2-3 YAŞ ÇOCUK KİTAPLARI ÖNERİSİ

Merhabalar;

Bu yazımda sizlere benim ve oğlumun çok sevdiği çocuk kitaplarına hayat veren yazarlarımızdan Sara Şahinkanat’ın muhteşem 4 kitabından bahsedeceğim.

Tekerlemeyi andıran şiirsel anlatımı, anlatımlarındaki doğallık, içtenlik  ve konuyu ele alışındaki  samimi tavrı ve bakış açısıyla   Sara Şahinkanat  çocukların ve hatta ailelerinin kalbini fethetmiş bir çocuk yazarı.

Kitaplarında farklı bakış açılarından bakabilme, önyargılı davranmama ve empati kurma gibi önemli değerler üzerinde duruyor.

Hikayelerin kitaba dönüşüm sürecinde  Ayşe İnan Alican ve Feridun Oral ile birlikte öyle güzel çalışmışlar ki kitaplar sanki tek elden çıkmış izlemini veriyor.(Yazar ve çizer aynı)  Çizimleri;  çocukları konunun içine çeken, onların sıcacık sahici dünyalarına ulaşan, insanın içini ısıtan en ince detaylara kadar düşünülmüş büyüleyici renklerle bezenmiş  halde…

Biz çok daha erken tanıştık ama kitaplar genel olarak 2 veya 3 yaştan itibaren okuma sevgisi kazandırmak için uygun kitaplar.

Yapı kredi yayınlarından çıkan bu kitapları tek tek inceleyecek olursak:

1)YAVRU AHTAPOD OLMAK ÇOK ZOR ( +2 yaş)

Feridun Oral çizimleri ile yılan balığı  olmayı dileyen küçük ahtapod  Nino’nun hikayesi … Özellikle kış aylarında her sabah giyinirken yakındığı sekiz kolu ile yılan balığı ve yumurtalarını kurtarınca kahraman olan ve kendi ile gurur duyan minik Nino. İyi ki tanışmışız kendi olmanın önemini ve kendi yapabileceklerini küçük çocuklara anlatan farklılıklarının farkında olmalarını sağlayan bu harika kitapla.

2)ÜÇ KEDİ BİR DİLEK (+3 Yaş)

Oğlumun Piti, Pati; Pus diye dilinden düşürmediği severek incelediği muhteşem resimlerini kendince yorumladığı kitap ,çok içten çok duygusal keyifli bir arkadaşlık hikayesini anlatıyor.

Sizde bu üç arkadaş ile çocuklarınızı tanıştırmaya ne dersiniz?

PİTİ;en romantik en hassas olanı

PATİ; sevdiklerini korumak için elinden geleni yapan gözü kara ve yardımsever olanı

PUS; yeni fikirlere ve heyecanlara  açık en bilmişleri

Geceleri gökyüzündeki yıldızları inceleyerek uykuya dalan üç yakın arkadaştan en bilmişleri olan Pus’un kayan bir yıldız görenin tuttuğu dileğin mutlaka gerçek olacağını söylemesi ile başlıyor tüm macera. Hassas Piticik kafayı kayan bir yıldız görmeye takınca başına kötü şeyler gelmeye başlıyor. Pati ve Pus ne zaman ihtiyacı olsa Piti’ye yardımcı oluyorlar olmaya ama arkadaşları için gün geçtikçe daha çok endişeleniyorlar. Bir plan yapıyorlar? Neden mi? Geceler boyu gözünü kırpmadan bekleyen Piti’nin dileğini gerçekleştirebilmesi için. Geceleri gözlerini kırpmadan bekleyen Piti’nin kayan yıldızdan dileği neydi acaba? Plan nedir? İşe yarıyor mu? Sorularının cevapları kitapta.

3)KİM KORKAR KIRMIZI BAŞLIKLI KIZDAN (+3 yaş)

Çok iyi bildiğimiz kırmızı başlıklı kız masalına başka bir açıdan, karşı taraftan kurdun gözüyle bakmamızı sağlayan müthiş bir kitap. Kitap 2009’da yılın en iyi resimli öykü kitabı seçilmiş. Artık büyüdüğünü ve ormanda tek başına dolaşmaya çıkabileceğini düşünen yavru kurdun işi o kadar da kolay değildir. Çünkü önce annesini büyüdüğüne ve ormanda tek başına dolaşabileceğine, ikna etmesi gerek.  Ormandaki tehlikelere karşı kendini nasıl koruyacağını akıllıca ve yaratıcı bir biçimde anlatıyor minik kurt annesine. Anne kurdun endişesi yavru kurdun avcı amcaya yazdığı mektupla son buluyor.

Büyük anneyi yiyen bir kurt yok masalda. Bir kurt var evet ama o brokolili makarna yemeyi tercih ediyor.

Biz çok erken başladık okumaya belki Demir Erdem birçok şeyin farkında değil ama çocuklara kalıpları yıkmayı öğreten, önyargıyı kıran bu kitabı gönül rahatlığı ile tavsiye diyorum.

4)ANEMİN ÇANTASI(+2 yaş)

Ayşe İnan Alican’ın muhteşem resimleri ile hayat kazandırdığı kitap bir çocuğun gözünden anne olmayı anlatıyor. Son derece keyifli ve hayat kadar gerçek bir öykü. Anne ve iki çocuğunun ev dışında geçirdikleri bir günde yedek kıyafetten yiyeceğe, yara bandından öykü kitabına kadar akıllarına gelen ihtiyaçları olabilecek herşeyin içinde bulunduğu sihirli bir çanta…Öyle bir çanta ki ne olursa olsun , neye ihtiyacınız olursa olsun onun içinde olsun. (Sanırım hepimizde var bu çantadan) Her türlü ihtimali düşünüp muhteşem bir öngörü ile çantayı hazırlayan güzel anlatılmış ve çizilmiş bir anne…Sihir çantada mı yoksa çantalarında taşıdıkları hayatla kadınlarda mı?

Çantalarımızı hayatlarımıza benzetiyorum ben aslında.  İkisinin içine de neler sığdırmıyoruz ki?

Özlem Öztürk Yıldız Öğretmen/Anne

 

Yorum yap