.
Biz Mavi Kurtlar Şehrinde kırmızı bir kurt veya Pembe Canavar olabiliriz. Albino bir Kaz veya artı bir farkla çok mutlu bir çocuk olabiliriz. Ne olursak olalım, nasıl görünürsek görünelim biz biziz. Kitabın ilk baskısında redaksiyonda bir kelime eksikliği olmuş. Her kitabın nazarıdır. İkinci baskıda mutlaka dikkate alacaklardır. Keyifli okumalar dilerim.
Bana Öyle Bakma!
Yazan: Gökçe Gökçeer
Resimleyen: Pelin Turgut
Editör: Özlem Akcan
Yayınevi: Kırmızı Kedi Çocuk 1. Baskı, Ekim 2020
Deniz Işık- @kitapseveranneyim
Yazar-P4C Eğitmeni
Yorum yap