Ne Yaparsan Yap Ama Bana Öyle Bakma

Merhaba sevgili @annerehbrinet takipçileri; ilk yazımda sizlere Kırmızı Kedi Çocuk Yayınlarından çok yeni çıkmış; Gökçe Gökçeer’in kaleme aldığı, Pelin Turgut’un illüstrasyonları ile hayata geçen ‘Bana Öyle Bakma!’ kitabı nezdinde ‘Çocuklarda Bilinçli Farkındalık’ konusundan bahsetmek istedim.

Erken dönem çocuk edebiyatı üzerine çalışanlar ve konu ile ilgilenenler bilirler ki farklılıklar ve/veya öz farkındalık (bilinçli farkındalık) konularında gerek yerli gerekse çeviri pek çok resimli çocuk kitabı artık var. BaÅŸkalarının duygularını anlamak kadar kendini tanımak da önemlidir. Öz farkındalık çocuÄŸun kendini tanıması ile ilgilidir.  Biricik ve eÅŸsiz kimliÄŸi ile güçlü-zayıf yönlerini bilerek kendisi ile ilgili gerçekçi bir öz deÄŸerlendirmede bulunabilmesidir. ÖÄŸrenilebilir bir yaÅŸam becerisidir.

Okul öncesi dönemde ise çocuÄŸun kendini daha iyi ifade ettiÄŸi ve oyunlarla nelerden hoÅŸlanıp nelerden hoÅŸlanmadığını keÅŸfettiÄŸi dönemdir. Bu dönem öz farkındalık temellerinin atıldığı dönemdir.

Erken dönemde geliÅŸmemiÅŸ bir öz benlik, çocuklarımızı akran zorbalığına daha açık hedef haline getirmektedir. Bunun için de yapmamız gereken en önemli ÅŸey çocuklarımızın güçlü yanlarını keÅŸfetmelerine rehberlik edebilmemizdir. Önce biz ebeveynler olarak hem kendi hem de çocuklarımızın güçlü ve zayıf yönlerimizle kabul etmeliyiz.

Çocuklar ne kadar özdenetim sahibi olurlarsa o kadar mutlu olurlar. Dışarıdan gelebilecek darbelere karşı ruhen daha dayanıklı olurlar. Tabir yerindeyse kolay kolay yıkılmazlar. Kendilerini oldukları gibi sevmelerini saÄŸlamanın en önemli adımı ise çocuÄŸa bakım verenlerin ve çevresinin onu olduÄŸu gibi kabul etmesidir. Çocukların haklarından bir tanesinde ‘Hiç kimse çocukların onurunu kıramaz, onları küçük düÅŸüremez, özel hayatına karışamaz. Çocukların bu hakkı yasalarla korunur.’ Der. Her çocuk tektir ve biriciktir.

Farklılıklar ve hatta biricik olma kavramı üzerine yazılan erken dönem resimli çocuk kitaplarından birisi de ‘Bana Öyle Bakma!” Gerek resimleri gerekse konusu ile çocuklara kendin olma yolculuÄŸunda rehberlik edebilecek türden.

‘Ben bir taneyim, kimselere benzemem. Bir tane olduÄŸum için de çok deÄŸerliyim.’ Sözü kitabın en güzel cümlelerinden bir tanesi.

Biz Mavi Kurtlar Åžehrinde kırmızı bir kurt veya Pembe Canavar olabiliriz. Albino bir Kaz veya artı bir farkla çok mutlu bir çocuk olabiliriz. Ne olursak olalım, nasıl görünürsek görünelim biz biziz. Kitabın ilk baskısında redaksiyonda bir kelime eksikliÄŸi olmuÅŸ. Her kitabın nazarıdır. Ä°kinci baskıda mutlaka dikkate alacaklardır. Keyifli okumalar dilerim.

Bana Öyle Bakma!

Yazan: Gökçe Gökçeer

Resimleyen: Pelin Turgut

Editör: Özlem Akcan

Yayınevi: Kırmızı Kedi Çocuk 1. Baskı, Ekim 2020

 

Deniz Işık- @kitapseveranneyim

Yazar-P4C EÄŸitmeni

Yazar Hakkında

/images/deniz-isik.png

Deniz IÅžIK

Çocuk Gelişimci- Yazar-P4C Eğitmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap